Turun linnanseutu: Matkailun valttikortti?
Keskiaikaisista linnoista kun nyt olen puhunut, niin siirryn toiseen linnaan: Turun linnaan. Turun keskiaikainen linna, yksi merkkinähtävyyksistä ja koko Suomen historiallisesti merkittävimmistä rakennuksista sijaitseen nykyään rekkaramppien, rähjäisten hallien ja epämääräisten parkkipaikkojen keskellä. Alueella ei juuri ole palveluita matkailun tukemiseksi.
Alla kuvassa linnan kupeessa palvelujen vetonaula 🙂
Alue on parin kilometrin päässä Turun keskustasta, pursuaa historiaa ja on lähellä merta ja Aurajokea. Kummallista miten hienon ja arvokkaan alueen on annettu olla näin pitkään syrjässä ja rapistuneena. Kaupunkirakenne hajautuu ja porukka muuttaa lähikuntiin, hintojen ja tonttien vähäisyyden takia… Ja keskustan tuntumassa seisotetaan rämähalleja ja autiotontteja tyhjillään. On noloa, ettei ymmärretä omia vahvuuksia ja hyödynnetä niitä. Onneksi asiaan on tulossa muutos.
Alla kuvassa Turun vetovoimaista kaupunkisuunnittelua Suomen neljänneksi vetovoimaisimman museonähtävyyden kupeessa 🙂
Olen tyytyväinen Turun uusiin kaavoitussuunnitelmiin linnan ja sataman seudulla. On tosi tärkeää, että jotain tehdään tälle alueelle. Turun kaupunki on muutama vuosi sitten laatinut yleiskaavan alueen kehittämiselle, ja ainakin mm Linnafältin asemakaava (osa alueesta) on nyt nähtävillä, ja tulee toivottavasti lainvoimaiseksi tänä vuonna. Ohessa linkki Turun kaavoituskatsaukseen. Ja Linnakaupungin osayleiskaavaan
Puhumattakaan potentiaalisen rahan menettämisestä matkailun alueella. Turun linnassa käy vuosittain yli 100 000 kävijää. Linna on neljänneksi suosituin museokohde Suomessa! Mietin vähän; kierros linnassa kestää ehkä tunnin-pari, minkä jälkeen on monilla on varmaan nälkä. Jos linnan välittömässä ympäristössä olisi tarjolla miellyttäviä ravitsemuspalveluita, ainakin vilkkaimpina turismiaikoina asiakkaita löytyisi. Ja voisihan niitä ravitsemuspalveluita ”tuunata” keskiaikaiseen asuun: Keskiaikaravintola? Lisäksi linnan ympäristössä voisi myydä matkamuistoja, esimerkiksi paikallisten käsityöläisten tuotteita, ja kaikenlaisia palveluita.
Merihenkinen Forum Marinumin merikeskus ja Daphne-ravintola, joka on siisti, viihtyisä ja aika lähellä linnaa, mutta hieman epämääräisen kävely-yhteyden päässä. Harva turisti sinne tiensä löytää, ainakaan vahingossa? Koko linnan ympärystää tulisi kehittää miellyttävänä ja helppona kävely-ympäristönä, joka muodostaisi luontaisen jatkumon Aurajoen rantaa pitkin keskustaan saakka. Ihmisten olisi mukava viettää siellä aikaa, myös linnan ulkopuolella puistossa. Kun viihtyisyys ja vetovoimaisuus paranisi, alueelle varmasti uskatautuisi myös pienyrittäjiä.
Toki on haastavaa järjestellä uudelleen massiivisen satamaliikenteen reitit. Jostainhan liikenteenkin pitää mennä. On tietenkin tärkeää, että sataman toiminnot toimivat järkevästi. Onhan satama myös Turun yksi merkittävä menestystekijä. Parhaimmillaan satama tuo linnan alueelle matkailijoita, joita linnan seutukin voisi palvella paremmin. Itse ainakin turistina tykkäisin, että voisin suoraan laivasta kävellä katsomaan nähtävyyksiä, poiketa ravintolaan ja vaikka yöpyä keskiaikaisen linnan miljöössä. Nyt linnan seutu ei ole puoleensa vetävä, vaan enemmänkin pelottava ja autio seutu, josta on kiva painella ykkösen bussilla nopeasti ohi.
Linna ei kuitenkaan ole ainoa historianähtävyys alueella. Jännä yksityiskohta linnan vieressä Linnankadulla on 1888 rakennetut hirsirunkoiset makasiinirakennukset. Ne on rakennuttanut kauppias C. A. Doepel. Toki paljon nuorempia kuin 1200-luvun lopulla rakennettu linna, mutta silti mielenkiintoisia aikansa rakennuksia. Voisiko näitäkin jotenkin käyttää ja näyttää edukseen?
Tämän lisäksi linnan vieressä sataman puolella on puutalokortteli, jonka rakennukset ovat pääasiassa 1900-luvun alkupuolelta. Siitä ehkä lisää myöhemmin… =)
Kuten jo tuli todettuakin, tämä postaus on vähän myöhässä, sillä Turku on jo kunnostautunut seudun kehittämisen suhteen. Onneksi.