Pakolaisia ja punk-rockia – Lampedusa teatteri Viiruksessa

DSC5956a3cfmellanj.jpg

DSC5112anewmellanj.jpg

Lampedusa on Italialle kuuluva saari Välimerellä. Sen kautta Eurooppaan saapuu siirtolaisia erityisesti Afrikasta. Jos haet Lampedusan Googlen kuvahaulla, aukeaa eteesi karu totuus: turkoosia merta ja rantaelämää esittelevien valokuvien kanssa vuorottelevat kuvat pakolaisjoukoista, liian täyteen ahdetuista veneistä ja ruumisarkuista.

Viirus-teatterin uusi näytelmä, Tanya Weinsteinin ohjaama Lampedusa – Dreams of EUtopia, käsittelee jälkimmäistä maailmaa. Nyt, kun pakolaisista kerrotaan päivittäin mediassa, on uutisiin paatuneille seuraajille erittäin tervetullutta saada teemasta tulkintoja myös taiteen puolelta. Viiruksen toteutus on onnistunut sekä sisällön että muodon puolesta.

Lampedusa kertoo niin Lähi-Idästä kuin Afrikasta tulevien yksittäisten ihmisten tarinoita pakomatkojen varrelta ja Suomesta. Samalla sivutaan Euroopan pakolaispolitiikkaa. Todellisten ihmisten haastatteluihin perustuva dokumentaarinen näytelmä muuttuu taideteokseksi symbolisten tehokeinojen, tanssin ja musiikin kautta.

Perille päässeet pakolaiset saavat päälleen ämpärillisen vettä herätäkseen uuteen elämäänsä, riisuutuvat ilkosilleen ja vaihtavat uusiin vaatteisiin. Jokainen tarina on kerrottu yksilön kautta, ja erilliset tarinat yhdistetään toisiinsa punk-rockbändin esitysten ja tanssikohtausten kautta. Koko Viiruksen ullakkotila tuntuu tärisevän äänentoiston voimasta.

Viirus on ruotsinkielinen teatteri, mutta Lampedusa etenee kolmella kielellä. Enimmäkseen näytelmässä puhutaan englantia ja suomea, parissa kohtauksessa myös ruotsia. 

Lampedusa – Dreams of EUtopia, teatteri Viirus, Meritullinkatu 33, 20.5. saakka, ks. lisätietoja

* * * * *

P.S. Tässä yhteydessä on suositeltava myös YLEn Dokumenttiprojektin elokuvaa Tuntematon pakolainen, jossa seurataan aivan vierestä Kreikkaan rantautuneiden pakolaisten matkaa pitkin Eurooppaa. Dokumenttielokuva on katseltavissa vielä reilun kahden kuukauden ajan YLE Areenasta.

DSC5027bnewest3-768x749.jpg

Kuvat: Tani Simberg

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *