Islantilainen ruisleipä

Islantilainen ruisleipäReseptien päivittämisessä käy usein niin, että törmään täysin sattumalta johonkin uuteen ohjeeseen tai tapaan tehdä ruokaa ja sitten innostun muokkaamaan siitä oman versioni. Tässä tapauksessa inspiraation lähteenä toimi dokkari Islannista, jossa ruisjauhoista tehty leipä valmistettiin kelmuun käärityssä kattilassa kuumassa lähteessä. Leipä näytti sen verran hyvältä, että päätin kokeilla sitä itse uunissa heti kun sain siihen tilaisuuden. Tässä siis Islantilainen versio perinteisestä ruisleivästä, jota kannattaa kokeilla!

 

Ainekset:

477g Strömsbergin Myllyn ruisleipäjauhoja

2tl suolaa

1rkl leivinjauhetta

3/4tl ruokasoodaa

454g maitoa

n. 100g (4rkl) hunajaa

  1. Lämmitä uuni 160C (riippuu uunista, itse lämmitin 165C) ja sekoita kuivat sekä nestemäiset aineet keskenään niin, että taikina jää löysäksi.
  2. Kaada taikina kapeaan vuokaan tai kattilaan ja taputtele se lusikalla sileäksi. Sirottelin päälle Strömsbergin Myllyn karkeita ruisleseitä ja paistoin leipää kaksi tuntia. Käytin paistamiseen vuokaa, joka on tarkoitettu leivän tekemiseen, joten muuten kannattaa laittaa väliin leivinpaperi, ettei seos leikkaa kiinni. Leipä on parhaimmillaan hieman jäähtyneenä, sillä ensin luulin, että se oli jäänyt raa’aksi.

Hiivan ja leipäjuuren sijaan soodalla ja leivinjauheella kohotettu ruisleipä on mielestäni hyvä, makeampi vaihtoehto perinteiselle hapanjuurileivälle. Leipä on koostumukseltaan kuohkea sekä erittäin ruokaisa ja siihen voi halutessaan lisätä Kuivattuja Wellawaren marjoja tai Strömsbergin Myllyn karkeita ruisjauhoja, pähkinöitä, pellavarouhetta, banaania tai muuta omaa hunajan tilalle makua parantamaan!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys

Moniviljasämpylät

Moniviljasämpylät

Erilaiset sämpylät ovat itsetehtyinä siitä hyviä, että ne voi tehdä 100% täysjyvästä. Kaupan tuotteissa usein huomaa, että moniviljaista täysjyväsämpylää on hankala löytää ja tarjonta on painottunut vaaleampiin vehnäleipiin. Siksi päätin kokeilla Strömsbergin Myllyn ja Wellawaren yhdistelmää, joissa on valmistuotteista poiketen täysin lisäaineettomia sekä ravintorikkaita raaka-aineita.

 

Resepti:

 

9dl Strömsbergin Myllyn Pehtoorin Kaurasämpyläjauhoja (sis. vehnä, kaura)

 

1 rkl suolaa

 

1 ps kuivahiivaa/25g tuorehiivaa

 

1 rkl hunajaa

 

2 mitallista Wellaware tyrni- ja ruusunmarjarouhetta

 

5 dl vettä

 

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää loput ainekset. Taikina saa olla melko löysää.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi (riippuen hiivasta ja lämpötilasta n. 45min).

Lusikoi taikina 10-12 osaan ja muotoile sopivan ohuiksi leiviksi. Taikinaa ei kannata vaivata, ettei se menetä ilmavuutta. Kohota leipiä vielä ilman liinaa noin tunnin ajan.

Paista leivät 225 asteessa n. 20min (riippuen uunista). Uuni saa olla kuuma, jotta pienet leivät eivät jää löysiksi.

Sämpylöiden valmistuksessa on se hyvä puoli, että samat annosmitat ja pääraaka-aineet ovat jauhoista riippumatta lähes samat. Sovelsin tämänkin reseptin hyödyntäen Strömsbergin Myllyn kauraleipien ohjetta, joka on tarkoitettu täyskauraleipien tekemiseen. Myllyllä on useita eri täysjyväjauhosekoituksia, joista saa valita mieleisensä ja lähteä soveltamaan, ja tämän päivän onnistumisen perusteella tulen päivittämään eri variaatioita tulevaisuudessakin!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys