Kusaman pilkut ja pallot saapuivat Helsinkiin

kusama-2.jpg

kusama-5.jpg

kusama-1.jpg

kusama-4.jpg

kusama-3.jpg

kusama-6.jpg

Tutustuin japanilaisen Yayoi Kusaman teoksiin ensimmäistä kertaa viime syksynä pikkuisella Naoshiman taidesaarella. Saaren kuvatuin kohde on Kusaman luoma pilkullinen keltainen kurpitsa, joka jököttää yksinään horisonttia vasten merenrannalla.

Nyt ei kuitenkaan tarvitse mennä Japaniin, jos tahtoo nähdä 87-vuotiaan taiteilijan töitä, sillä Helsingin taidemuseo HAM on tuottanut Helsinkiin kaksi Kusaman installaatiota. Molemmat teokset tuovat tuttuun ympäristöön jotain uutta ja satumaista.

Teoskokonaisuus Täplien nousu puihin (Ascension of Polka Dots on the Trees) sijoittuu Esplanadin puistoon, Ravintola Teatterin eteen. Helsingin kaupungin työntekijät ovat verhoilleet 20 puuta Kusaman punavalkoisiin pilkkukankaisiin. Teos on nähty aiemmin mm. Lontoossa ja Singaporessa.

Narkissos-puutarha (Narcissus Garden) puolestaan löytyy Töölönlahdelta, Helsingin talvipuutarhan palmuhuoneesta. Saliin on aseteltu yhteensä 1 000 teräksistä peilipalloa, jotka heijastavat ja monistavat ohikulkijoiden kuvat. Ensimmäinen versio teoksesta nähtiin jo 1966 Venetsian biennaalissa. 

Kusaman installaatiot ovat esillä Esplanadin puistossa 9.10. saakka ja talvipuutarhassa 4.9. asti. Talvipuutarha on auki ti 9-15, ke-pe 12-15, la-su 12-16.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *