Juustoinen punajuuripata
Sesongissa olevat kotimaiset juurekset voi yhdistää helpoksi padaksi. Uunissa pehmenneet juurekset on helppo myös soseuttaa keitoksi (lisäsin vähän lisää yrttejä ja Helsingin Meijeriliikkeen tuorejuustoa).
Ainekset:
2dl punaisia/mustia linssejä (tai kvinoaa)
3-4 isoa punajuurta
1 pieni porkkana
3 pientä perunaa
Suolaa, mustapippuria, yrttejä (timjami ja rosmariini sopivat punajuuren kanssa hyvin)
½ rkl Balsamikoa (ei pakollinen)
Oliiviöljyä
Helsingin Meijeriliikkeen homejuustoja maun mukaan:
- Valkohomejuusto Linnunlaulu (vanhan helsinkiläisen huvila-alueen mukaan nimetty mieto valkohomejuusto)
- Valkohomejuusto Klippan (ruotsinkielinen ilmaus kaivarin luodosta, täyteläisempi ja kermaisempi versio Linnunlaulusta)
- Punahomejuusto Hakaniemi (väriltään punainen pehmeä juusto, joka on ainoa laatuaan)
- sekoita kaikki juurekset vuokaan tai pellille, lisää öljy sekä mausteet ja lämmitä uuni 200 asteeseen. Paloittelin juurekset melko pieniksi, joten paistoaika oli n. 20min, mutta uunista riippuen kypsyminen saattaa viedä 30-40min. Kun juurekset ovat olleet uunissa n. 15 minuuttia, ripottele paistoksen päälle Helsingin Meijeriliikkeen homejuustoa (oma lemppari on punainen Hakaniemi -juusto).
- Juuresten kypsyessä huuhtele ja keitä linssit tai kvinoa (mustat linssit kiehuvat alle puoli tuntia, itse käytin nopeampia punaisia).
- Kun juurekset ovat kypsyneet, valuta linsseistä ylimääräinen vesi ja sekoita paistokseen. Valmis paistos on todella täyttävä ja menee hyvin sellaisenaan. Kannattaa kokeilla!