Tasa-arvo ei ole piirakka: tyttöjen oikeuksien toteutuminen ei ole pojilta pois
Tänään, 11. lokakuuta, vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Yhä useampi on tietoinen siitä, miksi me ylipäätään tarvitsemme erityisen ”tyttöjen päivän”. Esimerkiksi siksi, että tänäkin päivänä, 130 miljoonaa kouluikäistä tyttöä ei käy koulua. Sukupuolittunut väkivalta on globaali ongelma, johon liittyy sukupuolielinten silpomista, lapsiavioliittoja, kunniamurhia, ihmiskauppaa. Sukupuoli vaikuttaa lähes jokaiseen elämän osa-alueeseen – esimerkiksi teknologian ja internetin käyttöön. Poliittiset päätökset ovat yhä pääsääntöisesti miesten käsissä, ja täysin luonnolliset asiat kuten vaikkapa kuukautiset tai raskaus ja synnytys aiheuttavat naisille ja tytöille käsittämättömiä haasteita ympäri maailmaa. Tytöksi syntyminen on yhä riskitekijä – se asettaa ihmislapsen eriarvoiseen asemaan lähes kaikkialla maailmassa, ja tuo mukanaan lukemattoman määrän ylimääräisiä haasteita jotka eivät perustu mihinkään muuhun kuin sukupuoleen. Silti, joka vuosi tyttöjen päivän ympärillä kuulee sen saman kysymyksen: entäs pojat.
Myös pojat voivat paremmin maailmassa, jossa sukupuoli ei rajoita tai määritä ketään. Myös pojat pärjäävät paremmin, kun kaikkien ihmisoikeudet toteutuvat. Kun tyttöjen oikeuksia kunnioitetaan, se heijastuu positiivisesti myös poikien elämään. Ja tietysti lopullinen tavoite tulee olla sellaisen maailman rakentaminen, missä myös kaikki he, jotka eivät identifioidu tytöiksi tai pojiksi, tulevat kunnioitetuksi ihmisinä ja yksilöinä, ja myös heidän ihmisoikeutensa toteutuvat. Tasa-arvo ei ole piirakka joka jaetaan, ja yhdelle annettu pala on toiselta pois.
Kampanjat, tempaukset ja tapahtumat kulminoituvat usein tähän yhteen päivään vuodessa – mutta entäs ne 364 muuta päivää? Se, mikä asioihin oikeasti tuo pitkän tähtäimen pysyvää muutosta on se tapa millä elämme ja toimimme arjessa, joka päivä. Miten puhumme lapsillemme ihmisarvosta ja tasa-arvosta. Miten kohtelemme lapsiamme, ja miten kohtelemme muita ihmisiä ympärillämme. Yhteiskuntamme on täynnä enemmän tai vähemmän piilotettuja viestejä siitä, mitä odotamme lapsiltamme heidän sukupuolensa perusteella, missä he ovat hyviä ja missä eivät, mihin heidän odotetaan pystyvän ja mihin ei – ja näiden stereotypioiden rikkominen on meidän kaikkien käsissä. Yhdenkään lapsen elämän suunnan ei pitäisi määräytyä heidän sukupuolensa perusteella, mutta näin kuitenkin yhä tapahtuu. Maailma Ei Ole Tasa-arvoinen. Feminismi EI ole mennyt ”liian pitkälle”. On myös väärin ajatella, että tämä teema ei koskisi meitä kaikkia. Tasa-arvo ja sen toteutuminen tai toteutumatta jääminen vaikuttaa meidän kaikkien elämässämme, omasta sukupuolesta ja ammattikunnasta riippumatta. Ihan sama oletko roskakuski tai akateemikko, tiedenainen tai toimitusjohtaja, opettaja tai poliitikko, kotivanhempi tai uraohjus – jokainen meistä voi pienillä arjen teoilla ja valinnoilla vaikuttaa siihen, millaisessa roolissa sukupuoli näyttäytyy yhteiskunnassamme. Jokainen meistä voi olla mukana rakentamassa yhteiskuntaa jossa sukupuoli ei ole rajoite tai määrite, vaan yhtä merkityksetön ihmisoikeuksiemme toteutumisen kannalta kuin silmien väri. Sukupuolta ei tarvitse ”hävittää” tai edes häivyttää – mutta se ei saisi määrittää kenenkään ihmisarvoa, asemaa tai paikkaa tässä maailmassa. Maailmanlaajuisesti päätöksenteko on yhä suurimmaksi osaksi miesten käsissä. Kautta historian, yhteiskuntiemme pääarkkitehdit ovat olleet vanhempia, hyvätuloisia, etuoikeutettuja miehiä – joiden prioriteettilistan kärkipäässä on harvemmin ollut tyttöjen tai sukupuolivähemmistöjen asema ja hyvinvointi, ja sen tulokset näkyvät, meillä ja maailmalla. Entinen työnantajani Plan International järjestää tänäkin vuonna Girls Takeover-tempauksen ympäri maailmaa, missä nuoret tytöt astuvat päiväksi erinäisten päättäjien, vaikuttajien ja yritysjohtajien saappaisiin. Suurin toiveeni on, että kun oma tyttäreni astuu työelämään, hän voisi valita haluamansa uran ja ammatin täysin oman mielenkiintonsa ja osaamisensa perusteella – ilman että hänen sukupuolensa millään tavalla vaikuttaa tai rajoittaa tätä valintaa. Tänä päivänä näin ei kuitenkaan vielä ole – ja siksi tyttöjen päivä on tarpeellinen, merkityksellinen ja tärkeä.
On aika purkaa sukupuolittuneet ja patriarkaaliset rakenteet ja muurit jotka yhä rajoittavat tyttöjen, naisten ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja hyvinvointia. Etsi se sinulle oikea tapa osallistua: tue näiden asioiden parissa työskentelevän järjestön toimintaa rahallisesti tai antamalla aikasi ja taitosi järjestön käyttöön vapaaehtoisena. Ehdota työyhteisössäsi seminaaria tasa-arvoteemoista. Pyydä että lapsesi päiväkodissa järjestetään teemapäivä aiheesta tasa-arvo, tai keskustellaan tyttöjen oikeuksista tyttöjen päivänä. Pyri purkamaan stereotypioita ja rikkomaan ahtaita sukupuolikäsityksiä omassa kasvatuksessasi ja arjessasi. Anna vaaleissa äänesi ehdokkaille ja puolueille, joiden agendalla on sukupuolten tasa-arvon edistäminen kaikilla yhteiskunnan ja elämän osa-alueilla. Selvitä, onko kotipaikkakunnallasi esimerkiksi tyttöjen talo-tyyppistä toimintaa, johon voisit mennä mukaan tai jota voisit tukea jollakin tavalla. Käytä arjessa kieltä joka ei korosta sukupuolta: älä tytöttele tai pojittele turhaan, ja muista, että on paljon ihmisiä jotka eivät koe olevansa tyttöjä tai poikia. Ajattele globaalisti, toimi lokaalisti: vaikka tyttöjen päivän yhteydessä puhutaan usein tyttöjen kohtaamista haasteista kehitysmaissa, myös meillä Suomessa on vielä paljon tekemistä tällä saralla. Kenties voisit ryhtyä mentoriksi nuorelle tytölle. Mahdollisuudet vaikuttaa ja olla mukana ovat kirjaimellisesti rajattomat!
Tässä kuvassa on esikoiseni. Kun hänellä on päällä tämä paita, hänen oletetaan olevan tyttö. Hän on (oletettavasti) poika. ”Eikö ole vähän outoa että pojalla on tuollainen paita”, minulta on kysytty. Ei ole. Tyttöjen oikeuksien toteutuminen ei ole pojilta pois, vaan päin vastoin: maailma missä tyttöjä arvostetaan ja kohdellaan yhtä hyvin kuin poikia on parempi maailma kaikille, ja sen maailman rakentamisessa tarvitsemme jokaisen panosta!