Ajan hylkäämät diivat teatteri Jurkassa

Pikkuseikkoja

Kruununhaassa Vironkadulla jo vuodesta 1954 alkaen toiminut Teatteri Jurkka ilmoittaa olevansa Suomen ainoa ammattihuoneteatteri. Siitä tosiaan on kyse, yhdestä pienestä huoneesta. Etuna tässä miniteatterissa luonnollisestikin on, että esitykset tulevat aivan lähelle katsojaa, ne todella tuntee nahoissaan.

Marraskuussa Jurkassa sai ensi-iltansa ja Suomen kantaesityksensä ruotsalaisen kirjailijan Sara Stridsbergin näytelmä Putoamisen taito (Konsten att falla, 2015). Ohjaus on Sakari Kirjavaisen, ja lavalla nähdään kolmessa roolissa kaksi naista, Emmi Pesonen ja Ella Pyhältö. Näytelmä perustuu kahden seurapiiritähtösen, Big Edie Bealen (roolissa Pyhältö) ja Little Edie Bealen (Pesonen), elämään. Lisäksi Pyhältö esittää toisen pääroolin rinnalla sivuroolissa Bealejen kuuluisaa sukulaista, Jacqueline Kennedy Onassisista.

Ikääntyneet seurapiirinaiset ja entiset viihdetaiteilijat ovat kaksistaan vetäytyneet pakoon maailmalta, vanhaan rapistuvaan kartanoon meren rannalle. Aika tuntuu pysähtyneen. Äiti muistelee mennyttä kauneuttaan ja suosiotaan. Tytär murehtii puoliksi elämättä jäänyttä elämäänsä ja menetettyjä mahdollisuuksia. Kumpikin tuntee katkeruutta toista kohtaan, kumpikaan ei selviäisi ilman toista.

Mistä naisten säälittävä ja surullinen kohtalo juontaa? Menneisyys alkaa takautuvasti aueta katsojalle Jurkan pienessä huoneessa näiden kahden naisen seurassa. Muistot, tunteet, toivo ja epätoivo hulahtavat tilan läpi. Putoamisen taito on kuvaus raastavasta äiti-tytär-suhteesta, toisensa tuomitsevasta ja rakastavasta parista, jonka todellinen maailma on hylännyt aikoja sitten.

www.jurkka.fi

Kuvat: Marko Mäkinen / Teatteri Jurkka, Putoamisen taito, 2017. Kutsu näytelmän ensi-iltaan saatu blogin kautta.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.