Kännykän järjetön valta mieleen

Pilvi Daily

Olen toisinaan havahtunut miettimään suhdettani kännykkään. Kannan sitä aina mukana, se on pikkuhiljaa muodostunut lapiomaiseksi osaksi kättäni, jota puristan kuin hukkuva pelastusköyttä.

Tavoitettavuus on äärimmäisen tärkeää nykyään ja syyllisyys viesteihin vastaamatta jättämisestä kalvaa helposti. Ihmiset odottavat nopeaa reagointia, koska tietävät kännykän kulkevan mukana kaikkialle. Siksi välillä naputtelen jopa kesken juoksulenkin nopean vastauksen. Vaikka hyvin sekin olisi voinut odottaa puolisen tuntia.

Nykyisin ei myöskään koskaan ole tylsää. Some, erilaiset sovellukset, whatsapp, uutiset... Ärsykkeiden virta on loputon. Onko minulla ollut tylsää hetkeä sitten vuoden 2011 kun hankin ensimmäisen älypuhelimeni? En oikeasti tiedä. Ja tämä ei välttämättä ole positiivinen asia. Aivot kaipaavat tylsiä hetkiä, ne kaipaavat tilaa miettiä luovasti, antaa ajatuksen vaeltaa ja poukkoilla muistojen ja haaveiden maailmassa. Jos aivoille tunkee sekunti toisensa perään uutta mekkoa, kissaa, tuolia, talousennustetta, uutiskirjettä, supertarjousta, matkakohdetta, kaverin selfietä tai mitä nyt ikinä internetiin mahtuukaan, eivät ne koskaan pääse tuohon lentävään, rentoon flow-tilaan. Nukkuessa nähdään unia, ja väittäisin sen enempää aivoja tuntematta, että unimaailma on hyvin erilainen. Kun itse ohjailet ajatuksiasi ja aktiivisesti ideoit, syntyy jotakin suurempaa.

Parhaat ideathan syntyvät suihkussa, sanotaan. Olen itsekin huomannut tuon ja useinkin palannut kylpytakki päällä ja uutta intoa uhkuvana jonkin tehtävän pariin. Suihku on paikka, jossa sinulta ei odoteta mitään, sen kun puhdistaudut. Silloin myös aivoilla on hetki aikaa lentää vapaasti ja selkiyttää ajatuksia. Ja siinä se idea on, aivan siinä shampoopullon vieressä! Onneksi suihkuun ei vielä tuoda kännyköitä.

Siispä haastan itseni, ja kaikki muutkin vapaaehtoiset pitämään kännykättömiä hetkiä päivän aikana. Tutustu aisteihisi, käsittele muistojasi, unelmoi, lue kirjaa, käy kävelyllä, piirrä tai ole vain ja mietiskele. Veikkaan, että voit paljon paremmin ja uhkut uusia ajatuksia ja ideoita! 

Kommentit

pieta
Ruista Ranteessa

Olipa hyvä postaus! Mietin tätä eilen kun katsoin netflixiä ja tajusin, että jopa siinä samalla oli pakko muka kännykästä jotain katsoa. Ihan totta, ei vaan voi olla niin tärkeää! Laitoin puhelimen pois vähän järkyttyneenä omasta käytöksestäni. Ja koitan laittaa jatkossakin useammin. Ja siis todellakin suihkussa syntyy ideoita, mä olen niin monet kerrat juossut suihkusta kirjoittamaan ideoita ylös :D

PilviCloud
Pilvi Daily

Kiitos :) Sama juttu, niin usein huomaan että en tiedä yhtään mitä vaikka leffassa tapahtuu, kun selailen puhelinta siinä samalla. Hyvin riittäisi, jos katsoisi sitä kerran parissa tunnissa...

vilhelmiinah
VILHELMIINA H.

Siksi en ole Snapissa, tuntuu että monet ei enää muuta teekään kun snappailee elämäänsä :-D Mulle riittää blogi kirjoittamiseen, insta (ja sen story) valokuvien julkaisemiseen ja Facebook että voi olla sukulaisiin yhteydessä kuvin ja kommentein, ja tietty sähköposti ja koulussa tarvittavat somesovellukset.

Onhan tuossakin paljon somettamiseen energiaa kuluttavaa juttua, mutta jos snappailisin niin en varmaan ehtis muuta tehdäkään? Sitten olis varmaan kännykkä 24/7 kädessä. Hui.

Snappiin en mene!! (puuta koputtaen)

PilviCloud
Pilvi Daily

Sama juttu, olen kokeillut Snappia mutta se ei vaan ole mun juttu. Eikä siellä oikein mun ikäpolvi tunnu enää edes olevan, ollaan varmaan liian vanhoja... Tuntuu, että ihan tarpeeksi tässä dokumentoidaan kaikkea tekemistä jo muutenkin :D Blogi, Insta ja FB ja töissä tietysti monet eri kanavat. 

Samoilla linjoilla siis :) Kram!

 

Kommentoi