Suklaa-appelsiinipullat ja piparkakut
Kokonaisvaltainen terve suhtautuminen ruokaan ja syömiseen syntyy tasapainosta. Toisin sanoen yksikään ainesosa tai ateria ei koostu samoista tuotteista, vaan annetaan mahdollisuus soveltaa ja kokeilla uutta. Olen tähän asti postannut reseptejä, jotka menevät arjessa ja antavat elintärkeitä ravintoaineita ja tukevat fyysistä kuntoa ja jaksamista. Nyt lomakaudella haluan kuitenkin tuoda tässä blogissa esiin myös sitä henkistä puolta, eli toisin sanoen herkkuja joita ei joka päivä tule tehtyä.Tässä siis kaksi jouluna hyväksi testaamaani jälkiruokareseptiä!
Ensimmäisenä kokeilussa oli soppa365-sivustolta löytämäni modernimpi versio perinteisistä korvapuusteista:
suklaa-appelsiinipullat (2 peltiä)
ainekset:
2½dl täysmaitoa
25g hiivaa
1 muna
1dl sokeria
1tl suolaa
1 appelsiinin kuori raastettuna
n. 8-10dl vehnäjauhoja (Strömsbergin myllyn jauhot hienojakoisia, liian löysää taikinaa on hankala muotoilla)
100g voita
1ps kuivahiivaa/25g tuorehiivaa
suklaatäyte
50g voita
2rkl kaakaojauhetta (O’boy)
0,5dl (suuri lusikallinen) hunajaa
1rkl kardemummaa
1/4tl suolaa
50g suklaata (yli 40 %)
- Kuumenna maito ja voi kädenlämpöiseksi. Lisää appelsiinin kuori, hiiva, kananmuna, sokeri ja suola.
- Lisää voi ja loput jauhot erissä, koko ajan vaivaten. Taikina saa olla aika tiivis, jotta sitä olisi helpompi muotoilla. Kohotin kuivahiivan kanssa yön yli, mutta tuore hiiva on nopeampi.
- Täytteeseen lisätään voi, kaakaojauhe, hunaja, suola ja kardemumma. Raastoin suklaata, jotta sulattamiseen ei menisi aikaa ja koostumus säilyisi tasaisempana, mutta ei luultavasti suurta merkitystä.
- Muotoile taikinasta mahdollisimman ohut, mutta jos täytettä on paljon, kannattaa jakaa tasaisesti. Omakohtaisesti yli sentin paksuus toimi.
- Rullaamisen jälkeen leikkaa 3 cm:n paksuisia kiekkoja ja kohota noin vartin verran pellillä.
- Paista 200 asteessa n. 8–10 minuuttia.
Toisena reseptinä kokeilin perinteisiä piparkakkuja Strömsbergin Myllyn jauhoista Myllärin reseptillä:
perinteiset piparkakut
ainekset:
2dl sokeria
2dl siirappia
2rkl kanelia
2tl kardemummaa
2tl neilikkaa
250g voita
2 kananmunaa
9-10dl Strömsbergin myllyn vehnäjauhoja
2tl ruokasoodaa
Sulata voi ja siirappi ja vatkaa kananmunat sekaan. Sekoita kaikki aineet keskenään ja kohota jääkaapissa yön yli. Ota taikina huoneenlämpöön n. 30m ennen leivontaa ja paista uunista riippuen 5-7min 175-200 asteessa (itsellä 215 astetta). Kuorrutteeseen vatkasin 3dl tomusokeria ja yhden kananmunan valkuaisen, sekä pari tippaa sitruunan mehua.
Strömsbergin Myllyn jauhoista sekä resepteistä syntyi onnistunut joulukattaus, vaikka omat leivontataidot ovat sokerin ja voin kanssa vähän puutteelliset. Kannattaa kokeilla ja laittaa seurantaan Strömbergin Myllyn reseptit Facebookissa!