puolen tunnin leipä

Sain viikonloppuna uuden sponsorin Porvoosta, kun kävin Strömsbergin myllyllä katsomassa, miten heidän kotimaiset tuotteensa syntyvät. En ole aikaisemmin käynyt myllyssä ja sain oppia hurjan paljon uutta. Mieleen jäi kuitenkin vahvasti, kuinka perinteisillä menetelmillä lähipellolta kerätty vilja käsitellään valmiiksi tuotteeksi. Satavuotiaan myllyn tuotteiden korkea laatu tulee kovasta mekaanisesta käsityöstä, jota teollinen tuotanto ei voi mitenkään korvata. Ja laadun todellakin maistaa! Strömsbergin Myllyn arvojen mukaisesti kaikki raaka-aineet tulevat kotipelloilta täysin prosessoimattomina. Esimerkiksi kaurahiutaleet ovat täysin höyryttämättömiä ja lisäaineettomia, mikä tekee niistä sekä ravitsevampia että maukkaampia. Sain Myllyltä mukaan paljon hienoja tuotteita, ja koska halusin päästä mahdollisimman nopeasti päivittämään uusia reseptejä, valitsin tämän helpon ja todella nopean soodalla kohotettavan leivän, joka on parasta heti tuoreena nautittuna ja säilyy parhaiten jääkaapissa.

Hetkessä valmistuva soodaleipä

ainekset:

  • 5dl Strömsbergin Myllyn täysjyvävehnäjauhoja
  • 4-5dl Strömsbergin Myllyn vaaleampia vehnäjauhoja (käytin myllärin omaa sämpyläjauhosekoitusta, kannattaa kokeilla!)
  • 2tl hunajaa
  • 2tl suolaa
  • 1,5tl leivinjauhetta
  • 1tl ruokasoodaa (vahvan maun takia kannattaa annostella varoen)
  • 4dl piimää (olen tehnyt myös mantelimaitoon, kannattaa valita tuote, joka vie soodan makua pois tehokkaasti)
  • 2 munaa
  • 2rkl voita (ratkaisevampi koostumuksen kuin maun takia, käytin kylmäpuristettua öljyä ja kasvirasvalevitettä)

Kuumenna ensin uuni n. 215-225 asteeseen (omassa kylmemmässä uunissa 225). Valurautapannua ei tarvitse kuin voidella ja jauhottaa, mutta vuokaan tai muuhun on hyvä käyttää leivinpaperia. Sekoita nopeasti kaikki aineet kulhossa ja kaada melko löysäksi jäänyt taikina pannuun/vuokaan tai mikä nyt siinä kohtaa löytyy. Viillä taikinaan risti ja heitä uuniin noin puoleksi tunniksi. Syö heti.

Vaikka soodaleipä on tehty täysjyvästä, Strömsbergin Myllyn jauhhot ovat niin hienojakoisia, ettei rakenteen kanssa tule ongelmia. Nopeasti valmistuva leipä on paitsi terveellinen, myös todella hyvän makuinen. Kannattaa siis kokeilla sekä Myllyä, että reseptiä!

 

hyvinvointi terveys vastuullisuus ruoka-ja-juoma