Reseptikirja: Friteerattu juustolautanen
Perinteinen juustolautanen on klassikko ja toimii tilanteessa kuin tilanteessa – tässä on siitä friteerattu versio! Lisää perinteiselle juustolautaselle pari friteerattua vaihtoehtoa tai friteeraa useampaa juustoa ja herkuttele rapeista juustoista dipin kera! Voit myös tarjoilla näitä esimerkiksi illanistujaisissa. Juustot toimivat myös erinomaisesti salaateissa tai ruokalajien lisukkeena 🙂
Friteeratut juustot on todella helppoja tehdä etkä tarvitse mitään kalliita koneita näiden tekemiseen. Riittää, että sinulla on paistinpannu, öljyä ja tietty juustoja ja jauhoja!
Tein tällä kertaa juustolautaselle kolmea eri juustoa ja nyt kirjoitankin ruokaähkyssä tätä blogitekstiä – juustot olivat niin hyviä, että herkuttelin ehkä vähän liikaa. Varsinkin friteerattu feta katosi omaan suuhun vähän turhankin innokkaasti.
Aloita laittamalla jauhoja kulhoon (määrä riippuu paljonko juustoja teet). Sekoita jauhojen sekaan pippuria, valkosipulimaustetta ja paprikamaustetta. Laita paistinpannulle öljyä kuumenemaan. Öljyä ei tarvitse olla hirveästi. Riittää, että pannu peittyy öljystä n. puolen sentin/sentin paksuudelta.
Leikkaa halloumit, fetat ja grillijuustot haluaamasi muotoon ja pyörittele jauhoissa. Fetasta kannattaa tehdä vähän paksumpia viipaleita, jotta juusto ei sula liikaa. Kun öljy on kuumaa asettele juustoviipaleet pannulle. Anna paistua minuutti tai pari ja kiepsauta juustot ympäri. Mikäli öljy on tarpeeksi kuumaa, juustot valmistuvat todella nopeasti joten ole tarkkana :) Kun juustojen pinta on molemminpuolin kauniin vaaleanruskea ne ovat valmiita tarjoiltavaksi!
Friteeratut juustot kannattaa tarjoilla heti niiden valmistuttua – silloin ne ovat ehdottomasti parhaimmillaan. Dippinä käytin tällä kertaa Minipaprikoista ylijäänyttä fetatahnaa.
Kastikkeeksi voit myös tehdä fetatahnan idealla pelkän dipin:
- Creme fraichea tai kermaviiliä (1prk)
- Valkosipulinkynsiä (2 kpl)
- Pippuria
- Silputtua ruohosipulia
Sekoita vain yllämainitut ainekset yhteen ja dippi on valmis :)
Muista, että voit friteerata mitä tahansa juustoja vaikkapa kauppasi erikoisjuustohyllyltä! Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon juustojen rakenne. Kiinteät ja ”kumimaiset” juustot (kuten halloumi) on helppoja friteerata, sillä ne eivät sula niin herkästi. Fetan kaltaiset juustot taas vaativat paistovaiheessa vähän enemmän tarkkuutta, jotta friteeraus onnistuu toivotulla tavalla :)
Instagram: pastababyblog
Friteerattu juustolautanen
Ainekset
Tee näin:
Mitä tarvitset?
- Jauhoja
- Pippuria, valkosipulimaustetta & paprikamaustetta
- Öljyä
- Halloumia
- Grillijuustoa
- Fetaa
Dippi:
- Creme fraichea tai kermaviiliä (1 prk)
- 2 valkosipulinkynttä
- Pippuria
- Ruohosipulia
Mitä tehdä?
- Lisää jauhoja kulhoon ja sekoita joukkoon mausteet
- Laita pannulle öljyä kuumenemaan (riittää että öljy peittää paistinpannun n. 1 cm paksuisella kerroksella)
- Viipaloi juustot haluamaasi muotoon
- Pyörittele viipaleet huolellisesti jauhoissa
- Asettele juustot pannulle
- Paista 1-2 min kummaltakin puolelta. Mikäli öljy on tarpeeksi kuumaa, juustot valmistuvat todella nopeasti.
- Juustot ovat valmiita kun niiden pinta on kauniin vaaleanruskea
- Tarjoile heti
Dippi:
- Laita creme fraiche tai kermaviili tarjoilukulhoon
- Lisää joukkoon murskattu valkosipuli, silputtu ruohosipuli ja mausteet
- Sekoita
Friteerattuja juustoja voit käyttää myös ruokalajien lisukkeena tai salaateissa!