Islantilainen ruisleipä
Islantilainen ruisleipäReseptien päivittämisessä käy usein niin, että törmään täysin sattumalta johonkin uuteen ohjeeseen tai tapaan tehdä ruokaa ja sitten innostun muokkaamaan siitä oman versioni. Tässä tapauksessa inspiraation lähteenä toimi dokkari Islannista, jossa ruisjauhoista tehty leipä valmistettiin kelmuun käärityssä kattilassa kuumassa lähteessä. Leipä näytti sen verran hyvältä, että päätin kokeilla sitä itse uunissa heti kun sain siihen tilaisuuden. Tässä siis Islantilainen versio perinteisestä ruisleivästä, jota kannattaa kokeilla!
Ainekset:
477g Strömsbergin Myllyn ruisleipäjauhoja
2tl suolaa
1rkl leivinjauhetta
3/4tl ruokasoodaa
454g maitoa
n. 100g (4rkl) hunajaa
- Lämmitä uuni 160C (riippuu uunista, itse lämmitin 165C) ja sekoita kuivat sekä nestemäiset aineet keskenään niin, että taikina jää löysäksi.
- Kaada taikina kapeaan vuokaan tai kattilaan ja taputtele se lusikalla sileäksi. Sirottelin päälle Strömsbergin Myllyn karkeita ruisleseitä ja paistoin leipää kaksi tuntia. Käytin paistamiseen vuokaa, joka on tarkoitettu leivän tekemiseen, joten muuten kannattaa laittaa väliin leivinpaperi, ettei seos leikkaa kiinni. Leipä on parhaimmillaan hieman jäähtyneenä, sillä ensin luulin, että se oli jäänyt raa’aksi.
Hiivan ja leipäjuuren sijaan soodalla ja leivinjauheella kohotettu ruisleipä on mielestäni hyvä, makeampi vaihtoehto perinteiselle hapanjuurileivälle. Leipä on koostumukseltaan kuohkea sekä erittäin ruokaisa ja siihen voi halutessaan lisätä Kuivattuja Wellawaren marjoja tai Strömsbergin Myllyn karkeita ruisjauhoja, pähkinöitä, pellavarouhetta, banaania tai muuta omaa hunajan tilalle makua parantamaan!