Pizzaa Triestessä, heposia Lipicassa ja täydellisyyttä Ljubljanassa

Reissu oli ja meni, ja nyt ollaan jo turvallisesti Suomen maaperällä hukkumassa arjen syövereihin, järjestöhommien loputtomiin todo-listoihin ja hämmentyneiden fuksien kysymyksiin. Mutta palataan vielä takaisin ihanaan reissuaikaan, ja meiän reilin extemporekohteeseen!

Meiän reissulla kävi sellainen vahinko, että mie taisin vähän ihastua. Nimittäin Sloveniaan. Ja myös sellainen odottamaton käänne meiän matkalle sattui, että koko reissumme upeista ja näyttävistä kaupungeista nautimme eniten Ljubljanasta, tästä pienestä, ihastuttavasta ja monelle tuntemattomasta Slovenian pääkaupungista.

Jo muutaman tunnin matkamme Zagrebista Ljubljanaan oli mieleenpainuvaa sorttia, sillä päädyimme samaan hyttiin mukavan puolalaismiehen kanssa. Tyyppi ilmeni erittäin hauskaksi ja puheliaaksi veikoksi selitellessään useita matkakertomuksiaan meille, ja myöhemmin seuraamme liittyneelle slovenialaistytölle. Siinä tuli lopulta käytyä läpi kaikki maidemme hienoudet suomalaisesta saunasta ja sisusta luonteenpiirteisiin, kirosanoihin ja ruokakulttuuriin. Luonnollisesti opetimme myös suomalaisia kirosanoja ja punkaharjulaisen erikoisuuden, isäkissanvitun. Se aiheutti hämmennystä, kumma juttu. (P.S. Äitiäiti miun hieman säälittävä enkku sai tosi hyvää reeniä opettaessani kirosanoja ulkomaalaisille!)

Kaupunkina Ljubljana oli pieni mutta erittäin hurmaava – vähän kuin suurkaupunki pikkukaupungin vaatteissa. Väkiluvultaan Ljubljana on vaan hieman Tamperetta suurempi, mikä myös selittänee osin näiden maalaistyttöjen viihtymistä tässä Slovenian pääkaupungissa. Kokoonsa verrattuna Ljubljanassa oli kyllä yllättävän paljon nähtävää: keskusta on täynnä ihastuttavia vanhoja taloja värikkäine yksityiskohtineen ja kirkkoja koristeineen, kaupungin läpi virtaavaa Ljubljanicajokea ylittävät useat kauniit sillat ja aivan keskustan tuntumassa kohoaa Ljubljanan linna vehreän kukkulan huipulla. Keskustan ollessa kuitenkin erittäin simppelin kokoinen, saimme tärkeimmät nähtävyydet ja kauppakatujen alennukset metsästettyä yhdessä päivässä. 

blogi1.JPGPinkki kirkko! (Fransiskaanikirkko)

blogi2.JPGLjubljanan oma sadepilvi Prešerenin aukiolla viilensi mukavasti hellesäässä!

blogi4.JPGTromostovje, kolmoissilta.

blogi5.JPG

blogi8.JPGLohikäärmesilta!

blogi10.JPGNoustiin maisemahissillä Ljubljanan keskiaikaiselle linnalle, josta avautui uskomattomat näkymät alas kaupunkiin.

blogi12.JPG

blogi9.JPGLinnan sisäpihaa

blogi13.JPG…ja takapihaa.

blogi15.JPGTaustalla Ljubljanan tuomiokirkko, ja eessä joku ihan hieno patsashomma jonka nimestä ei oo mittää hajjuu.

blogi17.JPG

blogi18.JPG

blogi20.JPG

blogi3.JPG

blogi23.JPGMaisemat Ljubljanassa – 5/5

blogi24.JPGLjubljanan yliopisto

blogi6.JPGHarmiteltiin meiän tuuria jokasessa kaupungissa, kun mitkään useista festivaalijuhlameiningeistä ei osunu meiän visiitin kohalle. Mutta ai että, Ljubljanassa sattu olemaan just sopivasti paikallinen versio ravintolapäivästä! Kaupungin tori oli täynnä toinen toistaan herkullisempia kojuja leivoksineen, viineineen ja katuruokineen.

blogi14.JPGMyöhän sitten herkuteltiin. Vegehampparit mustapapupihvillä, maailman herkkulisimmat falafelit ja hummus sekä lasi valkoviiniä, alle 10 euroa.

Majoitus Ljubljanassa tuli kuvittelemaamme kalliimmaksi, yli 20 euroa yöltä, sillä turistisesonki ja Ljubljanan rajallinen majoituskapasiteetti vaikuttivat hintaan. Se ei kuitenkaan paljoa harmittanut, sillä pidimme hostellistamme Hostel Tivolista kovasti. Hostelli sijaitsi hieman syrjässä keskustasta, mutta oli tunnelmaltaan erittäin lämmin ja kotoisa (ja nukuttiin kolmikerroksisessa kerrossängyssä!). Tämä pieni hostelli oli erittäin siisti, henkilökunta ystävällistä ja auttavaista (mm. soittelivat miun puolesta bussifirmoihin ja autovuokraamoihin, mutta siitä lisää myöhemmin), ja koska hostelliin mahtui vain parisenkymmentä yöpyjää, tutustui muihin matkaajiin ihan huomaamattaan. Majoitusta lukuunottamatta Ljubljana on hintatasoltaan erittäin kohtuullinen, länsieurooppalaisesesta meiningistään huolimatta itäeurooppalaisen halpa. Ja ahh sitä riemua kun ensimmäistä kertaa reissullamme valuuttana oli tuttu euro! Ei tarvinnut enää jokaisen ostoksen yhteydessä kaivaa puhelimesta valuuttamuunninta tai suorittaa jähmeää päässälaskua.

Saimme jo matkalla Ljubljanaan kuulla junan slovenialaistytöltä ljubljanalaisten olevan hyvin juhlivaista kansaa, ja juhlahumua Ljubljanasta löytyikin: koko elokuu tuntui olevan täynnä jos jonkiinmoista festivaalia. Pääsismme itsekkin kokemaan tätä juhlintakulttuuria, kun hostellilla tapaamiemme belgialais- ja hollantilaisnuorukaisten yllyttäminä lähdimme tutkimaan Ljubljanan yöelämää ja kiehtovaa, vanhalle armeijan kasarmialueelle perustettua baaria, Metelkovaa (meille savolaistytöille helppo nimi muistaa hehe). Ilta oli kyllä erittäin mielenkiintoinen: belgialaismies tiesi Suomen perustulopuheista (!?) ja juttua riitti monista muistakin yllättävistä aiheista, pääsin todistamaan että kyllä, myös tyttö voi osata lukea hyvin karttaa (!!) ja klubilla oli aivan liian hikinen meininki.

blogi25.JPGMetelkova – halpa kalja ja mielenkiintoinen paikka, kannattaa käydä!

Seuraava päivämme Sloveniassa ei kulunutkaan enää katuja kierrellen. Miun äiti oli vinkannut miulle jo aikasemmin Lipicasta, lipizzanhevosten kotopaikasta Sloveniassa, lähellä Italian rajaa. Paikka kuulosti aikalailla pienen heppatytön unelmalta: pieni kylä jossa on lähinnä vain suuri hevossiittola ja ratsastuskoulu, joten tietysti ryhdyin pakkomielteisesti etsimään keinoa päiväreissun tekemiseen tänne heppaparatiisiin. Hostellin henkilökunnan avustuksella selvisi, ettei tähän Slovenian yhteen suurimmista nähtävyyksistä pääse Ljubljanasta millään julkisella kulkuneuvolla. Jes. Siispä tomeria tyttöjä kun ollaan, tuli suunnitelmasta seuraavanlainen: nyt ei nössöillä vaan vuokrataan auto, mie vien sillä Emmin Italiaan Triesteen (koska suakutin Emmi ei ollut ottanut ajokorttia mukaan, kaikkeen pitää aina varautua!) ja ajan sieltä pikkumatkan takaisin Slovenian puolelle Lipicaan.

Matka Ljubljanasta Italian rajalle kesti noin tunnin. Huh, Suomessa meillä kestää pelkästään Helsingistä kotiin Punkaharjulle matkaaminen neljä tuntia, missä ajassa Slovenian jo melkein ajaisi ympäri. Slovenia onkin näin suomalaisiin välimatkoihin tottuneelle erittäin pieni maa. Mutta silti täynnä paljon kaikkea nähtävää! On kauniita metsiä, jylhiä vuoria ja kimmeltäviä järviä, luolastoja ja vaikka mitä. Ehdottomasti matkaamisen arvoinen maa, sanon minä!

blogi27.JPGJa niin sitä sitten mentiin. Ihan kelvon, toimivan auton päivävuokra oli 40 euroa. Ei paha. Ja navigaattori mukana. Erittäin hyvä.

Lipica on kyllä mahtava paikka vähänkin heppahöperölle. Opiskelijahintainen lippu ratsastusesitykseen maksoi kylläkin 14 euroa, mutta sisälsi shown lisäksi ohjatun kierroksen siittolan alueella. Ainakin miulle kokemus oli sellainen, josta ihan mielellään maksoikin – varsinkin kun oman harrastuneisuuteni myötä osasin arvostaa ratsastajien ja hevosten taituruutta ratsastusnäytöksessä, sekä tallien hyviä puitteita ja hevosten elinoloja. Lipicassa on kuulemma noin 300 hevosta, mistä osa (lähinnä tammat) on päätoimisesti siitoskäytössä, ja osa (orit) myös ratsastuskoulukäytössä, kouliintumassa korkean kouluratsastuksen saloihin (mutta sekä tammoilla että oreilla ratsastetaan joka päivä, että ilman liikuntaa ne ei kyllä jää!). Tässä esityksessä nähtiinkin sekä hieman nuorempia, vielä koulutuksessa olevia oreja, sekä vanhempia taitureita, tallin ykköstähtiä. Kuitenkin lähinnä vaan nämä ykköstähdet pääsevät siitospuuhiin, ja myös tammoilla ratsastettavuus ja lahjakkuus vaikuttavat siihen, valitaanko niitä äityleiksi. Mutta aika monia kyllä valitaan: varsoja tulee vuodessa noin 30.

Lipizzanhevoset ovat kooltaan melko pieniä, mutta tanakoita. Rauhallisen luonteensa, vahvan takaosan ja voimakkaiden jalkojen sekä korkeiden liikkeidensä ansioista lipizzanhevoset soveltuvat hyvin vaativaan korkeaan kouluratsastukseen, ja lipizzanhevosia käytetäänkin tähän tarkoitukseen myös Wienin kuuluisassa Espanjalaisessa ratsastuskoulussa. Lipizzanhevoset ovat lähes aina väritykseltään kimoja, eli syntyvät tummina, mutta vaalentuvat iän myötä valkoisiksi. Muutamia poikkeusheppoja voi olla, jotka eivät koskaan vaalene vaan pysyvät tummina koko elämänsä. Tällaisia tapauksia löyti Lipicasta muutama, siitä kolmestasadasta.

blogi29.JPGVähän passagea.

blogi30.JPGJa muutama courbette. 

blogi31.JPGJa ihan kommeet tallirakennukset.

blogi33.JPGSe todellinen heppaparatiisi. Ja likasia heppoja. Sekä yksi erikoisuus: tumma lipizzanhevonen. Taaempanakin on joo, mutta ne on varsoja!

Hepostelun jälkeen lähin sitten Triesteen pizzalle. Koska no, italialainen pizza. Ja Emmi. Miun nopea kosketus Triesteen oli erittäin intensiivinen, mutkainen, jyrkkä ja osittain ruuhkainen: autolla ajaminen Italiassa – check! Eikä se ollut lopulta niin kamalaa (paitsi kun navigaattori ohjas miut Triestestä Lipicaan mennessä jollekkin erittäin kapealle pikkutielle joka mutkitteli jyrkässä ylämäessä niin, että vastaantulijoita piti pelätä sillä silloin joutu pysäyttämään vuokra-auton, joka siis hyyty aina, jos ei ajanut kaasu pohjassa sitä hullua mäkeä ylös ykkösellä, koska kakkosvaihde ei oikein meinannut toimia ja sille vaihdettaessa auto hyytyi myös heti ja…), vaan hengissä selvittiin. Trieste oli myös erittäin kaunis ja kivan oloinen kaupunki, mutta mie en siitä ehtinyt nähdä lähinnä muuta kuin edessäni siintävän kadun ja muut autolijat, keskittyessäni ehkä hieman mielenkiintoisessa liikennekulttuurissa ajamiseen ja toivottomaan parkkipaikan etsimiseen.

blogi35.JPGMiula oli niin nälkä etten ehtiny ottaa pizzasta kuvaa. Mutta tässä vikat suupalat. Hyvvee oli.

blogi36.JPGIlta-aurinko ja kanava.

 

blogi38.JPG

Kaunis turistikuva Triestessä.

blogi39.JPGMatka Triestestä takaisin Ljubljanaan oli ihan mielenkiintoinen ja seikkailullinen (koska mie en suostunu totteleemaan navigaattoria, mistä Emmi hieman turhaantui), mutta nähtiinpähän mukavia maisemia ylhäältä rinteiltä alas Triesteen ja ehdittiin helposti yöjunaan (mitä Emmi kehtasi epäillä).

Koska Emmi on tällä hetkellä orientaatioviikon hektisyydessä vielä kiireisempi kun mie, tulee Emmin kokemuksia Triestessä kiertelystä vähän myöhemmin, samaan syssyyn kuin kertomus viimeisestä matkakohteestamme Berliinistä. Miekin lähen nyt takaisin muihin hommiin (unelmoimaan Sloveniasta), joten lisää tarinointia ensi kerralla!

– Riikka

 

Kulttuuri Matkat Suosittelen Raha

Split – pyhä kolminaisuus aurinkoa, aaltoja ja alkoholia

11909828_10206579985332377_2065218292_n.jpgWell hello, Split!

Ystävämme Wikipedian mukaan Split kuuluu Välimeren aurinkoisimpiin paikkoihin, eikä heinä-elokuussa lämpötilat useinkaan laske alle 30 asteen. Meidän reissumme aikana lämpötila ei meinannut laskea edes alle 35 asteen. Tämän paahtavan helteen me todellakin saimme kokea kolmen päivän visiitillämme tässä Kroatian rannikon suurimmassa kaupungissa, valkoisessa helmessä – ja rusketus kiittää.

Split viilentävine merineen osui meidän reissullamme aika täydelliseen väliin: Budapestiä ja Belgradia ahkerasti kierrettyämme alkoi uhkana olla matkaväsymys ja nähtävyysähky. Niinpä Splitissä heitimme kankkulan kaivoon suunnitelmamme pyöräretkistä Marjanniemiman metsiin ja rannoille sekä päiväreissuista Dubrovnikin Game of Thrones-maisemiin, ja sen sijaan otimme rennosti, nukuimme pitkään, sekä nautimme auringosta ja kiireettömyydestä. Eipä siinä painostavassa helteessä paljon muita mahdollisuuksia olisi ollutkaan, kuin hypätä mereen. 

11872958_10206579985372378_1826847265_n.jpg

Palataan hetkeksi vielä matkaamme Belgradista Splittiin, joka meni ihan mukavasti. Kolmen tunnin vaihto aamuyöllä Zagrebissa ei ollutkaan enää niin mukavaa, varsinkin kun meitä kiellettiin makaamasta aseman lattialla. Onneksi oli sentään nätti auringonnousu ja väsyhepuli.

11911804_10206579985052370_764842134_n.jpg

Kurkistus asemalta osoitti Zagrebinkin erittäin vierailukelpoiseksi kaupungiksi, ainakin aamuauringossa kaikki oli hienoa ja näyttävää!

11897009_10206579985412379_1449212952_n.jpg

Junamatka Kroatian läpi oli jo elämys sinänsä, ja maisemat ihan mukiinmeneviä vuorineen ja pikkukylineen.

11903479_10206579985612384_504761166_n.jpg

Näkymä hostellihuoneemme parvekkeelta. Oi kyllä, oma parveke oli kyllä luksusta ja noilla helteillä lähes välttämättömyys. Hostellikokemuksemme Hilltopissa oli muutenkin mukava: pienen hostellin tilat olivat siistit ja paikan omistaja aivan mahtava, todellinen asiakaspalvelija joka pesi pyykit puolestamme, pahoitteli kovasti pieniäkin mutajälkiä kylppärissä ja lähtiessämme kiitteli käynnistämme vuolaasti suomalaistyttöjä hieman hämmentäneiden poskipusujen kera. Hostelli sijaitsi nimensä mukaisesti mäen päällä, pienen kävelymatkan päässä keskustasta mutta lähellä Marjanin viilentäviä metsiä ja mahtavaa näköalapaikkaa. Sijainti ei muuten meitä haitannut, mitä nyt tämän melkein kilometrin mittaisen mäen kipuaminen keskustasta hostellille 35 asteen helteellä tuntui lähinnä kidutukselta, varsinkin rinkat selässä…

Split on rantalomailijan paratiisi. Erilaisia rantoja löytyy nimittäin joka lähtöön: on turistien suosimia hienosta hiekasta muodostuneita rantoja, sekä myös paikallisten suosiosta nauttivia kauniita kivipohjaisia kalliorantoja. Jylhiltä kallioilta näki hurjiempien myös hyppivän mereen. Myö taas tyydyttiin lähinnä rauhalliseen lillumiseen (miun lempparihommaa oli loikoilla auringon ottamisen lomassa viileässä rantavedessä ja etsiä kauniita kiviä. Taas yks asia miun karttainnostuksen lisäks, jota Emmi pitää outona, pyh) ja järvityttöinä yritettiin välttää suolan menemistä silmiin. Myö tykättiin näistä kalliorannoista enemmän, varsinkin kun ne sijaitsivat Marjanin rannikolla, jonne meiän ihanasta hostellista oli lyhyempi matka. 

(Emmin kommentti: ei nättien kivien keräilyssä oo sinällään mitään outoa, tein itekin sitä joskus lapsena. Se vaan on vähän hassua kun toinen lilluttelee rantavedessä ja hokee ”kivi kivi kivi kivi kiiiiviii kivi kivi kiiviiii kato Emmi tää kivi on laivan muotonen, eiku auton, oooooh tossa on sileä kivi!”)

11872618_10206579985772388_1259480639_n.jpg

Emmi lilluu. Aikalailla heti hostellille päästyämme oli pakko lähteä uimaan, sillä soijatila oli niin kammottava. Kuva Bačvice-rannalta, sellaiselta eikalliorannalta. Muilla rantareissuilla preferoitiinkin kalliopaikkoja!

11911831_10206579986892416_2049775291_n.jpg

11911646_10206579986932417_1895915727_n.jpg

Zvončac-rantaa: purjeveneitä ja Emmiä.

11907983_10206579988452455_1631152075_n.jpg

11880893_10206579986012394_420440441_n.jpg

11911216_10206579993252575_1510702781_n.jpg

Äärettömän kauniita rantakallioita ja maisemaa Zvončac ja Ježinac-rantojen välissä!

11907996_10206579988572458_535911856_n.jpg

11913103_10206579988012444_1819107240_n.jpg

11911669_10206579988532457_375520943_n.jpg

Ježinac-rantaa, jolla viihdyimme useamman kerran. Riikkanorppa vaanimassa pikkukiviä rantavedessä, ja muutamat kurkkua viilentävät jääkahvit arskailun välissä.

Maalauksellisten kalliorantojen ja turkoosin meren lisäksi itse kaupunkikin oli kauneimpia, missä olemme ikinä käyneet. Vaaleat talot punaisine kattoineen muodostivat ihania, kapeita ja kiemurtelevia pieniä kujia ympäri kaupunkia. Splitin kaupunki on syntynyt Diocletianuksen palatsin (joka rakennettiin kyseisen Rooman valtakunnan keisarin loppusijoituspaikaksi) ympärille, jolloin palatsi sijaitseekin aivan Splitin keskustassa. Koska osa keskustan melskeestä, kojuista ja pikkukaupoista sijaitsee Diocletianuksen palatsin sisäpuolella, ei palatsi ole mikään eristetty alueensa vaan osa kaupungin vilinää.

11872894_10206579986372403_1803082920_n.jpg

Aivan täydelliset maisemat Splittiin lähistöltämme, Marjanin näköalapaikalta. Keskustasta päin tullessa näköalapaikalle on portaat, joissa Emmi laskeskeli olevan noin 300 askelmaa. Vaikka noilla helteillä se kipuaminen tuntui lähinnä helvetilliseltä, on nämä maisemat ehdottomasti sen ponnistuksen arvoiset!

11897038_10206580438623709_592563841_n.jpg

Hiljainen (!?) rantabulevardi.

11874060_10206579985892391_1407945320_n.jpg

11909675_10206580438863715_825379346_n.jpg

11911587_10206580438823714_2115561143_n.jpg

Meeree- eikunsiis Splitin kaduilla.

11868707_10206580438663710_394442820_n.jpg

JÄTTIMELONEJA!!

11912868_10206580438743712_1715871100_n.jpg

11868829_10206580438783713_728020499_n.jpg

11868713_10206579992812564_546902330_n.jpg

11910881_10206579992692561_232910815_n.jpg

11121731_10206579993292576_1684755573_n.jpg

Diocletianuksen palatsia sekä yöllä että päivällä, aika 5/5 vuorokaudenajasta huolimatta.

Split oli reissumme turistirysä, ja sen kyllä huomasi. Ahtaat kadut ja sataman kaunis rantabulevardi olivat välillä niin tupaten täynnä väkeä, ettei eteenpäin päässyt. Turistimäärä ei kuitenkaam pilannut kokemustamme ihanasta Splitistä, mutta näkyi kaupungin tunnelmassa ja olemuksessa (ja tuhansissa turistikrääsäkojuissa). Ja tietysti myös hinnoissa. Kalja onneksemme oli myös Splitissä halpaa, ravintelissa noin 14 kunaa eli alle 2 euroa, joten paikallisia oluita tuli taas maisteltua. Ožujsko oli meiän ehdoton lemppari, ihanan raikas ja pehmeä olut! Toinen mukava maistamamme oli Točeno. Nomnom. Ruoka taas oli aikaisempiin kohteisiimme verrattuna kallista, ja varsinkin keskustan ruokapaikoissa ruuasta sai pulittaa jopa yli kympin verran. Niinpä päädyimme elämään lähinnä puurolla ja pussisienikeitolla.

11911216_10206579985652385_1889157953_n.jpg

Muutaman kerran tuhlasimme ja söimme Splitissäkin ulkona, mutta se kannatti. Koska Emmi on lakto-ovovegetaristi (piti just kysyy Emmiltä miten tuo kirjotetaan), oon miekin syöny lähes koko reissun kasvisruokaa. Lähellä hostelliamme olikin ihana vegepaikka, Makrovega. En ees osaa sanoo mitä kaikkee tässä oli, mutta hyvvee ol ja alle kympillä sai alkukeiton, salaatin ja tän mahtavan pääruuan! (Emmin kommentti: selitin kyllä Riikalle että siinä oli linssejä, tofua, seitania ja sieniä kaiken muun hyvän ohessa, mutta Riikka vaan tuijotti hölmistyneenä ja tokaisi: ”eli siis kaikkea hyvää!”)

11872934_10206579986332402_1953488728_n.jpg

Meiän melko tavallinen illallinen Splitissä: alkuruuaksi sienikeittoa ja leipää, pääruuaksi kahden euron viinipullo ja jälkiruuaksi Nutellaa. Nautittava hostellihuoneen parvekkeella, koska jo pelkästään syödessä tullee helekutin kuuma.

11857698_10206579986652410_992696934_n.jpg

...ja se pääruoka saattoikin hieman eskaloitua retkiksi Splitin yöelämään…

11913291_10206579986812414_1579619969_n.jpg

...mutta onneksi Split on kaunis myös yövalaistuksessa!

11868776_10206579986852415_1704562817_n.jpg

Meillä ei oo mittää hajjuu mitä tässä kuvassa tapahtuu, mutta billeet ol selvästi hyvät!

11903409_10206580438503706_39100661_n.jpg

Do I need to drink THIS?!?

Split piti meitä hellässä huomassaan kolme päivää, ja lähtö meren syleilystä tuntui vähän ikävältä. Toisaalta suuret seikkailut odottivat meitä, olihan vuorossa reissumme täysin suunnittelematon osuus! Majoitusten hintoja vertailtuamme jouduimme luopumaan ykkösvaihtoehdostamme Innsbruckista, josta ei löytynyt enää hostelliöitä alle 60 euron. Hieman asiasta masentuneina suuntasimme junalla Ljubljanaan – mutta kuulkaas ette uskokkaan miten mahtava reissu siitä lopulta tulikaan! Mutta niihin seikkailuihin ensi kerralla, nyt ei pysty keskittymään kirjoittamiseen, sillä täällä Berliinissä hostellihuoneen kansamme jakavat ranskalaispojat nukkuvat puolialasti. (Emmi: Nää makuusalimajoitukset on Riikalle huono juttu, se ei pysty keskittymään missään. Onneksi Suomessa alkaa kohta villapaitakelit!) 

– Riikka

Kulttuuri Matkat Suosittelen Raha