Juustoinen punajuuripata

 

Sesongissa olevat kotimaiset juurekset voi yhdistää helpoksi padaksi. Uunissa pehmenneet juurekset on helppo myös soseuttaa keitoksi (lisäsin vähän lisää yrttejä ja Helsingin Meijeriliikkeen tuorejuustoa).

Ainekset:

2dl punaisia/mustia linssejä (tai kvinoaa)

3-4 isoa punajuurta

1 pieni porkkana

3 pientä perunaa

Suolaa, mustapippuria, yrttejä (timjami ja rosmariini sopivat punajuuren kanssa hyvin)

½ rkl Balsamikoa (ei pakollinen)

Oliiviöljyä

Helsingin Meijeriliikkeen homejuustoja maun mukaan:

  • Valkohomejuusto Linnunlaulu (vanhan helsinkiläisen huvila-alueen mukaan nimetty mieto valkohomejuusto)
  • Valkohomejuusto Klippan (ruotsinkielinen ilmaus kaivarin luodosta, täyteläisempi ja kermaisempi versio Linnunlaulusta)
  • Punahomejuusto Hakaniemi (väriltään punainen pehmeä juusto, joka on ainoa laatuaan)

  1. sekoita kaikki juurekset vuokaan tai pellille, lisää öljy sekä mausteet ja lämmitä uuni 200 asteeseen. Paloittelin juurekset melko pieniksi, joten paistoaika oli n. 20min, mutta uunista riippuen kypsyminen saattaa viedä 30-40min. Kun juurekset ovat olleet uunissa n. 15 minuuttia, ripottele paistoksen päälle Helsingin Meijeriliikkeen homejuustoa (oma lemppari on punainen Hakaniemi -juusto).
  2. Juuresten kypsyessä huuhtele ja keitä linssit tai kvinoa (mustat linssit kiehuvat alle puoli tuntia, itse käytin nopeampia punaisia).
  3. Kun juurekset ovat kypsyneet, valuta linsseistä ylimääräinen vesi ja sekoita paistokseen. Valmis paistos on todella täyttävä ja menee hyvin sellaisenaan. Kannattaa kokeilla!

hyvinvointi hyva-olo ruoka-ja-juoma terveys

Kaurasämpylät

Nämä sämpylät menevät hyvin keiton lisukkeena ja sopivat hyvin Helsingin Meijeriliikkeen juuston kanssa! Kannattaa kokeilla!

Ainekset:

8dl Strömsbergin Myllyn täyskaura jauhoseosta

2 tl suolaa

25g tuorehiivaa (toimii myös kuivahiivalla, kohotusaika hieman pitenee)

1rkl hunajaa

5dl vettä

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. sekoita muut ainekset. Älä vaivaa taikinaa. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla 45min (tai laita jääkaappiin päiväksi ja tee loppuun illalla).
  2. muotoile leipäset jauhoja apuna käyttäen tai jos koostumus notkea, lusikalla (itse otin kahdella lusikalla ja muotoilin pellillä). Pääasia, että taikina ei menetä ilmavuutta ylimääräisestä muotoilemisesta ja vaivaamisesta.
  3. Kohota taikinaa n. tunnin verran ilman liinaa.
  4. Paista leipäset 225 asteessa n.20min (riippuen uunista). Älä peitä leipäsiä paistamisen jälkeen liinalla!
Tämä uutuusjuusto riittää useammaksi viikoksi, sillä yhdestä palasta saa makua koko leivälle. Lauttasaari -juuston salaisuus on sen pitkä kypsytysaika. Tämä juusto saavuttaa parhaan makunsa nopeimmillaan kahdessa kuukaudessa!

 

Leivät sopivat hyvin Helsingin Meijeriliikkeen juuston kanssa. Kauraleipäset säilyvät parhaiten paperipussissa.

hyvinvointi ruoka-ja-juoma terveys hyva-olo