Moniviljasämpylät

Moniviljasämpylät

Erilaiset sämpylät ovat itsetehtyinä siitä hyviä, että ne voi tehdä 100% täysjyvästä. Kaupan tuotteissa usein huomaa, että moniviljaista täysjyväsämpylää on hankala löytää ja tarjonta on painottunut vaaleampiin vehnäleipiin. Siksi päätin kokeilla Strömsbergin Myllyn ja Wellawaren yhdistelmää, joissa on valmistuotteista poiketen täysin lisäaineettomia sekä ravintorikkaita raaka-aineita.

 

Resepti:

 

9dl Strömsbergin Myllyn Pehtoorin Kaurasämpyläjauhoja (sis. vehnä, kaura)

 

1 rkl suolaa

 

1 ps kuivahiivaa/25g tuorehiivaa

 

1 rkl hunajaa

 

2 mitallista Wellaware tyrni- ja ruusunmarjarouhetta

 

5 dl vettä

 

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää loput ainekset. Taikina saa olla melko löysää.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi (riippuen hiivasta ja lämpötilasta n. 45min).

Lusikoi taikina 10-12 osaan ja muotoile sopivan ohuiksi leiviksi. Taikinaa ei kannata vaivata, ettei se menetä ilmavuutta. Kohota leipiä vielä ilman liinaa noin tunnin ajan.

Paista leivät 225 asteessa n. 20min (riippuen uunista). Uuni saa olla kuuma, jotta pienet leivät eivät jää löysiksi.

Sämpylöiden valmistuksessa on se hyvä puoli, että samat annosmitat ja pääraaka-aineet ovat jauhoista riippumatta lähes samat. Sovelsin tämänkin reseptin hyödyntäen Strömsbergin Myllyn kauraleipien ohjetta, joka on tarkoitettu täyskauraleipien tekemiseen. Myllyllä on useita eri täysjyväjauhosekoituksia, joista saa valita mieleisensä ja lähteä soveltamaan, ja tämän päivän onnistumisen perusteella tulen päivittämään eri variaatioita tulevaisuudessakin!

hyvinvointi ruoka-ja-juoma liikunta terveys