Sekaleipä
Idea sekaleipään syntyi kaapin perälle jääneistä jauhopussien lopuista. Kun käytettävissä on vain muutama desi kutakin täysjyväjauhoa, päätin sekoittaa kaiken yhteen. Lopputuloksena syntyi maultaan hieman täysjyväpatonkia muistuttava sekaleipä. Tämä on todellakin yksi sovelletuimmista resepteistä, ja sekaleipään voi laittaa käytännössä mitä tahansa omasta kaapista löytyvää tai napata Myllyltä mukaan monipuolisen valikoiman eri jauhosekoituksia!
Ainekset:
1ps kuivahiivaa
4tl suolaa
5 dl vettä
4 dl Strömsbergin Myllyn sämpyläjauhoja/hiivaleipäjauhoja
3,5 dl Strömsbergin Myllyn Spelt Sämpyläjauhoja/ohrajauhoja
2,5 dl Strömsbergin Myllyn tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2rkl öljyä/voita
- Liota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot kerralla. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Lisää voi tai öljy ja vaivaa lisää, alle viisi minuuttia riittää hyvin.
- Peitä kulho puhtaalla liinalla tai kelmulla ja kohota yli kaksinkertaiseksi 20-40min (itse laitoin taikinan puoleksi tunniksi mikroon, joka oli juuri ollut päällä)
- Vaivaa taikinaa vielä muutama minuutti ja muotoile se kahdeksi limpuksi. Aseta limput joko leipävuokaan, tai uuninpellille talouspaperin päälle (paistoin toisen vuoassa ja toisen pellillä, talouspaperi imee kosteutta). Leipään voi tehdä terävällä veitsellä viillon ennen uuniin laittamista.
- Paista leipiä uunista riippuen 200–215 asteessa n.20-30min kunnes leipä on rusehtava ja siitä lähtee ontto ääni pohjaan koputettaessa.
Tämä leipä on koostumukseltaan erittäin ruokaisa ja kahdesta palasta voi hyvinkin jättää toisen pakastimeen odottamaan seuraavaa viikkoa. Leipä on parasta tuoreena, ja sitä voi hyödyntää esimerkiksi keittojen tai patojen lisukkeena. Itse dippasin sitä juurespataan. Kannattaa kokeilla!