Designilla on merkitystä
Suomessa design on vahvasti läsnä joka paikassa ja huomaan sen vasta parhaiten silloin, kun saan asiaan hieman perspektiiviä. Matkustin esimerkiksi Espanjaan ja huomasin, etteivät asunnot ole välttämättä ollenkaan niin tarkkaan suunniteltuja saatikka sisustettuja kuin meillä täällä Suomessa.
Designilla on siis suuri merkitys meille kaikille suomalaisille ja se näkyy minunkin arjessani monissa erilaisissa asioissa. Designin avulla pystyn helpottamaan arkisiakin askareitani, mutta myöskin pystyn luomaan erilaisia tunnetiloja ja viestittämään erilaisia asioita sen avulla.
Design ei ole pelkästään taidetta
Aluksi liitin designin automaattisesti taiteeseen tai ylipäätänsä johonkin visuaalisesti
minua miellyttävään ja kauniiseen. Tajusin kuitenkin, ettei design ei ole pelkästään kuitenkaan jotain visuaalista, vaan siinä on kyse myös paljon muustakin – esimerkiksi tiede ja taide kohtaavat designissa
vahvasti. Hyvänä esimerkkinä kuvittelin muun muassa mobiilisovellusten suunnittelua; takana on paljon muutakin, kuin visuaaliseen puoleen keskittymistä.
Värien merkitys designissa
Väreillä on minulle suuri merkitys designissa – ne voivat saada minut tuntemaan surua ja iloa, rentoutumisen tai jopa nälän tunteita. Siksi ei ole mikään suuri ihme, että designissa värit valikoidaan tarkasti, mitä designiin yleisesti ottaen tulee – tai näin ainakin oman käsitykseni mukaan tulisi olla, jos haluaa saada ihmiset tuntemaan tietyllä tavalla. Tiedän, että esimerkiksi vihreä väri luo turvallisuuden tunnetta ja saa rentoutumaan ja rauhoittumaan. Vihreä kytketään myös varallisuuteen ja uusiin alkuihin.
Värinä vihreä on myös hyvin miellyttävä silmälle katsoa. Näiden pointtien perusteella en siis ihmettele, että esimerkiksi S-Pankki ja Unibet käyttävät vihreää väriä nettisivustojensa päävärinä. Molemmat nettisivut haluavat varmasti tarjota asiakkailleen turvallisuuden tunteen ja vihreä väri todellakin vahvistaa tätä. Punaisen värin olen taas lukenut viestivän oimallisuudesta, intohimosta, rakkaudesta ja jopa aggressiosta. Punaista käytetään myös usein värinä erilaisissa kielloissa. Punainen väri on siis erittäin voimakas väri.
UX-design ja UI-design
Ensimmäisessä kappaleessa vihjasinkin jo siitä, ettei designissa ole kyse pelkästään visuaaleista. UX-design ja UI-design tulevat vahvasti esiin juuri tässä kohtaa. UX-design eli käyttökokemussuunnittelu on suunnittelua, jossa pyritään luomaan mahdollisimman käyttäjäystävällisiä tuotteita asiakkaalle. UX-designissa luodaan siis palvelu, joka tukee mahdollisimman hyvin asiakkaan tarpeita. UX-suunnittelijan työhön kuuluu myös vahvasti käyttäjien käyttäytymismallien tutkiminen ja niiden käyttäminen hyödyksi palvelun uunnittelussa. UI-design taas tulee sanoista user interface design, eli suomeksi käyttöliittymäsuunnittelu.
Käyttöliittymäsuunnittelu on käytännössä esimerkiksi nettisivuston tai applikaation näkyvien osien suunnittelua.
Typographia, graafinen suunnittelu ja animaatio
Mielestäni teksti on yksi vahvimmista tiedonvälittäjistä ja siispä näen sen pelaavan myös tärkeää osaa mitä designiin tulee. Teksti ei välttämättä välitä erilaisia tunnetiloja niin paljon kuin se välittää informaatiota, mutta siispä sillä on minulle sitäkin tärkeämpi rooli tiedon välittämisessä. Vaikka typografia toimii tiettyjen raamien sisällä, on minusta mielenkiintoista, että erilaisilla tekstityyleillä voi silti leikitellä ja välittää erilaisia tunnetiloja.
Suuri osa designia ovat myös graafiset suunnittelijat. Graafiset suunnittelijat voivat suunnitella mitä tahansa, joka vaatii kuvittamista, taittamista, web-suunnittelua, valokuvaamista ja niin edelleen. Näin maallikon sanoin, graafiset suunnittelijat huolehtivat käytännössä tuotteen visuaalisesta viestinnästä.
Tutustuessani designin eri osa-alueisiin, tuli myös animaatio minulle tutuksi. Osa visuaalista viestintää on vahvasti myöskin animaatio. Animaation avulla voi saada mitä tahansa liikkumaan ja sen avulla voi välittää aikalailla mitä tahansa. Animaatio itsessään
voidaan jakaa vielä erilaisiin alalajeihin, kuten 3D-animaation, stop motion -animaatioon ja 2D-animaatioon.