60 vuoden takainen hurmaava Helsinki

Pikkuseikkoja

Siltasaarenkatu 12. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Kaupunginmuseolla on Hakasalmen huvilassa hieno näyttely, joka esittelee valokuvin 50-luvun Helsinkiä – aikaa, jolloin suuret ikäluokat olivat vielä pikkuisia koululaisia ja leikkivät kaupungin kaduilla.

Olen käynyt näyttelyssä jo kaksi kertaa, koska ensimmäisellä kerralla ehdin kolmessa vartissa nähdä vasta puolet kuvista. Miten museoissa ylipäätään pystyy käymään, kun ne menevät kiinni jo viideltä kesken päivän? Ilahduinkin, kun viime viikonloppuna ja alkuviikosta näyttely oli poikkeuksellisesti auki jopa puoli kymmeneen, niin pääsin suorittamaan käyntini loppuun. Lisää järkeviä aukioloaikoja!

Näyttely on koottu kaupunginmuseon kuva-arkistosta ja jaoteltu teemoittain: on kantakaupungin katukuvaa, lähiöitä, lapsia leikkimässä, uutta nuorisokulttuuria, vapaa-ajan harrastuksia, kauneuskilpailuja ja olympialaiset. Yksi huone esittelee elämää helsinkiläisten kotialbumien kautta. Kannattaa myös istahtaa katsomaan lyhytelokuvia, joissa muun muassa tanssitaan jiveä, fanitetaan Paul Ankaa ja otetaan vastaan uutta Miss Universumia.

Hauskinta on tunnistaa kuvissa olevia tuttuja paikkoja ja huomata, kuinka paljon tai vähän ne ovat muuttuneet. Silmiin pistää puutalojen suuri määrä ympäri keskustaa. On huvittavaa huomata, että osa kantakaupungista, esimerkiksi Punavuorenkatu, näytti lähes maaseutukylältä. Makkaratalon paikalla puolestaan komeili 1870-luvulla valmistunut uusrenessanssinen kivitalo.

Viime marraskuussa avautunut Rasvaletti-näyttely on auki pitkään: aina seuraavaan marraskuuhun 30.11.2014 asti. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kuvat on poimittu kaupunginmuseon Pinterest-boardilta

Pengerkatu 9. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo / Kari Hakli 1958. 

Kommentit

hanzzih
Drama Queen

Mahtavaa! Kävin Sofiankadulla katsomassa joitain vanhoja Helsinki-kuvia mut näyttely oli vähän puolittainen kun sinne rakennettiin jo uutta. Tuolla varmaan enemmän materiaalia, täytyy käydä :)

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Joo, näyttely kattaa kaksi kerrosta, kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa =)

Kommentoi