Alkusanat

Idea urheilijan palautumista käsittelevän blogin nimeen syntyi dopingaineiden käyttöön liittyvästä asiayhteydestä, koska palautuminen ja doping ovat tarkoitusperiltään ja lopputulokseltaan hyvin saman kaltaisia. Dopingaineiden käyttö nimittäin nopeuttaa urheilijan palautumista suorituksesta ja siten edesauttaa parempaa suorituskykyä. Jos siis haluan urheilla ja kehittyä puhtaasti ilman aineita, minun on kiinnitettävä huomiota erityisesti palautumiseen. Hyvälaatuinen uni ja ravinto antavat pitkällä aikavälillä meille dopingaineen, josta ei jää kiinni ja joka vaikuttaa positiivisesti myös muihin elämän osa-alueisiin.

Olen urheillut tavoitteellisesti lähes koko elämäni ajan, joten olen jo jonkin aikaa tottunut tekemään vähän ekstraa saavutusteni eteen. Haluaisin oppia kaikki keinot ja tiedot, jotka auttavat minua kehittymään paremmaksi kuin vastustajani. Tähän tarkoitukseen olenkin onnistunut luomaan itselleni tapoja, asenteita ja omistautumista, jonka nyt haluaisin selkeyttää kirjoittamalla muille jaettavaksi.

Kun blogikirjoittamisen aloitusta varten aloin koota asiasisältöä, joka on monien leirien ja valmentajien saatossa kasvanut melko suureksi, huomasin tietynlaista toistoa. Vaikka kaikki vuosien aikana rakennettu tekniikka ja harjoittelu tiivistyvät yhteen hetkeen kilpailuissa, kaikki urheilussa rakentuu loppujen lopuksi yhden perusasian varaan, joka luo pohjan kaikelle mitä kropassamme tapahtuu aina hermoston toiminnasta lihasmuistiin ja oppimiseen. Aiheesta on puhuttu luentokohtaisesti aina vähän eri näkökulmista ja eri sanoin, mutta sen merkitys korostuu oman kehittymisen kannalta aina samalla tavalla.

Kun puhun palautumisesta, en aina välttämättä selosta veden paineen vaikutuksesta verenkiertoon vesijuoksussa tai kisojen jälkeisestä jäähdyttelystä. Puhun jokapäiväisestä tekemisestä, jota toistamme tauotta vuosien ajan niin tunnollisesti, että siitä tulee kaiken kovan tuloksen ja vaivannäön kulmakivi. Kun menestys ja tappio ovat häviävästä hetkestä kiinni, myös mitättömimmillä asioilla on merkitystä. Siispä fokusoin treenien ulkopuolisen toiminnan oheen runsaasti laadullista ravintoa ja unta. Kävelen pitkiä kävelylenkkejä ja  kuulostelen, mikä palautuminen sopisi kropalle parhaiten kunkin treenin jälkeen. Opettelen rutiineja, jotka pysyvät arjessa mukana niin kauan, että lakkaan tiedostamasta niiden olemassaoloa.

Kesti kauan sisäistää, mitä ”syö hyvin ja nuku riittävästi” tarkoittaa, enkä vieläkään osaa toteuttaa näitä kahta yksinkertaista ohjetta käytännössä. Tässä blogissa lähden avaamaan kaikkien tuntemien perusohjeiden toteutumista omassa arjessani osana urheilu-uraani ja kehitystäni.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *