Pekingin upeimmat palatsit ja temppelit

Pikkuseikkoja

Kiina on matkailukohde, josta riittää ammennettavaa. Valtavan kokoiseen maahan kannattaa palata useamman kerran uudelleen.

Teimme lokakuussa Kiinaan noin kolmen viikon reissun. Reittinä oli Peking–Xi'an–Peking–Qinhuangdao–Tianjin–Peking, ja välimatkat kuljimme junilla. Liikkuminen maassa on nykyään nopeaa, kun useille reiteille voi valita yli 300 kilometriä tunnissa hujauttavan luotijunan. Eniten aikaa vietimme kuitenkin Pekingissä, vanhassa "kotikaupungissani", jossa asuin yhden lukukauden vaihto-opiskelijana tasan 10 vuotta sitten.

Noin 22 miljoonan asukkaan Peking on sekoitus ikivanhaa ja ultramodernia – ja kaikkea siltä väliltä. Aloitan matkaraporttini niistä kaikkein perinteisimmistä: palatseista ja temppeleistä. Nämä kolme kohdetta eivät jätä kylmäksi edes silloin, kun vastaan osuu paikallisen Golden Week -loman aiheuttama kiinalaisruuhka tai koko päivän jatkuva syyssade.

1. Taivaan temppeli / Temple of Heaven

Taivaan temppeli tarkoittaa alunperin 1400-luvulla rakennettua, ihastuttavaa keisarillista temppeli- ja puistoaluetta. Alue levittäytyy laajalle, mikä tekee siitä mukavan ilmavan, jopa Golden Weekin aikaan. Satuimme onnekkaasti paikalle aurinkoisena ja lämpimänä syyspäivänä, joka käytännössä vastasi suomalaisittain mitä parhainta kesäpäivää.

Taivaan temppelin huomion keskipisteenä on pyöreä "hyvän sadon rukoilemisen sali", jossa keisari suoritti aikoinaan uhriseremoniat. Kauniilla savusumuttomalla säällä rakennuksen sininen katto sulautuu upeasti siniseen taivaaseen.

2. Kielletty kaupunki / Forbidden City

Pekingin tunnetuimpia nähtävyyksiä on keskellä kaupunkia sijaitseva palatsialue, jossa keisarit asuivat Ming- ja Qing-dynastian aikana. Nimi tulee siitä, että aikoinaan alueelle ei ollut asiaa muilla kuin ylimmistöllä ja näiden palvelijoilla. Nykyään siellä vierailee yli 14 miljoonaa turistia vuosittain. Kun unohtaa turistit ja etsiytyy rauhallisille reiteille, voi paikoittain lähes kuvitella olevansa aikamatkalla entisajan Kiinassa. Sisäänkäynnillä on vuodesta 1949 alkaen riippunut öljyvärein maalattu Maon muotokuva, joka vaihdetaan uuteen vuosittain. 

Kielletystä kaupungista vähän sivuraiteelle, friikkinähtävyyksiin: balsamoitua Maoa voi käydä katsomassa aamuisin mausoleumissa viereisellä Taivaallisen rauhan aukiolla (Tian'anmen-aukio). Eteishallissa vastassa on valkea marmorinen Maon näköispatsas eteerisen maisemamaalauksen edessä, ja seuraavassa, hämärästi valaistussa hallissa herra itse lepää arkussa lasikuvun takana. Päädyin jo toistamiseen ihmettelemään tätä groteskia nähtävyyttä, kun matkaseurani halusi todistaa "suuren johtajan" ikuista unta. Eikä tässä edes kaikki, 10 vuotta sitten satuin Siperian ja Aasian matkallani käymään Maon lisäksi Leninin ja Ho Chi Minhin mausoleumeissa, eli tunnetuimmat vahamiehet on suunnilleen nähty.

3. Kesäpalatsi / Summer Palace

Kesäpalatsi on vanha keisarillinen lomapaikka järven rannalla luoteis-Pekingissä. Historian saatossa se on tuhoutunut niin oopiumsodassa kuin boksarikapinassa mutta rakennettu aina uudelleen. Paikka on varmasti todella ihastuttava kesällä, sillä se on ollut kaunis niinäkin kertoina, kun olen siellä käynyt – ensimmäisen kerran joulukuussa ensi lumen aikaan ja nyt viimeksi lokakuussa sadesäässä. Kesäaikaan rannalla vuokrataan polkuveneitä, jolloin aluetta voi katsella myös järveltä päin.

 

Kommentoi