Kun ekaluokkalaisen koulupäivä tuo tullessaan… Paperia ja kasvonaamioita
Ensimmäinen koulupäivä ekaluokkalaiselle voi olla sekä jännittävä että hermoja kutkuttava kokemus. Uusi ympäristö, uudet ystävät ja ennen kaikkea uusi askel koulumaailmassa. Monille vanhemmille tämä päivä merkitsee myös omanlaisiaan tunteita – ylpeyttä, huolta ja odotusta siitä, mitä tuleman pitää.
Yllättäen ensimmäinen koulupäivä toi tullessaan kotiin läjän paperilappuja, joita oli luettavaksi ja täytettäväksi. Ei ainoastaan ekaluokkalaiselle itselleen, vaan myös vanhemmille. Paperiarkit tuntuivat vyöryvän eteen kuin loputon lista tehtäviä – lupa- ja tietolomakkeita, tiedotteita, koulun sääntöjä ja monenlaista informaatiota tulevasta lukuvuodesta. Kysymys herääkin: miksi meillä on Wilma, sähköinen oppilashallintojärjestelmä, jos kaikki toimii edelleen kivikautisesti paperilla?
Vaikka Wilma onkin tuonut helpotusta monen perheen arkeen, perinteiset paperilaput ja allekirjoitukset tuntuvat edelleen pitävän pintansa. Osasyynä tähän voi olla se, että koulut ja opettajat haluavat varmistua tärkeiden viestien saavuttamisesta vanhemmille. Paperiset lomakkeet voivat olla konkreettinen tapa varmistaa, että tieto menee perille – niitä ei voi niin helposti ohittaa tai unohtaa kuin sähköpostia tai Wilma-viestiä.
Eikä unohdeta vanhempia, jotka ehkä kaipaavat sitä perinteistä tapaa osallistua lapsensa koulumaailmaan. Käsiin tarttuva paperi ja kynä voivat tuoda turvallisuuden tunnetta ja lähentää vanhempaa koulun arkeen. Vaikka digitalisaatio onkin tehnyt tuloaan kouluihin, ei perinteisen tavan arvoa voi unohtaa.
Ja kun ekaluokkalainen saapui kotiin ensimmäiseltä koulupäivältään, odotti siellä yllätys. Suklaavanukas oli valmiina välipalaksi, ja äiti rentoutui orastavaa koululaisen äidin ahdistusta kasvonaamion avulla. Hetki pysähtymistä ja hoivaa niin lapselle kuin vanhemmallekin – se on osa ensimmäisen koulupäivän tunnelmaa
Joten, vaikka meillä onkin Wilma ja digitaaliset viestintäkanavat, on paperilla edelleen paikkansa – ekaluokkalaisen ensimmäisistä tehtävistä äidin kasvonaamiohetkeen saakka.