Kulttuuri-Riika: jugendia, nykytaidetta ja Hollywood-elokuvia

Pikkuseikkoja

Terveisiä Riiasta! Vietin neljä päivää Euroopan vuoden 2014 kulttuuripääkaupungissa. Tässä parhaita paloja.

Näkymä Galleria Rigan katolta

Kaupunkihorisontin voi heti alkuun katsastaa kätevästi käymällä drinkeillä Radisson Blu Rigan 26. kerroksen näköalabaarissa. Autenttisempi ja pariisilaistyylisempi kattonäkymä aukeaa kuitenkin Galleria Riga -ostoskeskuksen kahdeksannen kerroksen kattoterassilta.

Riian vanhaa kaupunkia

Tuntui, ettei pilvinen kaupunki ollut vielä valmis kevääseen sen enempää kuin kulttuuripääkaupunkivuoteensa. Uusi valtava keskustakirjasto joen rannassa avautuu näillä näkymin vasta elokuussa, National Museum of Artin päärakennus on korjausten vuoksi kiinni koko vuoden, Riian linnaa kunnostetaan viime kesänä tapahtuneen tulipalon vuoksi vuoteen 2016 asti, KGB:n entiseen päämajaan avattavan museon on määrä aueta toukokuussa (vaikka kaksi kuukautta ennen määräaikaa rakennus näytti yhä kummitustalolta), koristeellinen House of Blackheads on kiinni ensi vuoden loppuun, ja Museum of the Occupation of Latvia toimii tällä hetkellä kunnostuksen vuoksi väliaikaisosoitteessa.

Nykytaidekeskittymä Spīķeri vanhoilla makasiineilla

Pääsimme silti kulttuurin ääreen. Vanhassa kaupungissa Art Museum Riga Boursessa oli esillä Rūdolfs Pērlen ja Mikalojus Konstantinas Čiurlionisin fantasiateoksia 1900-luvun alusta ja Riga Art Spacessa graafista taidetta yli 50 latvialaiselta nykytaiteilijalta. Läheltä Riian massiivisia kauppahalleja puolestaan löytyy vanhoille makasiineille perustettu Spīķeri-taidekortteli. Sen kim?-nykytaidekeskuksessa ihmettelimme Lähi-Idästä kotoisin olevan Aditya Mandaymin teoskokonaisuutta, johon kuului muun muassa rikkinäisiä jouluvaloja, (keksin?)murusia ja mustia myttyjä lattioilla, keltaisia papereita ikkunalaudalla ja sokerinpaloja patterin päällä. Vähintäänkin hämmentävää.

Huimat kierreportaat jugendmuseotalossa

Kaikista eniten kaupungissa ihastutti kuitenkin baltialainen jugend. Erityisen kauniita taloja bongasimme Elizabetes ielan (iela = katu) länsipäässä ja Alberta ielalla. Strelnieku ielalla vierailimme hassussa Art Nouveau -museossa, jossa työntekijät liikuskelivat 1900-luvun alun asuissa. Samassa rapussa, ylimmässä kerroksessa on Latvian kansallistaiteilija Janis Rozentālsin karu kotimuseo, johon kannattaa kiivetä ihan vain upeiden ja (jyrkkyydessään hiukan pelottavien) kierreportaiden takia.

Art Café Sienna

Art Nouveau -ajan tunnelmaa voi pitkittää suuntaamalla drinkeille saman kadun varrella sijaitsevaan Art Café Siennaan, jonka sisään astutaan punaisten samettiverhojen läpi. Jugendhuonekaluilla sisustettu kahvila on kuin hartaan keräilijän koti. Teevalikoima on laaja, ja juoma haudutetaan vanhassa posliinikannussa. Listalla on myös kattavasti viinejä, samppanjoita ja konjakkeja. Sivupöydillä lojuu kasapäin kansainvälisiä muotilehtiä ja taidekirjoja, joihin voisi uppoutua tuntikausiksi.

Splendid Palace

Jopa elokuvia voi Riiassa katsella hulppean arkkitehtuurin keskellä. Ihastuin 1920-luvun alusta asti toimineeseen, uusbarokilla ja -rokokoolla koristeltuun elokuvateatteri Splendid Palaceen niin, että kävimme siellä kahtenakin eri päivänä katselemassa tämän vuoden Oscar-ehdokkaita.

Tinton safkaa

Tallinnaan verrattuna Riiassa saa nähdä hiukan enemmän vaivaa löytääkseen hyviä ja viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita. Ketjukahvilat näyttävät vallanneen kaupungin vanhaa keskustaa myöten, mutta kivojakin paikkoja löytyy. Hintataso on edullinen, esimerkiksi viiniravintola Tintossa söimme kahden ruokalajin laadukkaan aterian hyvän ja reilun kokoisen viinilasillisen siivittämänä yhteensä 6,50 euron lounashintaan.

Istaba

Yksi suosittelemisen arvoinen paikka on ainakin Istaba, suloisen persoonallinen pikku ravintola katutasossa toimivan design/krääsäkaupan yläkerrassa.

Garage

Lauantai-illallisemme puolestaan nautimme fine dining -tyyliin hiljaisen sisäpihan vanhaan autotalliin perustetussa ravintolassa, joka kantaa nimeä Demokrātisks vīna bārs Garage. Alkupaloiksi saimme kokin "inspiraatiosta syntyneitä" tapaksia ja pääruoaksi kalaa, jonka nimi jäi arvoitukseksi.

P.S. Jos suunnittelet itse Riian matkaa, suosittelen ehdottomasti menemään kaupunkiin loppukeväästä tai kesällä, kun puut ovat taas vihreitä. Riika, niin kuin niin moni muukin eurooppalainen kaupunki, on varmasti parhaimmillaan vasta kesäaikaan.

Kommentit

laurako
Kalaonnea

Osui ja upposi! Kuvissasi välittyy ihanan romanttinen tunnelma, tekee heti mieli lähteä :)

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Jee! =)

ullakko (Ei varmistettu)

lähdössä perjantaina riikaan, kiitos vinkeistä! vaikuttaa ihanalta.

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Eipä kestä, hauskaa matkaa! =)

Tinni
Still Leben

uuu, tuli Riikan matkakuume!Kiitos sinulle matkavinkeistä :)

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Eipä kestä, siitä vain reissuun! =)

Katy
Yksiössä

Kiitos ihanista vinkeistä! Leffassa käyminen on yksi suosikkijutuistani kaupunkilomilla. Ulkomailla näkee paitsi leffoja jotka eivät tule Suomessa levitykseen, myös aivan uskomattoman kauniita teattereita! 

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Sanopa muuta! Se on myös mun lempiharrastuksia vieraissa kaupungeissa. Jotkut laskee maapisteitä, mä lasken, monessako maassa oon ollut leffassa =)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.