FODMAP ruokavalio

Hei. Tänään ajattelin kertoa vähän isosta elämäntapamuutoksesta, jonka joudun tekemään…

Gluteenittomuus ja  turvotuksesta puhuminen on tällä hetkellä vähän ehkä muodissa. Omalla kohdalla kyse ei ole kuitenkaan mistään pienestä turvotukessta, vaan vatsani oudot oireet ovat olleet kivuliaita ja stressaavia. Ne ovat vaikuttaneet negatiivisesti jopa mielialaani ja arkeen. Olin pitkään sellainen että pystyin syömään ihan kaikkea ongelmitta.Viimeisten kolmen vuoden aikana olen kuitenkin huomannut isoja muutoksia kehoni suhtautumisessa joihinkin ruoka-aineisiin. Meninkin tästä syystä allergiatesteihin puolitoista vuotta sitten, mutta keliakiaa saati muitakaan allergioita ei löydetty.  

IMG_2406.JPG

Eilen aamulla sain kuitenkin tarpeekseni, kun mahaani sattui vaikka olin vasta herännyt. Soitinkin terveysasemalle ja kerroin että haluaisin jutella ravitsemusasiantuntijan kanssa, koska kroppani ei tunnu toimivan normaalisti. Siis mahani oli eilen niin pinkeä että näytti oikeasti siltä kuin olisin nielaissut koripallon, vaikken ollut edes ehtinyt vielä aamupalaa nauttimaan. Selvitettyäni tilannetta lääkärin kanssa puhelimitse, hän sanoi että oireeni viittaavat IBS:ään eli ärtyneen suolen oireyhtymään. Mitä se sitten tarkoittaa? No, olen näköjään allerginen tietyille hiilihydraateille, joita sisältyy moniin ruokiin. Etenkin kasvikunnan tuotteisiin. Allergiaa ei voida testeissä kuitenkaan nähdä, mutta ongelmaan on auttanut monilla haitallisten ruokien karsiminen pois ruokavaliosta.

IMG_2327.JPG

Uusi ruokavalioni

Lääkärin neuvomana alan siis nyt noudattaamaan FODMAP-ruokavaliota. En saa nyt vähään aikaan  syödä mitään papuja, omenaa, pääärynää, gluteenia, makeutusainetta sisältäviä tuotteita( hyvästi pepsi max), sipulia, cashew pähkinää, taateleita… ja vaikka mitä, lista jatkuu pitkälle. Vegaanin näkökulmasta proteiinin saanti siis hieman hankaloittuu tällä rajoitetulla ruokavaliolla. Onneksi saan sentään syödä kuulema tofua, tempeä ja vihreitä papuja. 

Nyt täytyy siis varmaan alkaa opetella, miten tofusta saa maukasta. En ole oikein pitänyt siitä aiemmin, lukuunottamatta kerran Nepalilaisessa ravintolassa maistamaani tofua, joka oli maustettu jotenkin sillä tavalla että se oli super kermaista ja hyvää. Sinäänsä en ihmettelisi jos ruokien vaihtaminen auttaisikin minua voimaan paremmin, sillä monet suositellut ainesosat näyttivät, siltä että harvemmin kyllä syön juuri niitä. Esimerkiksi tofu ja tempeh tai kurpitsa, cantaloupe meloni ja maissi ovat sellaisia, joita ei kyllä ole kovin usein tullut ostettua kotiin.

Mietin, miten voi olla mahdollista että kaikki muut pavut ovat kiellettyjen listalla paistsi vihreät pavut, mutta haluan noudattaa kuitenkin ohjeita tarkkaan, joten en lähde sooloilemaan minkään kanssa. Olen jo hieman toiveikas siitä jos tämä tepsisikin ja saisin taas toimivan ja energisen kehoni takaisin. Aluksi riittää että seuraan ruokavaliotani kuuden viikon ajan, mutta sitten voi yksitellen alkaa tuomaan joitakin raaka-aineita takaisin lautaselle ja kokeilla, mitkä niistä mahdollisesti sopivat/eivät sovi minulle.

Päivittelen blogiin myöhemmin, mitä vegaanisia FODMAP-reseptejä keksin näiden ekojen kokeiluviikkojeni aikana ja onko ruokavalionmuutoksesta ylipäätään apua mulle.

Toivottavasti tänäviikonloppuna järjestettävillä vegemessuillakin olisi paljon gluteenittomia ja kaurapohjaisia tuotteita esittelyssä! Olen nimittäin lauantaina suuntaamassa kaapelitehtaalle messuilemaan.

Oletko sinäkin tulossa? Mitä odotat messuilta eniten?

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *