Oliivileipä ja porkkanalevite

Oliivileipä

  • Ainekset:
  • 400g Strömsbergin Myllyn hiivaleipäjauhoja
  • Pussi kuivahiivaa
  • 2rkl sokeria
  • 2tl suolaa
  • 3dl lämmintä vettä
  • 1rkl oliiviöljyä
  • 100g oliiveja hakattuna pieniksi murusiksi(ei väliä mustia tai vihreitä)

  1. Sekoita vesi ja kuivahiiva ja odota, kunnes seos vaahtoaa. Sekoita joukkoon sokeri, suola, oliiviöljy ja oliivit ja alusta sekaan jauhoja, kunnes taikina on sileää ja tahmeaa. Peitä ja jätä kohoamaan tunniksi tai kunnes taikina on kaksinkertaistunut. Alusta uudelleen. Jätä 45min tai kunnes taikina on taas kaksinkertaistanut kokonsa.
  2. Öljyä leipävuoka tai muu vastaava astia. Paista 220 asteessa 30min tai kunnes leipä on ruskea.

 

 

Porkkanalevite

  • 500g porkkanoita
  • 1 kevätsipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • Tilkka oliiviöljyä
  • Pieni pala inkivääriä (ei pakollinen)
  • Kourallinen tuoretta persiljaa
  • ½ dl öljyä
  • ½ dl Strömsbergin Myllyn parvitalkkunajauhoja
  • 2-4 rkl seesaminsiemeniä (ei pakollinen)
  • 1 tl jokaista: suolaa, kuminaa, paprikaa
  • tl kärjellinen kanelia ja yksi pieni punainen chili

 

  1. paloittele porkkanat ja paista uunissa tai grillissä noin 175 asteessa 30-35min
  2. sekoita mausteet, raa’at sipulit ja muut ainekset keskenään, lisää paistetut porkkanat ja muussaa levitteeksi (itse käytin sauvasekoitinta, mutta blenderi tai muu käy yhtä hyvin).
porkkanalevite
sesonkilevite tuo hyvää vaihtelua ja soveltuu myös ruuanlaittoon ja dipiksi

valmis porkkanalevite sopii dipiksi, leivän päälle ja pastavedellä jatkettuna vaikka pastan sekaan!

hyvinvointi ruoka-ja-juoma liikunta hyva-olo