Suklaa-appelsiinipullat ja piparkakut

Kokonaisvaltainen terve suhtautuminen ruokaan ja syömiseen syntyy tasapainosta. Toisin sanoen yksikään ainesosa tai ateria ei koostu samoista tuotteista, vaan annetaan mahdollisuus soveltaa ja kokeilla uutta. Olen tähän asti postannut reseptejä, jotka menevät arjessa ja antavat elintärkeitä ravintoaineita ja tukevat fyysistä kuntoa ja jaksamista. Nyt lomakaudella haluan kuitenkin tuoda tässä blogissa esiin myös sitä henkistä puolta, eli toisin sanoen herkkuja joita ei joka päivä tule tehtyä.Tässä siis kaksi jouluna hyväksi testaamaani jälkiruokareseptiä!

Ensimmäisenä kokeilussa oli soppa365-sivustolta löytämäni modernimpi versio perinteisistä korvapuusteista:

suklaa-appelsiinipullat (2 peltiä)

ainekset:

2½dl täysmaitoa

25g hiivaa

1 muna

1dl sokeria

1tl suolaa

1 appelsiinin kuori raastettuna

n. 8-10dl vehnäjauhoja (Strömsbergin myllyn jauhot hienojakoisia, liian löysää taikinaa on hankala muotoilla)

100g voita
1ps kuivahiivaa/25g tuorehiivaa

suklaatäyte

50g voita

2rkl kaakaojauhetta (O’boy)

0,5dl (suuri lusikallinen) hunajaa

1rkl kardemummaa

1/4tl suolaa

50g suklaata (yli 40 %)

  1. Kuumenna maito ja voi kädenlämpöiseksi. Lisää appelsiinin kuori, hiiva, kananmuna, sokeri ja suola.
  2. Lisää voi ja loput jauhot erissä, koko ajan vaivaten. Taikina saa olla aika tiivis, jotta sitä olisi helpompi muotoilla. Kohotin kuivahiivan kanssa yön yli, mutta tuore hiiva on nopeampi.
  3. Täytteeseen lisätään voi, kaakaojauhe, hunaja, suola ja kardemumma. Raastoin suklaata, jotta sulattamiseen ei menisi aikaa ja koostumus säilyisi tasaisempana, mutta ei luultavasti suurta merkitystä.
  4. Muotoile taikinasta mahdollisimman ohut, mutta jos täytettä on paljon, kannattaa jakaa tasaisesti. Omakohtaisesti yli sentin paksuus toimi.
  5. Rullaamisen jälkeen leikkaa 3 cm:n paksuisia kiekkoja ja kohota noin vartin verran pellillä.
  6. Paista 200 asteessa n. 8–10 minuuttia.

Toisena reseptinä kokeilin perinteisiä piparkakkuja Strömsbergin Myllyn jauhoista Myllärin reseptillä:

perinteiset piparkakut

ainekset:

2dl sokeria

2dl siirappia

2rkl kanelia

2tl kardemummaa

2tl neilikkaa

250g voita

2 kananmunaa

9-10dl Strömsbergin myllyn vehnäjauhoja

2tl ruokasoodaa

Sulata voi ja siirappi ja vatkaa kananmunat sekaan. Sekoita kaikki aineet keskenään ja kohota jääkaapissa yön yli. Ota taikina huoneenlämpöön n. 30m ennen leivontaa ja paista uunista riippuen 5-7min 175-200 asteessa (itsellä 215 astetta). Kuorrutteeseen vatkasin 3dl tomusokeria ja yhden kananmunan valkuaisen, sekä pari tippaa sitruunan mehua.

Strömsbergin Myllyn jauhoista sekä resepteistä syntyi onnistunut joulukattaus, vaikka omat leivontataidot ovat sokerin ja voin kanssa vähän puutteelliset. Kannattaa kokeilla ja laittaa seurantaan Strömbergin Myllyn reseptit Facebookissa!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys Tapahtumat ja juhlat

Ruisleipä

Koska arvostan maanläheistä ja mutkatonta lähestymistä ravitsemukseen ja ruuan valmistamiseen, päätin kokeilla taas yhtä uutta jokapäiväisen kulutuksen kohteena olevaa tuotetta. Kuituisen ja muutenkin ravintorikkaan koostumuksen ansiosta ruisleipä tuo lisähiilareita aterioille etenkin treenien jälkeen. Koska ruisleipää kuluu ahkerasti päivittäin, päätin kokeilla sen valmistamista vaihteeksi myös itse. Lisäksi kaupan ruisleivissä saattaa olla mukana muitakin viljoja, tai ne eivät maistu millekään. Siksi tämä leipä on valmistettu Strömsbergin Myllyn ruisjauhoista ja hyvänä vitamiinipommina lisäsin taikinaan Wellawaren marjarouheita! Ruisleivän tekoa vaikeuttaa kuitenkin se, että viljaa on todella hankala käsitellä ja muotoilla mieleisekseen. Siksi päätin lusikoida taikinan vuokaan sen sijaan, että olisin yrittänyt muovata sitä tietyn malliseksi. Tässä siis päivitetty oma versioni perinteisestä ruisleivästä!

 

Ainekset:

7dl vettä

12-15dl Strömsbergin Myllyn leipäruisjauhoja (annoksesta n. 3-4dl myös Strömsbergin myllyn karkeaa ruisjauhoa)

2rkl suolaa

3 ruishapankorppua (voi jättää pois, mutta antaa makua, kun leipää ei tehdä juureen, eikä hapateta erikseen)

1ps kuiva- tai 1/2 tuorehiivaa (itse käytin kuivahiivaa, jotta saisi kohota pitempään,sillä pitkä kohotus lisää makua)

2 mitallista Wellawaren tyrni- ja ruusunmarjarouhetta (sisältää 8 suositeltua päivittäisannosta)

päälle Strömsbergin Myllyn ruisleseitä tai hiutaleita

Murusta hapankorput ja sekoita kädenlämpöinen vesi, hiiva, suola, marjarouheet ja ruisjauhot. Anna kohota kaksinkertaiseksi 1-2h.

Kun taikina on kohonnut, siirrä taikina uunivuokaan parhaaksi katsomallasi menetelmällä. Taikina saa olla sen verran tiivistä, että sitä ei suoraan pysty kaatamaan uunivuokaan, vaan leivinpaperilla vuorattu vuoka lusikoidaan mahdollisimman tasaisesti täyteen taikinaa. Lisäsin leivän päälle vielä ruishiutaleita, ja taputtelin pahimmat kokkareet tasaisiksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Itse jouduin lämmittämään sen 15 astetta kuumemmaksi, mutta riippuu uunista. Pääasia, että leipä on ensin ylä-alalämmöllä tasaisesti tunnin, ja sitten noin alle puoli tuntia 15 astetta kuumammassa lämpötilassa ja uunin paisto-ohjelmassa. Näin leipä on päältä rapea, mutta ei jää sisältä raa’aksi. kuituisen koostumuksen takia ruisleipä on hankala kypsennettävä. Näillä menetelmillä onnistuin kuitenkin hyvin ja lopputuloksesta tuli tosi täyttävä ja hyvä! Kannattaa kokeilla!

 

Ps. Suosittelen lämpimästi Strömsbergin Myllyn ja Wellawaren tuotteita, sillä molemmat tuovat oman lisänsä päivittäiseen ravitsemukseen kestävällä tavalla. Ilman leipäruisjauhoja, karkeita ruisjauhoja ja marjarouheita en olisi nostanut leivän ravintoarvoa ja tai makua oikeuksiinsa!

Wellaware, Strömsbergin Mylly

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Liikunta