Yummy Dami

Pilvi Daily

 

Amsterdamista mielikuvat olivat lähinnä: kanavat, juustot, hollantilaiset, polkupyörät ja tulppaanit... En kyllä kolmen päivän sisällä nähnyt oikeastaan mitään muuta. Paitsi ziljoona turistia, monta vaatekauppaa, yhden museon, Pride-kulkueen, loistavia ravintoloita ja upean ystävän. Amsterdam on häikäisevän kaunis lomakohde, joka vie söpöydellään sydämen. 

Asuin kaverini luona Amsterdam Zuidissa, eli eteläpuolella kaupunkia. Sieltä oli noin 20 minuutin kävelymatka museoalueelle, jolta löysikin helposti sitten keskustan kanava-alueelle. Tässä yksi Zuidin suloisista silloista, jotka oli aina nimetty jonkin oletettavasti kuuluisan tai ainakin varakkaan henkilön mukaan. Tässä Timpan silta. 

Olen nykyään jo ihan konkari tässä yksin matkustamisessa. Siitä voisi kirjoittaa jos jonkinlaista havaintoa ja ajatusvirtaa (sille jää muuten yksin käppäillessä mukavasti aikaa), mutta puhutaan nyt ensin näistä Amsterdamin paikoista. Tässä siis kevyt yhden hengen aamusärvin, johon kuului keskieurooppalaisesti kahvi, croissant, purkki herkullista hilloa ja munakas itseleivotun leivän päällä. En leiponut siis itse leipää, mutta you know. Tämän paikan nimi oli Stroom.

Mulla oli kerran yksi hollantilainen työkaveri Joke (nainen, toim. huom.), joka oli aivan kaheli juustonainen. Hollannista asti kannettiin kilokaupalla juustoa kotiin Tukholmaan ja sitä pystyi kuulemma syömään kaikilla aterioilla, kaiken kanssa, kaiken aikaa. Ymmärrän nyt häntä paremmin nähtyäni ja maistettuani näitä juustoja. 

Kaikenlaisia makuja löytyi: tässä laventelin ja tryffelin makuiset juustot. Tryffeli oli yllätys yllätys hyvää, laventeli maistui kylpyvaahdolta. Mmm.. Juustojen sijoittelussa ja asetteluissa oli myös käytetty mielikuvitusta, tässä vähän graafista ilmettä lehmätaustalla, juustoja pinossa, rivissä, lomittain, limittäin, kuutioina, viipaleina, palloina... On sitä kuule viikon lomalla aikaa tarkastella tämäkin seikka monelta kantilta.

Kaikista juustoista ei onneksi ole kuvaa. Jos lukija on päässyt jo tähän asti kyllästymättä, on aika siirtyä mehukkaampiin teemoihin. Nimittäin tulppaaneihin! Niitäkin oli satoja erilaisia värejä, eri maapohjiin soveltuvia, sipuleita, täysikasvuisia, eläkeläisiä. Ei tarttunut mukaan, en usko että tykkäisivät Ikean miniruukusta ja Suomen pimenevästä syksystä. Tässä kuitenkin tunnelmia tulppaanimarkkinoilta! 

Nuo eivät ole tryffelisikoja, vaan paikallisia koiria. 

Amsterdam on muuten vegaanien ja kasvissyöjien mekka! Tai ainakin valinnanvaraa löytyy ja terveellinen syöminen on suosittua. Ensimmäisenä iltana kaverini päästyä töistä pääsin syömään vegaanista Pho-keittoa Pho 91-ravintolaan. Ah, herkullista! Ruokajuomana aromaattinen ginger beer. Päälle jätskit, itse otin täysin maidottoman suklaajäätelön, joka maistui kylmältä tummalta suklaalevyltä. Ah!

Sitten olikin aika käydä nukkumaan!

Turisti löytää aina kaikkein turisteimmat paikat. Tässä Rijksmuseetin pihamaan kahvila, kun jalkoihin sattui ja nälkäkin oli. Vaikka paikka oli täynnä meikäläisiä, oli leipä jälleen erinomaista, juustoa just passelisti ja kahvikin oli hyvää ja vahvaa. Sillä jaksoi taas Rijksmuseetin katsomaan Van Goghia, Vermeeriä ja Rembrandtia. Vaikuttava museo, jossa kului tuntikausia helposti. Eikä yhtään jonoa.

En jäänyt klassikoita kuvaamaan, mutta tämä indonesialainen teos muistutti ajastani Balilla. Samat kuosit ja kuviot näkyvät siellä miesten päällä edelleen. Entinen siirtomaa näkyi museossa vahvasti.

Kuten sanoin, terveellinen syöminen on Amsterdamissa helppoa. Tässä soijajugurttia banaani- ja mansikkamehulla, sekä superfood-mixillä. Todella hyvä jälkiruoka!

Kun ihmismassat ja hälinä kävi liian stressaaviksi, oli ihana käydä puistossa hengähtämässä ja lukemassa. Löysinkin tämän kauniin keitaan keskeltä kaikkea.

Viikonlopuksi osui myös Pride, joka olikin huikea spektaakkeli! Tässä hiukan tunnelmia sieltäkin.

Kaiken kaikkiaan ihana reissu, kiitos ystävälleni kaikesta!

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.