Ruukkupuutarha

Terassin ja aidan valmistuttua piha oli kuin tyhjä paperi. Oli jotenkin hankalaa hahmottaa miltä haluan pihan näyttävän valmiina. Tykkään japanilaisesta puutarhasta, kivistä ja kerroksellisuudesta, mutta toisaalta myös runsaista kasveista ja sopivasta epäsymmetrisyydestä. Kasvit tulisi saada myös jotenkin tasapainoon. Maa on melko savista, joten sekin tuo omat haasteensa. Aita tuo varjoa myös pihan laidoille, joka tulee ottaa huomioon kasvien asettelussa. Helpoin oli aloittaa ruukkupuutarhasta. Ruukkuihin päätyi tinjamia, sitruunamelissaa, ruohosipulia, persiljaa ja isompiin ruukkuihin pensastomaattia ja mansikoita. Nuo mansikat kyllä vähän epäilyttää, että menestyykö ne ruukuissa. Kävin myös ystävän pihalta lisäksi minttua ja oreganoa.

kollaasi 1.jpg

Kollaasi 2.jpg

Yrttiruukkuja olen asetellut parvekkeelle sekä osan jätin pihalle. Ruukuilla saa ihania asetelmia aikaiseksi. Ja se hyvä puoli niissä on, että niitä voi siirrellä tarpeen mukaan. Aidan valmistuttua on pakko seurailla jonkinaikaa sitä kuinka aurinko paistaa pihaan. Saviruukut ovat mielestäni todella kauniita. Toisen tomaatin laitoin vanhaan pataan, missä on pohjassa reikä. Nyt pitää vain toivoa että ilma hiukan lämpenisi.

 

 

 

Kauneus Sisustus DIY

Nokkosletut

Nokkonen1.jpg

nokko2.jpg

nokko5.jpg

nokko4.jpg

Olemme innostuneet keväisin keräämään nokkosia. Nokkosletut ovat tyttöjen herkkua ja kyllä ne itsellekkin maistuvat. Nokkosten keräämiseen kannattaa varautua hanskojen ja saksien kanssa. Saksilla on näppärä leikata lehdet irti. Keväällä nuoret nokkoset voidaan kerätä myös varsineen. Määrällisesti nokkosta saa kerätä melko paljon. Nyt saatiin kerättyä vähän yli puoli muovipussillista, siinä vaiheessa nuorimmainen neiti sai tarpeekseen. Ryöpättäessä nokkonen painuu kasaan ja jonka jälkeen määrä tuntuu paljon pienemmältä.

Nokkosia ryöpätään isossa määrässä vettä. Joissakin ohjeissa kehotetaan laittamaan 1 tl suolaa 1 vesilitraa kohden. En osaa kyllä sanoa onko sillä käytännön merkitystä. Nokkosia keitetään muutama minuutti, jonka jälkeen päälle kaadetaan kylmää vettä etteivät ne kypsy liikaa. Sen jälkeen puristelin nokkosista ylimääräisen veden pois. Osan nokkosista laitoin pakkaseen ja pienestä määrästä tein nokkoslettuja.

Löysin hyvän lettuohjeen Vapun resepteistä Radio Novan nettisivuilta.

1 l maitoa

4 munaa

1 tl suolaa

6 dl jauhoja

1/2 dl öljyä tai sulatettua voita tai margariinia ja

ryöpättynä n. 1,5 dl nokkosia.

Paistamiseen voita tai öljyä

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään. Nokkoset lisätään myös silputtuna joukkoon. Taikinan on hyvä tekeytyä noin puoli tuntia. Ja tuli muuten hyviä! 🙂

 

nokko3.jpg

 

 

 

 

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys DIY