perthesiä vielä jatkuu

Syksy koittaa.. Koulut alkavat.

Kuljetuksien ja avustajien etsimiset alkavat. Onneksi uudella asuin alueellamme koululta saamme paljon apua. Tiedämme mitä lomakkeita tarvitsee täyttää ja palauttaa minnekin.

Vihdoin alkaa jokin sujua. voiko vähän huokaista?!

Koulukuljetus noutaa Amin päivittäin ja tuo takaisin kun koulu loppuu. Liikunta tunnit ovat kiellettyjä, mutta ,muuten Ami kokee olevansa muiden mukana. Hän saa hienosti uusia ystäviä koulusta. Suuri kiitos kuuluu opettajalle, joka kertoo lapsille mistä on kyse ja antaa Amin itse kertoa halutessaan (onneksi Ami tykkää jakaa kaikille sen minkä tietää, legg calve perthesistä.)

Pyydämme uusia ystäviä tulemaan meille leikkimään ja pelailemaan. Sovimme myös heille kyläilyjä ja tapaamme välillä puistoissa.

Kontrolli käynti koittaa, sairaus etenee. jumpat on auttaneet pitämään jalkojen liikeratoja suhtellisen kunnossa. Uinti on vahvistanut jalan lihaksia. Tuntuu lohdulliselta kuulla positiivista palautetta, olemme tehneet jotain oikein. Kyynärsauvoilla jatkamme seuraavan puolivuotta. Se tuntuu aina kurjalta. Haluaisin tämän jo loppuvan. Jotenkin sinne lääkärille menee niin ”takki auki” tietämättä yhtään mitä tuleman pitää, mutta salaa toivoo kuulevansa ne sanat: ”noin se oli sitte siinä voitte jättää sauvat tänne ja palauttaa pyörätuolin takaisin apuvälinekeskukselle.”

syksy noudattaa melko rauhallista arkea, tunteet pysyvät usein (useammin) hallinnassa ja mun oma pahaolo alkaa helpotta. Olen siis käynyt tästä perthesistä aika paljon ammattiauttajalla keskustelemassa, eihän tätä muuten psyyke kestä.

joulua odotellaan ja tuleva kevättä.. josko siellä sitten niitä hyviä uutisia ..

Kevät koittaa. Kontrollikäynti lähenee, mietin taas niitä vaihtoehtoja. Tuleeko jo leikkaus, vai olisiko se kaikki sittenkin jo ohi itsellään.

Vastaanotolla kuulemme, että sairauden aktiivinen vaihe on vielä kesken. Se lyö vasten kasvoja, jos tämä kaikki sittenkin kestää vielä vuosia. Kuinka ne jo loppuun käytetyt omat voimavarat riittäisivä. Ei ne kyllä riitä, tsemppaan poikaa ja isovanhempia sekä muita läheisiä ja perheenjäseniä. Olen kuitenkin itse jo aivan lopussa.

Ami vaikuttaa melko onnelliselta, häntä on lahjottu hyvin paljon. Olen kyllä huolissani, vaikuttaako tämä lahjonta tulevaisuudessa hänen kehitykseensä.

Tajuan kyllä vahvasti, että äidille tämä on raskasta itsekkäistä syistä. Tiedän mitä lapseni tässä menettää, vaikka hän itse sopeutuu ja saa paljon muita kokemuksia. Ollaan pyritty pitämään hänen elämänsä kokemusrikkaana ja testailemaan erilaisia asioita joita liikuntarajoiutteen kanssa voi suorittaa.

Mutta ei.. mä en edelleenkään voi tätä sairautta täysin hyväksyä.  Illan tullen ristin käteni ja kysyn apua joltain suuremmalta. tiedän yhteyden olevan aika huono, koska ei mulla aiemmin ole ollut Isälle asiaa. Nukun yöni todella hyvin ja aamulla olen pirteä ja minulla on voimaa. Loistavaa nyt saan lisää intoa keksiä meille uusia tekemisisä, tutustumme uusiin uimahalleihin ja vauhti kiihtyy kiihtymistää. Voi miten mahtavaa, ei haittaa vaikka Amin sairaus kestäisi vuosia. Kyllä minä jaksan. Iltaisin olen aivan väsy ja torkahdan sohvalle.

..olisiko rukoilusta ollut apua, vai tulenko jo hulluksi?! Ei en tule, hullut eivät epäile mielenterveyttään. Tulinko uskoon?! En osaa sanoa mikään muu ei ole minusa muuttunut. No kiitos ..suuri kiitos, minun on helpompi olla. Sain voimia lisää ja Ami on niin kovin iloinen kun äiti hymyilee ja nauraa usein niin paljon.

Perhe Mieli Lapset Vanhemmuus

Perthes kevättä 2019 kohden

Kevät 2019

Vihdoin saatiin avustaja esikouluun. Tätä olemme odottaneet, kun pyörätuolin kanssa tarvitsee apua jonkin verran, vaikka hienosti hän  sitä käsitteleekin. Ami on taas niin iloinen kun pääsee kavereiden mukaan ulkoiluihin. Normaaliin päivärytmiin takaisin pääsy, vaikuttaa suuresti Amin jaksamiseen. Ami pyytää taas kavereita kylään ja haluaa nähdä ja leikkiä heidän kanssaan.

Ami kyllästyi uintiin, niin uinteja ollaan jatkettu vähän harvemmin. Voimaa tuntuu jaloissa vielä olevan. Liikkuvuus jaloissa myös on vielä hyvä.

Rohkeutta uusiin fysioterapisiin liikkeisiin ollaan saatu vertaistuen kautta. Vertaistuki auttaa näkemään valoisaan tulevaisuuteen.. Leikkauksen mahdollisuus on alkanut Amia mietityttämään.

Kevät tuntuu kivalle, mutta Ami on usein surullinen kun katselee kavereiden kulkemista, hän niin toivoo kävelyä.

Tiedämme muuton toisaalle häämöttävän edessämme. Miten Ami sopeutuu ja miten hänet otetaan uudella alueella vastaan. Mietin myös koulun aloitusta ja kaikkien kavereiden vauhtumista. Ami itse on aika innoissaan, hän odottaa uuteen kouluun tutustumista, kun on kuullut että uusi koulu on esteetön ja hänen olisi helppo siellä itse kulkea.

Keväällä kontrollikäynnillä kuulemme että hän saa jättää pyörätuolin kokonaan pois käytöstä ja saa alkaa käyttää taas kyynärsauvoja. Oi mikä onni, niin paljon helpompaa ja itsenäisempää. Todellisuudessa hän tarvitsee todella paljon apua arjen toimissa, mutta kokee itse olevansa kobin omatoiminen taas. Tämä tuo riemua ja uskoa tulevaan.

Kesä koitta ja muutto rumba alkaa..

Uusi koti  on esteetön ja Ami saa itse kulkea ulos ja lähipuistoon. Puisto on niin lähellä, että voin katsoa ikkunasta kun Ami leikkii puistossa. Voin valvoa häntä olematta koko ajan paikalla.

Ihana vapaus, Ami kokee olevansa niin itsenäinen. Olen täynnä riemua. Kaikki tuntuu Vihdoin ”parantuvan”.

En kuitenkaan uskalla vielä huokaista, pelkään kaiken särkyvän.

Perhe Mieli Terveys Lapset