Suolaista vegaanivaliosta

 

kuva-010.JPG

 

”Ounalla on tällainen uusi villitys, hän on jättänyt kananmunan ja maitotuotteet pois” toteaa mieheni kylässä, kun vien mukanani omia eväitä tarjolle.

Siis apua, mikä villitys? mietin mielessäni. Mielestäni tuo sana kuvaa äärimmäisen huonosti vakaumustani. Minä en tahdo syödä ketään elollista enkä mitään elolliselta peräisin olevaa. Niin se vain menee. Elän vegaanisesti niin ruoan, kosmetiikan kuin hygieniankin suhteen ja tämä on elämäntapa, ei villitys, ei trendi.

”Oletko varma että et jää mistään paitsi? Ja ettei sinusta tule ihan kukkakeppi?” kysyy ystäväni. Kerron, että olenhan jo vuosia ollut kasvissyöjä. Minusta ei ole tullut kukkakeppi. Ja että harva sekaani (=sekasyöjä) on näin tietoinen saamistaan vitamiineista kuin minä, vegaani. Tankkaan B12 vitamiinia varmuudeksi purkista, käyttämässäni ”maidossa” ja ”jogurtissa” on kalsiumia, D3-vitamiinia tankkaan purkista ympäri vuoden suositusta suuremmat määrät ja tarkkailen proteiinin ynnä muiden ravinteiden saamista :). Eli en jää mistään paitsi. Veriarvoni ovat loistavat. Ruokanikaan ei ole pelkkiä salaatteja kuten kuvitella saattaisi. Itseasiassa harvemmin syön ruoakseni salaatteja, ainakaan talvella.

Ihminen ei tarvitse lihaa elääkseen. Ravitsemuksellisesti siinä, kananmunissa tahi maidossa ei ole mitään mitä en kasvikunnan tuotteista tai purkista saisi. Kysymys on lähinnä tottumuksesta sekä omasta tahtomuksesta. Emmekä elä pula-ajassa. Meillä on mistä valita kasviksia, palkokasveja, marjoja, siemeniä ja pähkinöitä. Ja olen huomannut että mitä vain voi leipoa tai laittaa vegaanisesti. Ja onhan meillä uusi 2014 ravintosuosituskin jonka laatii VRN. Lyhykäisyydessään uudessa pyramidissa kasvikset näyttelevät pääosaa ja lihat ovat siinä ihan pienenä määränä. Siitä voisinkin laatia aivan oman postauksensa.

Kuvassa oleva vegaaninen SUOLAINEN PIIRAS on valmistettu suurinpiirtein seuraavalla kaavalla:

Pohja:

2 dl vehnäjauhoja

1,5 dl ruisjauhoja

1,5 dl kaurahiutaleita

1 dl öljyä (vaikka rypsi)

2 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

soijamaitoa niin, että pohjasta tulee muovailtava

Painele taikina matalaan vuokaan vehnäjauhoja apuna käyttäen.

Pohjan valmistuttua laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Nosta pohja uuniin lämpenemisen ajaksi.

Valmista lämpenemisen aikana täyte.

 

Täyte:

1 suuri keltainen paprika

½ pussia Tofutti tofu ”juusto”raastetta

½ pakettia Jalotofu kylmasavua

2 sipulia

1 purkki kaurakermaa (esim Nordic)

4 rkl Pirkka cashew-paprika Välimeren tahnaa

Kuullota sipulit ja paprika pannulla. Lisää mausteita oman maun mukaan, esimerkiksi pippuria ja suolaa.

 

Ota pohja lämpenevästä uunista ja lisää täytteet.

 

Laita uuniin vielä 20-30 minuutin ajaksi, kunnes piirakka saa himppasen väriä.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.