Spelttijuurileipä

Jouduin kilpailukauden jälkeen olemaan pari viikkoa karanteenissa. Vaikka testitulos oli negatiivinen ja sain liikkua ulkona kodin läheisyydessä, ylimääräistä aikaa tuntui olevan enemmän kuin tarpeeksi ja päätin vaihteeksi kokeilla jotain todella aikaavievää uusilla Strömsbegin Myllyn jauhosekoituksillani. Halusin tehdä täysjyvää ja hifistellä oikein kunnolla, joten valitsin leivän raaka-aineeksi speltin. Sekä spelt että hapanjuuri ovat molemmat todella perinteisiä raaka-aineita, mutta omakohtaisesti valitsin juuri tämän reseptin sen ravintoarvojen takia. Pitkään kypsytetty leipä ei suinkaan ole hapan ja tunkkainen, vaan hiukan pähkinäinen ja rapeakuorinen. Kannattaa siis testata jos aikaa riittää!

Ainekset:

140g leipäjuurta (haudutin lasipurkissa kylppärissä K-ruoka -sivujen ohjeella)

300g Strömsbergin Myllyn vaaleita vehnäjauhoja

300g Strömsbergin Myllyn grahamjauhoja

80g Strömsbergin Myllyn täysjyväspelttijauhoja

500g haaleaa vettä

maun mukaan 12-16g merisuolaa (12g on aika mieto)

 

Ohje:

  1. Sekoita ainekset keskenään ja jätä keräämään kosteutta liinan alle noin puoleksi tunniksi.
  2. Vaivaa taikinaa hitaasti n.10min
  3. Ota suuri öljyllä voideltu astia ja kohota kelmun/kannen alla kaksi tuntia niin, että taikinaa käännellään välissä muutaman kerran.
  4. Kun taikina on ”levännyt” jaa se kahteen osaan ja siirrä osat saumapuoli ylöspäin jauhotetulla liinalla vuorattuihin koreihin/astioihin. Anna Kohota jääkaapissa yön yli.
  5. Seuraavana päivänä ota taikinat jääkaapista ja lämmitä uuni (ei kiertoilmaa) ja uuninpelti 280 asteeseen.
  6. Laita leivät kuumennetulle pellille ja viillä niihin syvät viillot kohoamista varten. Aseta leipäpellin alle muutaman desin verran vettä laakeassa astiassa. Näin leivät saavat kohota eivätkä kuivu kuumassa uunissa. Kun sekä leivät että astia ovat uunissa, laske sen lämpötila 250 asteeseen. Paista 35-40min uunista riippuen.

Vaikka juuren valmistus vie paljon aikaa, itse leivän tekeminen oli melko nopeaa. Siksi kuivasin ylijääneet juuret odottamaan seuraavaa karanteenijaksoa. Juureen tehty leipä on työprosessinsa ansiosta parasta leipää, jos pitää pähkinämäisestä mausta. Kannattaa siis kokeilla!

Aktiivinen leipäjuuri kelluu veden pinnalla.
Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Terveys

Sekaleipä

 

Idea sekaleipään syntyi kaapin perälle jääneistä jauhopussien lopuista. Kun käytettävissä on vain muutama desi kutakin täysjyväjauhoa, päätin sekoittaa kaiken yhteen. Lopputuloksena syntyi maultaan hieman täysjyväpatonkia muistuttava sekaleipä. Tämä on todellakin yksi sovelletuimmista resepteistä, ja sekaleipään voi laittaa käytännössä mitä tahansa omasta kaapista löytyvää tai napata Myllyltä mukaan monipuolisen valikoiman eri jauhosekoituksia!

 

Ainekset:

1ps kuivahiivaa

4tl suolaa

5 dl vettä

4 dl Strömsbergin Myllyn sämpyläjauhoja/hiivaleipäjauhoja

3,5 dl Strömsbergin Myllyn Spelt Sämpyläjauhoja/ohrajauhoja

2,5 dl Strömsbergin Myllyn tattarijauhoja

2 dl vehnäjauhoja

2rkl öljyä/voita

 

 

 

  1. Liota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot kerralla. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Lisää voi tai öljy ja vaivaa lisää, alle viisi minuuttia riittää hyvin.
  2. Peitä kulho puhtaalla liinalla tai kelmulla ja kohota yli kaksinkertaiseksi 20-40min (itse laitoin taikinan puoleksi tunniksi mikroon, joka oli juuri ollut päällä)
  3. Vaivaa taikinaa vielä muutama minuutti ja muotoile se kahdeksi limpuksi. Aseta limput joko leipävuokaan, tai uuninpellille talouspaperin päälle (paistoin toisen vuoassa ja toisen pellillä, talouspaperi imee kosteutta). Leipään voi tehdä terävällä veitsellä viillon ennen uuniin laittamista.
  4. Paista leipiä uunista riippuen 200–215 asteessa n.20-30min kunnes leipä on rusehtava ja siitä lähtee ontto ääni pohjaan koputettaessa.

Tämä leipä on koostumukseltaan erittäin ruokaisa ja kahdesta palasta voi hyvinkin jättää toisen pakastimeen odottamaan seuraavaa viikkoa. Leipä on parasta tuoreena, ja sitä voi hyödyntää esimerkiksi keittojen tai patojen lisukkeena. Itse dippasin sitä juurespataan. Kannattaa kokeilla!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Suosittelen