Havanna - ihanan kamala vai kamalan ihana?

Pilvi Daily

 

Varaderossa ihoamme tarpeeksi käryteltyämme ja aurinkotuolissa pötköteltyämme alkoi taas matkajalka vipattaa, ja päätimme hypätä bussiin, joka veisi meidät Havannaan. Unelmissamme siinsi parempi ravintolatarjonta, yltäkylläiset kaupat, avuliaat matkatoimistot ja muut pienet elämää helpottavat asiat. Bussimatka vei kolmisen tuntia ja näimme siinä samassa aika monta pikkukylää, joissa pysähdyttiin. 

Kun bussi kaarsi Havannan vanhaan kaupunkiin, olimme aivan ihmeissämme. Kaupungin arkkitehtuuri on uskomatonta, vaikka paikan monet talot ovat lähes romahtamispisteessä. Kirkas aurinko värittää näitä hienoja, toinen toistaan koristeellisempia taloja voimakkain värein ja koko katukuva on niin eläväistä. Kaikkialla on hirvittävän kuuma, vanhat autot ja pyörätaksit ajelevat pikkukujilla, ihmiset kävelevät letkeään tahtiin kuumuudessa, pyykit koristavat jokaista parveketta. 

Emme olleet optimistiseen tapaamme varanneet majoitusta Havannasta etukäteen. Matkaoppaassa sanottiin, että casa particulareja pitäisi löytyä kaupungista tuhansia ja majoittuminen ei tuota mitään ongelmia. Voisin pienet terveiset lähettää niille Lonely Planetin häiskille. Älä lähde tuonne 40 asteen kuumuuteen ilman majoitusta, matkalaukkua vetäen ja reppu selässä. Saat kimppuusi useiden yli-innokkaiden paikallisen ryhmän, jotka kauppaavat majoitustaan sinulle, eivätkä hevillä lopeta. Nuo henkilöt eivät vaikuttaneet ihan olevan sieltä rehellisemmästä päästä, joten koitimme karistaa heidät kannoiltamme ja etsiä majapaikan itse. Se ei ollutkaan niin helppoa. 

Casa particularet on merkitty sinisellä symbolilla ja niitä oli kaikkialla. Kävelimme kevyessä nestehukassa ja hiki valuen ainakin viiteen tai kuuteen paikkaan, joissa oli jo täyttä. Ihmiset naurahtivat päätään pudistellen. Espanjankielentaitommekin olivat sen verran olemattomia, ettei niilläkään ei päässyt kauppoja hieromaan sen kummemmin. Se "Una cerveca por favor" ei toimi tuossa kontekstissa kuin rasvattu. Onneksi eräässä paikassa perheen äiti osasi hiukan englantia, ja lupasi soittaa tutulleen. 

Si si, meille huudettiin ja perheenisä lähti saattamaan meitä oikeaan paikkaan. Saimme matkalla myös hienon opastuksen kaupungin nähtävyyksistä espanjaksi, harmi vaan että lukiossani ei tuota kieltä tosiaan ollut koskaan tarjollakaan. Si si, me nyökkäilimme ja pelkäsimme mitä tuleman piti.

Huone oli tosiaan perhemajoitus sanan nimenomaisessa merkityksessä. Sitä koki olonsa kuin lukioikäiseksi kielitaidottomaksi vaihto-oppilaaksi asuessaan yhdessä makuuhuoneista ja syödessään aamupalaa hääkuvien ja pitsiliinojen ympäröimänä. Perheenjäsenistä kukaan ei osannut sanaakaan englantia, mutta yllättävän hyvin homma pelasi kuitenkin ja kaikki olivat kovin ystävällisiä ja aurinkoisia. Huoneesta maksoimme 25 euroa yöltä. 

Havannassa ollessamme teimme kaksi retkeä lähirannoille, koska keskustan pakokaasuissa ja järjettömässä kuumuudessa oleminen tuntui aika uuvuttavalta. Palasimme kuitenkin kaupunkiin aina iltaisin ja lähdimme syömään. Rannoillahan ei tietenkään mitään rantabaareja tai lounaspaikkoja ollut ja nälkä sai usein siinä illansuussa jo lähes heikotuksen vivahteita. Ruokapaikkoja oli onneksi paljon ja palvelu ihan hyvää. Ylipäätään meillä jäi hyvä kuva kuubalaisista, harvemmin meille liikaa yritettiin myydä mitään ja ihmiset olivat avuliaita kaduilla ja ravintoloissa. 

Kaupunki oli visuaalisesti erittäin antoisa, taidetta oli kaikkialla, talot räiskyvän värisiä, ihmiset näyttävästi pukeutuneita ja Cadillacit kiiltelivät. Ei ihme, että kaupungissa kuvataan usein muotia ja musiikkivideoita, kuvauslokaatioita siellä riittäisi loputtomiin. Kävimme myös markkinoilla, joilla myytiin taidetta. Iso osa oli turistikamaa ja harrastelijataidetta, mutta joukossa oli hienojakin töitä. Olisi hauskaa, jos Suomessakin olisi jatkuvasti markkinoita, joilta voisi ostaa vaikkapa aloittelevien taiteilijoiden teoksia.

Tässä hiukan fiiliksiäni Havannasta! Lisäksi kävimme tosiaan lähirannoilla ja Vinalesissa, niistäkin voin kirjoitella hiukan lisää. Olen muuten nauttinut suunnattomasti myös juuri kukkaan puhjenneesta Suomen kesästä. Luonto on ihanan vihreää ja aurinko paistaa, en malta odottaa mitä tämä kesä tuo mukanaan! Ihanaa lauantai-iltaa teille ♡ 

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Tosi kiva kertomus kaupungista jossa en ole koskaan ollut. :) Kuuba on kiehtonut kylläkin aina!

Mukavaa loppuviikonloppua sulle t. toinenkin kesä-Suomea fiilistelevä. <3

PilviCloud
Pilvi Daily

Kiitos Saranda :) Kannattaa kyllä käydä kokemassa Kuuba, se on hyvin erilainen ja eksoottinen paikka ainakin vielä jonkin aikaa.. Mutta nyt nautitaan Suomen kesästä, aivan mahtavaa että säätkin on nyt kohdillaan! Leppoisaa sunnuntaita <3

vilhelmiinah
VILHELMIINA H.

Ihana kertomus taas! Näitä on niin mukava lukea itselle vielä tuntemattomista paikoista :)

ps. samispaita tuo sininen hih. ja valkoinen mekkosi superkivannäköinen sun päällä!

Ihanaa & pehmeää sunnuntaita <3

PilviCloud
Pilvi Daily

Kiitos Vilhelmiina :) Koitan kertoa näitä matkamuistoja vielä kun ovat tuoreessa muistissa! Joo tuo sininen paita oli pakko saada viime kesänä ja ostin sen loppujen lopuksi Tallinnasta kun se oli Helsingistä jo myyty loppuun. Valkoinen mekko taisi olla Gina Tricotista viime kesältä, kiva kuulla että tykkäsit <3 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.