Maistuva kasvispiiras
Heippa!
Ensimmäistä postaustani varten päätin kokkailla monta kertaa eri tilaisuuksiin valmistamani kasvispiirakan, joka on uponnut niin kasvis- kuin lihansyöjillekin.
Alkuun haluan heti sanoa, että käytän paljon mausteita ja pyrin miettimään valmistamieni ruokien ravintoarvoja edes hitusen. Etenkin kasvisruokavaliota noudattavilla ruokavaliosta tulee helposti yksipuolinen ja proteiinin saanti jää liian alhaiseksi. Tästä syystä lisään aina mahdollisuuksien mukaan proteiinipitoisia valmisteita tai raaka-aineita mukaan kokkailuihini. Jokainenhan voi maustaa ruoan aina oman maun mukaan tai jättää jonkin raaka-aineen käyttämättä sekä korvata mm. paprikan valitsemallaan kasviksella. Haluan myöskin tuoda vaihtoehtoisia ideoita reseptien muunteluun ,jotta ne sopisivat mahdollisimman monelle.
Sitten reseptin pariin.
Ainekset:
Pohja:
- Vehnäjauho 1,5dl
- Ruisjauho 1,5dl
- Kikhernejauho 1dl (Risentaa saa mm. K-supermarketista gluteeniton osasto)
- Kaurahiutaleet 1dl
- Leivinjauhe 1tl
- Oliiviöljy 1rkl (Myös rypsiöljy käy)
- Voi 50g taikinaan, lisäksi vuoan voiteluun ja paistamiseen hieman (tai margariini)
- Suola 1tl
- Vesi
Täyte:
- Ruokakerma 2dl
- Tuorejuusto 200g (Itse tykkään käyttää Valion Viola aurinkokuivattu tomaatti tai paprika-chiliä. Yrttisillä tuorejuustoilla saa raikkaamman maun, myös maustamaton käy.)
- Juustoraaste 120g, joku miedohkon makuinen toimii parhaiten (itse raastoin oltermannia tällä kertaa)
- 1 iso punasipuli (tai kaksi pienempää)
- 2 keskikokoista porkkanaa
- Puolikas kesäkurpitsa
- Puolikas munakoiso
- 1 paprika
- Valkosipulin kynsiä oman maun mukaan (itse laitoin 5 koska rakastan valkosipulia :D)
- Tuore basilika
- Suola
- Kuivamausteita: Välimeren yrttiseos, Oregano, Mustapippuri, Paprikajauhe, Kurkuma, Kuivattu Chilirouhe
- Lisäksi aurinkokuivattuja tomaatteja/ Pirkka puolikuivattuja tomaatteja 8-10 kpl (Foodinilla öljytön vaihtoehto aurinkokuivatuille tomaateille, mutta ole tarkka näiden käytössä sillä ovat todella suolaisia ja itse täyte tarvitsee tällöin huomattavasti vähemmän suolaa).
- Lisäksi tarvitset piirakkavuoan. Käytin halkaisijaltaan 28cm kokoista, joten mikäli sinulla on pienempi vuoka niin vähennä aineksien määrää suhteessa.
Voit korvata jauhot gluteenittomalla vaihtoehdolla (Esim. Urtekramilla tumma leivontamix tai Viljatuotteen jauhoseos) tai jättää kaurahiutaleet/kikhernejauhon pois ja korvata ne vaikka sämpyläjauhoilla tai vehnäjauholla. Kikhernejauho tuo tässä hieman proteiinia lisää ja myös osaltaan sitoo pohjan taikinaa. Kaurahiutaleet antavat makua ja tekstuuria pohjaan.
Rasvan määrää voi säädellä valitsemalla vähärasvaisempia maitotuotteita ja korvata puolet juustoraasteesta yhdellä kananmunalla.
Piirakan voi valmistaa myös täysin vegaanisena, korvaamalla maitotuotteet kasvikunnan tuotteilla. Muunmuassa Violife tekee juustoja ja kasvimargariinilla korvaa voin, lisää tällöin pohjaan ihan himpun verran enemmän suolaa.
Valmistus:
Pohja:
- Sekoita ensin kuivat aineet keskenään kulhossa, sen jälkeen lisää oliiviöljy ja nypi voi joukkoon. (Taikina on tässä vaiheessa kuivaa ja ei kiinteää). Lisää vettä hiljalleen (ruokalusikallinen kerrallaan) ja samalla alusta taikinaa kunnes siitä alkaa muodostua kiinteä pallo. Minulla vettä meni reilu puoli desilitraa.
- Sen jälkeen laita taikina jääkaappiin hetkeksi odottelemaan ja ala valmistella täytettä. Taikina saisi olla kylmässä puolisen tuntia ennen uuniin laittoa.
- Voitele ja jauhota vuoka kevyesti.
- Ota taikina jääkaapista ja painele se vuoan pohjalle että reunoille ohuesti (noin 2-3mm) ja pistele pohjaan haarukalla reikiä.
- Sitten pohja esipaistumaan uunin alatasolle kiertoilmalle 200 asteeseen noin 10 minuutiksi. Muista ottaa pohja uunista pois esipaistumisen jälkeen odottelemaan täytettä!
Täyte:
- Laita paistinpannu hellalle kuumenemaan ja hienonna sipuli valmiiksi, lisää pannulle öljyä sekä voita ja lisää sipulit pannulle.
- Kuutioi ja lisää pannulle yksi kerrallaan järjestyksessä: Porkkanat, munakoiso, kesäkurpitsa, paprika sekä lopuksi valkosipuli ja mahdollisesti aurinkokuivatut tomaatit. (Voit toki myös pilkkoa kaiken kerralla ja lisätä pannulle, mutta tämä on tapa jota olen aina noudattanut ja uskon sen toimivan ainakin omalla kohdallani parhaiten).
- Kun kasvikset ovat melkein kypsiä, lisää suola ja kuivamausteet makusi mukaan (lisätä voi aina, joten maista ensin valmista täytettä ja lisää sitten tarvittaessa mausteita lisää). Anna paistua hetki.
- Sekoita joukkoon järjestyksessä tuorejuusto, ruokakerma ja juustoraaste. Sekoita kunnes kaikki on sulanut ja täytteestä tulee paksun kermaista. Lisää lopuksi mukaan hienoksi silputtua tuoretta basilikaa (noin puolikas basilika, varsia voi olla mukana).
- Maista ja lisää makua tarvittaessa.
Kun täyte on valmis, kaada se esipaistuneen pohjan päälle ja laita piirakka uuniin alatasolle kiertoilmalle 200 asteeseen noin 20-30 minuutiksi (tämä riippuu uunista), tai kunnes pinta on saanut kauniita ruskeita pilkkuja.


Valmis piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun se on vetäytynyt yön yli jääkaapissa. Harvemmin tätä kehtaa kuitenkaan niin kauaa odotella, mutta odota piirakan jäähtymistä ainakin pari tuntia ennen tarjoilua, jotta täyte kerkeää asettua kiinteäksi sekä maut tasaantua.
Tarjoile salaatin, tomaattien sekä tuoreen basilikan kera!
Toivottavasti maistuu!
Terveisin Pohjoisen tyttö :)