Spelttijuurileipä
Jouduin kilpailukauden jälkeen olemaan pari viikkoa karanteenissa. Vaikka testitulos oli negatiivinen ja sain liikkua ulkona kodin läheisyydessä, ylimääräistä aikaa tuntui olevan enemmän kuin tarpeeksi ja päätin vaihteeksi kokeilla jotain todella aikaavievää uusilla Strömsbegin Myllyn jauhosekoituksillani. Halusin tehdä täysjyvää ja hifistellä oikein kunnolla, joten valitsin leivän raaka-aineeksi speltin. Sekä spelt että hapanjuuri ovat molemmat todella perinteisiä raaka-aineita, mutta omakohtaisesti valitsin juuri tämän reseptin sen ravintoarvojen takia. Pitkään kypsytetty leipä ei suinkaan ole hapan ja tunkkainen, vaan hiukan pähkinäinen ja rapeakuorinen. Kannattaa siis testata jos aikaa riittää!
Ainekset:
140g leipäjuurta (haudutin lasipurkissa kylppärissä K-ruoka -sivujen ohjeella)
300g Strömsbergin Myllyn vaaleita vehnäjauhoja
300g Strömsbergin Myllyn grahamjauhoja
80g Strömsbergin Myllyn täysjyväspelttijauhoja
500g haaleaa vettä
maun mukaan 12-16g merisuolaa (12g on aika mieto)
Ohje:
- Sekoita ainekset keskenään ja jätä keräämään kosteutta liinan alle noin puoleksi tunniksi.
- Vaivaa taikinaa hitaasti n.10min
- Ota suuri öljyllä voideltu astia ja kohota kelmun/kannen alla kaksi tuntia niin, että taikinaa käännellään välissä muutaman kerran.
- Kun taikina on ”levännyt” jaa se kahteen osaan ja siirrä osat saumapuoli ylöspäin jauhotetulla liinalla vuorattuihin koreihin/astioihin. Anna Kohota jääkaapissa yön yli.
- Seuraavana päivänä ota taikinat jääkaapista ja lämmitä uuni (ei kiertoilmaa) ja uuninpelti 280 asteeseen.
- Laita leivät kuumennetulle pellille ja viillä niihin syvät viillot kohoamista varten. Aseta leipäpellin alle muutaman desin verran vettä laakeassa astiassa. Näin leivät saavat kohota eivätkä kuivu kuumassa uunissa. Kun sekä leivät että astia ovat uunissa, laske sen lämpötila 250 asteeseen. Paista 35-40min uunista riippuen.
Vaikka juuren valmistus vie paljon aikaa, itse leivän tekeminen oli melko nopeaa. Siksi kuivasin ylijääneet juuret odottamaan seuraavaa karanteenijaksoa. Juureen tehty leipä on työprosessinsa ansiosta parasta leipää, jos pitää pähkinämäisestä mausta. Kannattaa siis kokeilla!
