Uni

Auringonlasku High Line, New York. Matkustettaessa itselle sopivan vuorokausirytmin ylläpitäminen on haasteellista.

 

Palautumisesta ja kokonaisvaltaisesta terveydestä puhuttaessa yleensä ensin esille nostetaan unen merkitys. Unen jatkuva korostaminen keinovalon ja kiireen rytmittämän arjen keskellä ei ole sattumaa, ja toisessa postauksessani haluaisin pureutua säännölliseen vuorokausirytmiin ja sen toteuttamiseen.

Suurin osa arkipäivien raskaista treeneistä vedetään aamuisin vapailla hallivuoroilla, joten nousen hyvissä ajoin syömään aamupalaa. Olen tuonut aikaisen herätyksen osaksi treenirutiinia, jotta ruoka ehtisi sulaa vähintään puolitoista tuntia ennen treenin aloittamista ja kropalle jää samalla aikaa herätä kunnolla etenkin pimeinä talvikuukausina. Huomaan myös saavani enemmän koulun ja treenien ulkopuolisia asioita tehtyä, kun hoidan ne pois päiväjärjestyksestä heti herättyäni.

Aloitin myös blogitekstin kirjoittamisen siirtämällä eri asioiden toteutuksen illasta aamuun. Jotta saisin kirjoittamisesta irti kaiken oleellisen, Illalla paperille listatut ideat ja parannukset tarkastellaan läpi ja kirjoitetaan puhtaaksi uudelleen seuraavana päivänä. Näin säästän aikaa ja muutkin tärkeät heti hoidettavat asiat poistuvat päiväjärjestyksestä ajallaan ilman erillistä aikataulutusta.

Jotta luonnostaan illanvirkkuna pystyisin treenaamaan kahdeksalta virkeänä ja saamaan kaiken irti aamuharjoituksista, joudun menemään nukkumaan ja heräämään samaan aikaan joka päivä rytmin ylläpitämiseksi. En myöskään voi olettaa, että saan joka yö saman määrän laadukasta unta. Jokaisen elimistö ja etenkin omani, joka on taipuvaisempi pysymään valmiina illasta tarvitsee aikaa nukahtaakseen. Myös unen eri vaiheissa tapahtuvat tiedostamattomat toiminnot vaikuttavat unen todelliseen tuntimäärään. Joudun siis menemään nukkumaan lähes yhdeksän tuntia ennen herätystä, jotta nukkuisin suositusten mukaisen minimin täyteen joka yö.

95% palautumisesta tapahtuu unessa, joten sen summittainenkin laiminlyöminen kovan harjoittelun ohessa saattaa tehdä tyhjäksi koko treenikauden työn. Itse pyrin mahdollisimman säännöllisen vuorokausirytmin ylläpitämiseksi noudattamaan kahta yleistä ohjetta, kun pääsen aamuisin treenaamaan. Näin pystyn riittävällä säännöllisyydellä kääntämään väsymyksen aamusta iltaan:
1.rytmitys: kuormitus päivään ja rentoutuminen iltaan.
2.Laitteet ja ruokaileminen pois viimeistään tunti tai pari ennen nukkumaanmenoa.

Omakohtaisesti kaikista palautumiseen liittyvistä tekijöistä riittävän unen laadun parantaminen on ollut helpoin ylläpidettävä, kun sen kerran on saanut toimimaan. Silloin tällöin joudun käyttämään lisäkeinoja nukahtaakseni, kuten lukemaan, venyttelemään ja viilentämään huonetta. Mitä myöhempään illasta treenit loppuvat, sitä enemmän minun on tehtävä töitä palautumiseni eteen. Nukkuminen on palautumisen ehdoton edellytys ja sen puuttuminen saattaa johtaa kehityksen pysähtymiseen niin urheilussa kuin opiskelussa.

hyvinvointi terveys liikunta hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *