Kuuban Varadero

DSC00273_Fotor_Fotor-small.jpg

Matkamme ensimmäinen etappi oli Kuuban Varadero. Olin lukenut ennen matkaa, että paikka on turistien kansoittama, mutta 28 kilometrin pituinen valkoinen hiekkaranta ja turkoosi meri vetivät silti puoleensa. Tarkoitus oli viettää Varaderossa loman ensimmäiset päivät rannalla rentoutuen ja työvuoden väsymyksestä toipuen. Tähän tarkoitukseen Varadero sopikin aivan täydellisesti.

DSC00189_Fotor.jpg

Olin myös etukäteen varannut Tripadvisorin suositusten perusteella Casa Norman majoitukseksemme. Kuubassahan hotellit ovat valtion omistuksessa ja yleensä todella kalliita. Siksi suositellaankin perhemajoituksia eli Casa Particulare -majoituksia, joissa voi paikallisten luona asua huomattavasti halvemmalla ja usein oikein laadukkaasti. Samalla näkee vähän paikallista elämää ihan läheltä. Meidän majoitus maksoi 35 CUC:ia, joka vastaa noin 35 euroa. Palaan valuuttakäytäntöön vielä uudelleen vähän myöhemmin. Majoitus oli erittäin hyvä, perhe todella mukava ja he tarjosivat myös aamupalaa 5 euron hintaan. Aamupalalla saimme tuoreita mangoja pihapuusta, papaijaa, ananasta, guavaa ja banaaneja hedelmäsalaatissa. Lisäksi tarjoiltiin munakasta ja paahtoleipää sekä hyvää vahvaa kahvia. Tuo ateria osoittautuikin aina päivän parhaimmaksi ja oli ihana syödä jotakin tuorettakin välillä.

DSC00157_Fotor_Fotor.jpg

Tämä perhemajoitus toimi niin, että me vieraat asuimme perheen talosta erillisessä talossa omissa siisteissä asunnoissamme. Aamiainen tarjoiltiin yhteisessä puutarhassa. Havannassa asuimme taas perheen asunnossa ja aamupala syötiin perheen olohuoneessa hääkuvien ja muiden koristeiden keskellä. Mutta siitä lisää myöhemmin.

20170520_085713_Fotor.jpg

DSC00171_Fotor.jpg

Varadero oli tosiaan hyvin pitkälti turisteille rakennettu alue ja sitä hallitsi useat all inclusive -hotellit. Rannat olivat kuitenkin avoinna kaikille ja ne olivatkin paikan ehdottomasti paras puoli. Uskomattoman valkoista hiekkaa silmänkantamattomiin ja turkoosia vettä, joka oli yhtä lämmintä kuin haalea kylpyvesi. Rantatuoleista ja varjoista maksoimme kaikkialla yhteensä 5 € per päivä, eli sekin puoli hoitui halvalla. Kuubassa on kätevää se, että kaikki valtion kontrolloimat palvelut maksavat kaikkialla saman verran turisteille. Taksimatkoissa on standardimaksut, vaihtokurssi on sama vaihdoitpa sitten pankissa tai loistohotellissa ja muutenkin kaikki oli kontrolloitua vesipulloista rommiin. Paikallisethan maksavat ihan eri summia, he maksavat paikallisella valuutallaan ja valtiolle työskentelevän kuubalaisen keskiansiot ovat 20 euroa kuussa. Siksi esimerkiksi juomarahan jättäminen tuntui varsin tarpeelliselta. 

DSC00324_Fotor.jpg

20170520_184340_Fotor.jpg

Wifiä ei löytynyt kuin muutamista hotelleista. Niistä sai ostaa kupongin, jolla sai 1,50 euron hintaan tunnin wifiä. Viikon aikana käytin yhden kortin ja luin sen sijaan kirjoja. Lomalla netittömyys on hyvin vapauttavaa ja mukava irtiotto arjesta. Suurin yllätys meille oli kauppojen nihkeät valikoimat. Yleensä reissussa on tottunut hakemaan jotakin pientä välipalaa kaupasta ja hankkimaan ehkä unohtuneen hammasharjan tai muuta pientä lähikioskilta. Varaderossa kauppoja oli ehkä kolme ja jokaisessa oli samat valikoimat: maitojauhetta, rommia, säilykepurkkeja, öljyä, yhtä Nestlen jäätelölaatua isoissa purkeissa ja erilaisia pakastettuja lihapaloja. Jäi vähän mysteeriksi mistä paikalliset hankkivat leivän, vihannekset ja hedelmät. Edes Havannassa ei tarjonta kovasti tästä parantunut. Vesi oli turisteille todella kallista Varaderossa, saimme maksaa 11 euroa parista isosta vesikanisterista. Casan isäntä kertoi meille, että he juovat kraanavettä, mutta sitä emme nyt kuitenkaan lähteneet tekemään. Olisi tuo kahden viikon loma voinut muuttua aika ikävään suuntaan muuten.

DSC00261_Fotor.jpg

20170524_103132.jpg

Ravintoloita löytyi jonkin verran. Niitä valitessa kannattaa tukeutua muiden suosituksiin, koska laatu vaihtelee todella paljon. Söimme jossain perinteistä kuubalaista ruokaa, joka koostui lähinnä perunasta, riisistä ja pavuista. Mausteita ei juurikaan käytetty ja ruoka-annokset kertoivat kyllä maan köyhästä lähimenneisyydestä. Suuri tietolähteemme, Casan isäntä Eduardo suositteli meille ravintolaa nimeltä Varadero 60, joka osoittautui  hyväksi. Myös Varaderon La Bodeguita del Medio oli oikein hyvä ja tunnelmallinen paikka. Muut paikat olivat aika kehnoja ja palvelu hidasta. 

20170520_113804_Fotor.jpg

Emme ostaneet Varaderosta oikeastaan mitään tuliaisia. Sieltä sai paljon matkamuistoja, kuten puuesineitä, koruja, leluja, nahkatuotteita ja ihan kivoja virkattuja toppeja ja mekkoja. Asuimme Varaderossa viisi yötä ja palasimme sieltä Viazul-bussilla keskiviikkona Havannaan. Kirjoittelen myös Havannan kokemuksistani tässä piakkoin! Onko kukaan muu käynyt Kuubassa ja mitä piditte?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *