Itsetehty granola

 

Itsetehty granola sopii moneen välipalaan ja on hyvä vaihtoehto kaupan usein sokeroiduille tuotteille. En pidä siitä, että granolaan lisätään vähän ylimääräistä erilaisina jauhoina ja hiutaleina, joten tämä ohje on kokonaan pähkinöistä ja Wellawaren marjoista koostettu, eikä siinä ole mitään lisättyä. Tässäkin ohjeessa kuitenkin kannattaa soveltaa ja kokeilla eri pähkinälajikkeita ja mausteita mielensä mukaan. Suosittelen kokeilemaan! Kuvassa vinkkinä myös kuivuriin laitettuja banaaneja ja omenoita.

ainekset

1 munanvalkuainen

1 vesilasillinen (n.1,5dl) saksan-/pekaanipähkinöitä, manteleita

2 vesilasillista cashewpähkinöitä

mausteet:

1tl paprikaa(smoked), kanelia, currya, kurkumaa

lisäksi:

pähkinäöljyä

kookoslastuja

pellavan- ja auringonkukansiemeniä

Wellaware tyrni- ja ruusunmarjarouhetta

Vatkaa munanvalkuainen vaahdoksi ja lisää mausteet. Käytän pähkinöiden murskaamiseen blenderiä, mutta käsin onnistuu myös jos ei halua seoksesta niin hienojakoista. Mausteet kannattaa ensin sotkea keskenään kulhossa ennen valkuaisvaahtoon lisäämistä, jotta ne sekoittuisivat mahdollisimman tasaisesti. Sekoita mausteiden jälkeen kaikki aineet keskenään öljyä lukuunottamatta ja levitä pellille. Itse levitän melko paksusti, että seos pysyy varmasti kasassa. Pähkinäöljyä voi vielä lopuksi laittaa granolan päälle tuomaan makua ja parantamaan koostumusta, mutta se ei ole kookoslastujen ja siemenien tavoin pakollinen ainesosa. Marjarouhe tuo makua seokseen ja kasvattaa sen ravintoarvoa, joten sitä tulee lisättyä useammin. Granola valmistuu n.180 asteessa 15-20 minuutissa. Jos uuni on muutamaa astetta kylmempi niin kuin minulla, lämpöä voi lisätä.

Granola

Ainekset

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Terveys

Itsetehdyt proteiinipatukat

Tämän viikon vinkkinä esittelen vaihtoehdon kaupasta ostetuille valmistuotteille. Itsetehdyt proteiinipatukat valmistuvat nopeasti ja niiden tuoteselosteen pituuden saat itse päättää, kunhan rakenne pysyy koossa.

Ainekset:

1rkl hunajaa

2rkl mantelijauhetta

2 kananmunaa

mantelimaitoa

6-10rkl Back on Track herneproteiinijauhetta

valitsemiasi pähkinöitä/siemeniä (itse käytin makeita cashewpähkinöitä)

1rkl Back on Track tyrnirouhetta

1rkl Back on Track ruusunmarjarouhetta

Sekoita kaikki aineet pähkinöitä lukuunottamatta keskenään ja säännöstele seoksen koostumusta arvioimallasi määrällä mantelimaitoa. Seoksesta tulee noin 6-8 patukkaa riippuen siitä, kuinka hyvälaatuista proteiinijauhetta käyttää. Itse kokeilin Back on Trackin herneproteiinijauhetta, joka tarvitsee noin 1,5 rkl 20g proteiiniannosta kohti, joten taikinasta tuli yhteensä vain kuusi patukkaa.Taikina saa olla aika tiivistä, jotta patukat saa muotoiltua. Seosta on helpompi työstää kosteilla käsillä ja pähkinät tulee lisättyä vasta murskattuina viimeisenä päälle, ettei helposti mureneva rakenne hajoa. Patukat valmistuvat uunista riippuen 200 asteessa 10-15 minuutissa. Itse paistoin 225 asteessa 15 minuuttia, koska uuni on noin 15 astetta kylmempi kuin mitä mittari näyttää.

Proteiinipatukoissa ei välttämättä ole niin suurta merkitystä, mitä seokseen laittaa, kunhan rakenne pysyy koossa. Itse käytän  marjarouheita, sillä ne sekoittuvat helposti taikinaan ja nostavat patukan ravintoarvoa. Helposti sekoittuvat makua lisäävät ainekset ovat myös hunaja ja mantelijauho. Hyvin säilyvät patukat on helppo pakata mukaan treeneihin tai kisareissuille, joten kannattaa kokeilla!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys