Ayuverdan ABC

 

Kävin viime sunnuntaina ensimmäistä kertaa elämässäni ayuverdakonsultaatiossa Surya hyvinvointikeskuksessa. Halusin selvittää mikä on hallitseva doshani ja kuinka voisin parantaa elämänlaatuani korjaamalla mahdolliset epätasapainot.

Alkuun minulle tehtiin vastaanotolla pulssiluenta ranteesta tunnustellen, jotta saatiin selville doshani. Lisäksi kysyttiin kylläkin myös paljon kysymyksiä. Asiantuntija halusi tietää esimerkiksi, millaiset rutiinit minulla on tällä hetkellä arjessa. Rehellisesti sanoen ei oikeastaan tainnut löytyä kauheasti rutiineja valmiiksi. Tähän tuli onneksi kuitenkin muutos nyt, kun olen seurannut lähes viikon saamiani ohjeita.

Käynnistä jäi tosi hyvä fiilis. Tuntuu että opin paljon uutta itsestäni ja tuli myös toiveikas tunne kadoksissa olleen tasapainon löytymisestä. Ehkä se löytyisi vihdoin nyt keväällä? Oli hyvä kokemus, jota voin suositella lämmöllä muillekkin.

Photo 9.2.2019 12.36.16 (1).jpg

 

 

 

 

 

 

A – niin kuin Ayuverda

Luonnonmukainen lääketiede on kiinnostanut minua oikeastaan aina. Jotenkin varmaan ayuverda kolahti minulle siksi niin hyvin. Ayuverda on siis perinteinen terveydenhoitojärjestelmä, joka on kotoisin Intiasta. Sitä on noudatettu siellä jo yli kolme tuhatta vuotta, joten se tarjoaa maailman vanhimpia oppeja terveyden tueksi. 

Photo 9.2.2019 12.33.54.jpg

B – niin kuin Balanssi

Ayuverdassa pyritään kehon tasapainon, eli balanssin löytämiseen. Jos kroppa on epätasapainotilassa, sitä tilaa kutsutaan nimellä ”vikurti”. Saattaa kuulostaa vähän hippeilyltä, mutta kaikki on oikeastaan hyvin maanläheistä, loogista ja järkeenkäyvää, kun oppii asiasta lisää. 🙂

Elimistön tasapainoon vaikuttavia tekijöitä ovat: eri elämän vaiheet, sosiaaliset-, psyykkiset- ja yhteiskunnalliset-tekijät, vuodenaika, itselleen sopimaton elämäntyyli, ulkoiset-tekijät, kuten: saasteet, virukset jne…

Ihimen jaetaan Intialaisen opin mukaan eri peruskehotyyppeihin, joita voivat olla: vata, pitta tai kapha. Peruskehotyyppi on se mikä sinulla on ollut jo syntymästä asti. Se kuvastaa kehon fyysistä sekä psyykkistä puolta.  Haluatko kuulla tarkemmin näistä eri kehontyypeistä ja niiiden eroavaisuuksista? 

 

V- niin kuin Vata 

EETTERI + ILMA

 

Vata tyypin edustaja on usein pitkä ja hoikka ruumiinrakenteeltaan. Vata symboloi liikettä, joten luonteeltaan vata on kuin tuuli: kuiva, kylmä ja epäsäännöllinen (tämä näkyy esim. ruokailujen suhteen). Parhaimmillaan vatat ovat luovia, helposti sopeutuvia ja positiivisia. Uupumuksen isikiessä saattaa kuitenkin alkaa ahdistaa, ruokahalu mennä ja oman tilan tarve kasvaa.

 

 

Photo 9.2.2019 12.36.09.jpg

 

P- niinkuin Pitta

TULI + VESI

 

Tulinen pitta on sopusuhtainen, normaalikokoinen ja lihaksikas rakenteeltaan. Pittan avulla kuvaillaan kehon muutoksia, kuten ruansulatusta ja hermoston välittämien viestien käsittelyä. Tämän tyypppisillä ihmisillä on säännöllisemmin nälkä kuin vatalla ja he ovat luonteeltaan päämäärätietoisia ja intohimoisia. Epätasapaino saattaa näkyä esim tulehduksina, stressinä tai ylisuorittamisena. Tunnistankin hyvin itseni tästä, sillä olen varmaan maailman pahin strssaaja välillä. 😀 Pohjimmiltani olen kuitenkin pittalle tyypillisesti analysoiva ja aikaansaava.

 

K- niin kuin Kapha

MAA + VESI

 

Kaphat ovat isokokoisimpia kolmesta eri doshasta. Heillä on myös yleensä hehkuvan kaunis iho. Luonteeltaan kapha on hidas, rasvainen, vakaa ja kylmä. Kaphalla kuvataan kehon fyysistä puolta, eli esim. kehon muotoa ja luustoa. Epätasapaino näkyy liikakiloina, allergioina sekä sydän ja verisuonisairauksina. Kaphalle sopivat rutiinit ja erityisesti kestävyyslajit.

 

E- niin kuin Elementit

VESI, TULI, MAA, EETTERI, ILMA

Kuten ehkä huomasit niin jokaisen doshan alla lukee myös mistä elementtiparista se muodostuu. Selitän nyt mistä se johtuu, eli ayuvedassa kuvataan kaikkia ihmisen ominaisuuksia viidellä eri elementillä. Jokaisella on kaikkia näistä, mutta kaksi hallitsevinta muodostavat yhden doshan.

Photo 9.2.2019 12.37.21 (1).jpg

L – niin kuin Luonnollisuus

Luonnolliset rohdot ovat osa ayuverdista hoitomenetelmää. Niitä ei ole kuitenkaan pakko käyttää, jos kokee ruokavalion ja säännöllisen päivärytmin, jonka asiantuntija suunnittelee riittävän itselleen. Minä halusin kuitenkin ehdottomasti kokeilla myös näitä kapseleita, jotka ovat kasviperäisiä, joten otin ne testiin.

NEEM

Yksi rohdoista joita olen nyt ottanut kahdesti päivässä on neem -kapselit. Olen huomanut ihoni voivan hyvin, mutta sivuefektinä niveliä on hieman kolottanut välillä. Luin kuitenkin että muilla oli ollut samankaltaisia oireita aluksi, mutta ne katosivat sitten nopeasti, joten uskon että näin on omallakin kohdalla. Tämä rohto sopii siis erityisesti tasapainottamaan pittaa.

– Neem- puun juuresta tehty rohto

– Hehkuvan ihon ylläpitämiseen

– Maksan hyvinvointiin

– Sokeriaineenvaihduntaa tukemaan

– Ruoansulatuksen tueksi

 

Photo 9.2.2019 12.37.05.jpg

SHATAVARI

Shatavari sopii etenkin naisille tukemaan hormoonitoimintaa ja sillä pitäisi olla useitakin terveyttä tukevia vaikutuksia.

– Tasapainottava

– Ruoansulatusta tukeva

– Hermoston, sydämen ja virtsateiden tueksi

Ruokavalion merkitystä ei sovi kuitenkaan unohtaa. Näin tulisena pittana ei tulisuutta sovi lisätä vaan välttää, Inkiväärit, chilit ja sipulit saavat jäädä siis pois lautaseltani ja niiden tilalle sopivat hyvin kaikki makeat ja lempeämmät maut.

J- niin kuin Jooga

Sain ohjeet myös sopiviin jooga-asanoihin, jotka tukevat hyvän olon tunnetta erityisesti pittoilla. Muistaakseni ne aktivoivat hermostoa. 

 

 

Photo 9.2.2019 12.33.32.jpg

H – niin kuin hengitys

Viilentävähengitysharjoitus on myös minulle uutta arjessani. yritän tehdä sen niin usein kuin muistan, mutta pari kertaa päivässä olisi suositeltavaa. Olen nyt tehnyt ainakin noin kerran päivässä tällä viikolla. Onneksi ayuverdassa ei mikään ole ehdotonta vaan kokonaisuus on tärkeintä. Uskon siis että pienilläkin muutoksilla saadaan isoja aikaan.

Ö- niin kuin öljyhieronta 

Lähes joka aamu olen muistanut tämänkin uuden tavan. Elikkä hieroa kookosöljyä kehooni ja antaa sen vaikuttaa n. 10min ennen suihkussa käyntiä. Ainakin olen huomannut sen tekevän ihostani ihanan pehmeän tuntuisen. Sen tulisi myös kosteuttaa.

 

Netistä löytyy aiheesta paljon lisää aiheesta. Tämä postaus ei ole tehty kaupallisessa yhteistyössä, mutta suosittelen tsekkaamaan Surya.fi sivuston myöskin, mikäli kiinnostuit esim. konsultaatioon menemisestä. Olen vasta ihan vähän aikaa noudattanut kutakuinkin ayuverdista elämäntyyliä, mutta pienet asiat, kuten hyvin nukutut yöt ja rauhoittunut keho kertovat että tällä polulla kannattaa meikän ainakin jatkaa.

Entä voisitko sinä kuvitella hyödyntäväsi ayuverdaa hyvinvointisi tukena? 

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *