Itsetehty granola
Itsetehty granola sopii moneen välipalaan ja on hyvä vaihtoehto kaupan usein sokeroiduille tuotteille. En pidä siitä, että granolaan lisätään vähän ylimääräistä erilaisina jauhoina ja hiutaleina, joten tämä ohje on kokonaan pähkinöistä ja Wellawaren marjoista koostettu, eikä siinä ole mitään lisättyä. Tässäkin ohjeessa kuitenkin kannattaa soveltaa ja kokeilla eri pähkinälajikkeita ja mausteita mielensä mukaan. Suosittelen kokeilemaan! Kuvassa vinkkinä myös kuivuriin laitettuja banaaneja ja omenoita.
ainekset
1 munanvalkuainen
1 vesilasillinen (n.1,5dl) saksan-/pekaanipähkinöitä, manteleita
2 vesilasillista cashewpähkinöitä
mausteet:
1tl paprikaa(smoked), kanelia, currya, kurkumaa
lisäksi:
pähkinäöljyä
kookoslastuja
pellavan- ja auringonkukansiemeniä
Wellaware tyrni- ja ruusunmarjarouhetta
Vatkaa munanvalkuainen vaahdoksi ja lisää mausteet. Käytän pähkinöiden murskaamiseen blenderiä, mutta käsin onnistuu myös jos ei halua seoksesta niin hienojakoista. Mausteet kannattaa ensin sotkea keskenään kulhossa ennen valkuaisvaahtoon lisäämistä, jotta ne sekoittuisivat mahdollisimman tasaisesti. Sekoita mausteiden jälkeen kaikki aineet keskenään öljyä lukuunottamatta ja levitä pellille. Itse levitän melko paksusti, että seos pysyy varmasti kasassa. Pähkinäöljyä voi vielä lopuksi laittaa granolan päälle tuomaan makua ja parantamaan koostumusta, mutta se ei ole kookoslastujen ja siemenien tavoin pakollinen ainesosa. Marjarouhe tuo makua seokseen ja kasvattaa sen ravintoarvoa, joten sitä tulee lisättyä useammin. Granola valmistuu n.180 asteessa 15-20 minuutissa. Jos uuni on muutamaa astetta kylmempi niin kuin minulla, lämpöä voi lisätä.