Itsetehdyt proteiinipatukat
Tämän viikon vinkkinä esittelen vaihtoehdon kaupasta ostetuille valmistuotteille. Itsetehdyt proteiinipatukat valmistuvat nopeasti ja niiden tuoteselosteen pituuden saat itse päättää, kunhan rakenne pysyy koossa.
Ainekset:
1rkl hunajaa
2rkl mantelijauhetta
2 kananmunaa
mantelimaitoa
6-10rkl Back on Track herneproteiinijauhetta
valitsemiasi pähkinöitä/siemeniä (itse käytin makeita cashewpähkinöitä)
1rkl Back on Track tyrnirouhetta
1rkl Back on Track ruusunmarjarouhetta
Sekoita kaikki aineet pähkinöitä lukuunottamatta keskenään ja säännöstele seoksen koostumusta arvioimallasi määrällä mantelimaitoa. Seoksesta tulee noin 6-8 patukkaa riippuen siitä, kuinka hyvälaatuista proteiinijauhetta käyttää. Itse kokeilin Back on Trackin herneproteiinijauhetta, joka tarvitsee noin 1,5 rkl 20g proteiiniannosta kohti, joten taikinasta tuli yhteensä vain kuusi patukkaa.Taikina saa olla aika tiivistä, jotta patukat saa muotoiltua. Seosta on helpompi työstää kosteilla käsillä ja pähkinät tulee lisättyä vasta murskattuina viimeisenä päälle, ettei helposti mureneva rakenne hajoa. Patukat valmistuvat uunista riippuen 200 asteessa 10-15 minuutissa. Itse paistoin 225 asteessa 15 minuuttia, koska uuni on noin 15 astetta kylmempi kuin mitä mittari näyttää.
Proteiinipatukoissa ei välttämättä ole niin suurta merkitystä, mitä seokseen laittaa, kunhan rakenne pysyy koossa. Itse käytän marjarouheita, sillä ne sekoittuvat helposti taikinaan ja nostavat patukan ravintoarvoa. Helposti sekoittuvat makua lisäävät ainekset ovat myös hunaja ja mantelijauho. Hyvin säilyvät patukat on helppo pakata mukaan treeneihin tai kisareissuille, joten kannattaa kokeilla!