Otsikko: Eettinen Vaatekuluttaja: Miten Kulutan Vaatteeni Loppuun

 

Yksi eettisen vaatekuluttamisen perusajatuksista on hankkia laadukkaita vaatteita, jotka kestävät aikaa. Laadukkaat vaatteet eivät kulu nopeasti, ja niissä on yleensä paremmat materiaalit ja huolellisempi valmistus. Kun valitsen vaatteeni, panostan laatuun ja harkitsen tarkasti, tarvitsenko kyseisen vaatteen vai voisinko löytää samankaltaisen vaatteen, joka kestää pidempään. Töihin ostan monesti halvempaa koska niiden ennenaikaisen pilalle menon riski on siellä suurempi.

Kun olen hankkinut vaatteen, teen parhaani käyttääkseni sen loppuun asti. Tämä tarkoittaa, että vaatteet joutuvat kokemaan monenlaisia seikkailuja kanssani. Yksi merkki siitä, että vaatteeni ovat loppuun kulutettuja, on se, kun niihin alkaa tulla reikiä. Sen sijaan, että heittäisin vaatteeni pois heti ensimmäisen reiän ilmaannuttua, annan niille vielä yhden mahdollisuuden.

Reikä ei ole maailmanloppu! Usein pienet reiät ovat korjattavissa ompelulla tai parsimisella. Kun löydän reiän vaatteestani, otan neulani ja lankani esiin ja korjaan sen. Tämä ei vain pidennä vaatteen käyttöikää, vaan opettaa myös arvostamaan omistamiamme vaatteita enemmän.

Joskus vaatteeni menevät niin huonoon kuntoon, että niitä ei enää voi käyttää perinteisessä mielessä. Mutta tämä ei tarkoita, että ne olisivat käyttökelvottomia. Ennen kuin harkitsen niiden hävittämistä, annan niille vielä yhden mahdollisuuden pesun kautta.

Jos vaatteeni eivät ole enää käyttökelpoisia, vaan ne ovat saavuttaneet loppunsa, en silti heitä niitä roskikseen. Sen sijaan leikkaan ne räteiksi. Nämä vaatteista tehdyt rätit ovat erinomaisia apureita kotitöissä. Käytän niitä siivoukseen, auton pesuun, ja moneen muuhun tarkoitukseen. Tällä tavoin vaatteilleni annetaan vielä viimeinen mahdollisuus olla hyödyksi ennen lopullista kierrätystä.

Loppujen lopuksi eettinen vaatekuluttaminen ei tarkoita pelkästään vastuullisten brändien tukemista vaan myös omien kulutustottumusten ja -tapojen muuttamista. Kuluttaessaan vaatteensa loppuun asti ja hyödyntäessään ne rätteinä, voi tuntea tekevänsä osansa ympäristön hyväksi. Pienet teot voivat johtaa suuriin muutoksiin, ja tällä tavoin voimme kaikki vaikuttaa vaatealan eettisyyteen ja ympäristövaikutuksiin.

 

koti vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *