Brittiläistä roskaruokaa suomalaisesta kalasta
Äitienpäivänä sain käydä penkomassa äidin pakastinta ja mukaan lähti vaikka mitä herkkuja! Peuran sisäfileetä, peuranakkeja, kokonaisia ahvenia, majavaa (myöskin palvattuna) sekä haukifileitä. Eilen paistettiin peuranfilee ja siitä tuli oikein maukkaita medium-pihvejä ja tänään ajattelin avata haukifilee pussin. Mutta mitäs niistä oikein keksisi? Jotain erilaista ja uutta tekisi mieli, siispä eikun googlaamaan! Loppujen lopuksi päädyin ehkä tunnetuimpaan brittiruokaan; fish and chipseihin. Harmikseni kaupassa ei ollut mallasetikkaa, mutta sitruunatillimajoneesi on ihan yhtä hyvää;)
Fish & Chips
Kalat:
n. 800 g haukifileetä (tai muuta vaaleaa kalaa)
suolaa
valkopippuria
Taikina:
1 ½ dl jauhoja
1 ½ dl maissitärkkelystä
½ tl suolaa
1½ – 2 dl olutta
Ranskalaiset:
n. 1 kg perunoita
1 – 1½ l. ruokaöljyä friteeraukseen
Aloita perunoista. Kuori ja pilko perunoista isoja ranskalaisia. Heitä perunat vesiastiaan ja anna tärkkelyksen huuhtoutua pois jääkaapissa reilu tunnin ajan. Tällä välin pilko kaloista sopivia paloja ja tee taikina. Taikina saa olla juoksevaa, mutta sen pitää kuitenkin pysyä kalassa kiinni.
Laita uuni kuumenemaan 100 -asteeseen. Ota esille iso kattila ja varaa kansi lähelle. Anna öljyn lämmetä 180 -asteeseen (tai kunnes peruna lähtee nätisti sihisemään siellä) ja kuivaa perunat talouspaperilla. Paista perunat erissä n. 5 minuuttia. Älä säikähdä, perunat eivät vielä muutu rapsakoiksi, ne paistetaan kahteen kertaan! Laita perunat uuniin odottelemaan toista paistokertaa.
Heitä kalojen päälle vähän suolaa ja valkopippuria. Dippaa kalat taikinaan ja anna ylimääräisen taikinan valua pois. Laita kalat öljyyn paistumaan 5-7 minuutiksi ja laita valmiit kalat uuniin lämpimään. Ota ranskalaiset esille ja friteeraa öljyssä uudemman kerran kunnes ovat rapeita. Mausta suolalla.
Jälkiruuaksi voi syödä kesän ekan mansikkakakun. Itse rakastan yli kaiken kerman ja mansikan yhdistelmää. Niin, eikä se kaupan valmis torttupohjakaan pahaa ole;)