5 syytä rakastaa Elena Ferranten Napoli-sarjaa

Pikkuseikkoja

Napoli-sarjaa ja napolilaispizzaa Torikortteleiden Via Tribunalissa

On aika palata Elena Ferranten maailmaan! Vuosi alkaa hienosti, kun WSOY tuo suomennoksen menestykseksi osoittautuneen Napoli-kirjasarjan kolmannesta osasta. Ne, jotka lähtevät ja ne jotka jäävät -romaani jatkaa Lènun ja Lilan mukaansatempaavaa tarinaa. Jos et ole vielä tutustunut sarjaan, tässä viisi syytä, miksi kannattaa.

1. Elävä Napoli-kuvaus

Napoli on kuin yksi päähenkilöistä Ferranten kirjasarjassa, niin elävästi sitä kuvataan. Köyhyydestä ja Camorrasta tunnettu kaupunki avautuu kirjoissa kaunistelemattomana. Jos matkakuume yllättää kirjojen kautta, kannattaa myös tutustua The Guardianin kuvaesseeseen Elena Ferranten Napolista.

2. Vahva ajankuva

Aiemmissa kirjoissa käytiin läpi 50- ja 60-luku. Kolmannessa osassa siirrytään 70-lukuun. Päähenkilöiden elämän taustalla vaikuttavat koko ajan Euroopan eri vuosikymmenten tapahtumat ja yhteiskunnallinen liikehdintä.

3. Yhteiskuntaluokkien käsittely

Ystävysten elämät kulkevat samoista lähtökohdista eri suuntiin. Koulutuksen avulla Lènu hyppää rikollisuuden lonkeroissa elävästä köyhästä patriarkaalisesta korttelistosta sivistyksen ja oppineiden pariin. Luokkahypystä jää kuitenkin jäljelle ulkopuolisuuden tunne sekä vanhoissa ympyröissä että uusissa piireissä.

4. Suuret tunteet

Kirjasarja kertoo kahden erilaisen naisen varttumisesta ihastuksineen ja rakkauksineen. Kaiken keskiössä pysyy tyttöjen erikoinen riippuvuus toisistaan, johon kuuluu kiintymystä ja kateutta ja joka yhdessä ääripäässään muuttuu välillä myös täydelliseksi välinpitämättömyydeksi.

5. mukaansatempaava tarina

Napoli-sarja jos jokin on niin kutsuttu lukuromaani – mutta ainoastaan sanan positiivisissa merkityksissä. Jos kaipaat irtiottoa arjesta, heittäydy mukaan!

Lue myös

Elena Ferrante -kuumetta – suositun Napoli-sarjan eka osa

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.