Lavalla Kati Outisen kanssa – Teatteri Jurkan Minä maalaan teidät kaikki pohtii Helene Schjerfbeckin persoonaa

Kati OutinenKati Outinen on varmasti Suomen arvostetuimpia elokuvanäyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Kun tämä upea näyttelijä kesken esityksen katsoo silmiini, tarttuu käteeni ja vetää mukanaan lavalle, ei tunnetta voi kuvata. Sydämeni jyskyttää, jalkani kantavat vain vaivoin ja puhekykyni katoaa.

Teatteri Jurkan näytelmä Minä maalaan teidät kaikki kertoo Helene Schjerfbeckistä. Se kertoo Schjerfbeckin työstä ja tämän teoksista sekä pohdiskelee ja kyselee, millainen ihminen hän taiteilijana oli. Miten hän eli, mitä ajatteli ja mitä hän tunsi maalatessaan ikonisiksi vakiintuneita teoksiaan. Suurelle naistaiteilijalle omistetussa teoksessa sopivasti myös nauretaan Suomen taiteen kultakauden miehisyydelle.

Näytelmän käsikirjoitus on Iida Hämeen-Anttilan, ohjaus Kati Outisen ja koreografia tanssija Annatuuli Sainen. Outinen ja Saine loistavat rooleissa, vuoroin rauhallisen hillitysti, vuoron kiihkeän energisesti. Heidän rooliensa kehollisuus ja rytmikkäästi vaihtuva liike täyttävät minimalistisen miljöön. Taiteilijoiden toteuttaman koreografian tuloksena lavalle muotoutuu huomaamatta pysähdyskuvia, jotka viittaavat suoraan joihinkin Schjerfbeckin kuuluisimpiin teoksiin.

Näytelmän toisella puoliskolla Outinen ja Saine esittävät omakuvansa. Saine sitoo balettitossut jalkaansa kuin Tanssiaiskengät ja kohoaa niillä unenomaiseen hetkeen. Outinen kertoo omasta linkistään Schjerfbeckiin sekä luo yleisön avulla omakuvat lavalle. Tässä kohdassa päädyin keskelle esitystä, istumaan tuolille Outisen ja yleisön katseiden alle. Jännityksestä huolimatta kokemus oli myös rauhoittava – vain istua ja olla katsottavana, kuin saisi hiljaisen hyväksynnän olemiselleen.

Schjerfbeckillä ei ole meneillään mitään erityistä juhlavuotta, mutta taiteilija on nyt paljon esillä. Kesällä Lontoossa avataan Schjerfbeck-näyttely, joka jatkaa syksyksi vielä suurempana Ateneumiin. Tässä yhteydessä Ateneumissa on joulukuussa tarjolla yhdeksän lisäesitystä Minä maalaan teidät kaikki -näytelmästä. Lisäksi ensi vuonna Schjerfbeckistä on tulossa elokuva, jota tähdittää Laura Birn.

Minä maalaan teidät kaikki -näytökset ovat loppuunmyytyjä Teatteri Jurkassa. Sen sijaan lippuja on vielä saatavilla joihinkin  joulukuun 2019 näytöksiin Ateneumissa.

Kuva: Marko Mäkinen / Teatteri Jurkka

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *