Amerikkalaiset inkivääripiparkakut

Pöpelikössä

Eiii ehei, jouluhöperyyteni ei vielä sentäs ole karannut niin pitkälle, että olisin jo piparitkin pyöräyttänyt. MUTTA haluan jakaa teille jo nyt tämän viimevuotisen JÄRISYTTÄVÄN ihanan reseptin.

 Useana vuonna meillä on ollut perinteenä, että minä pyöräytän piparkakut myös kotikotiin. Aiemmin olen ollut keittiössä varsin saamaton ja laiska mukavuudenhaluinen ja tehokkuuteen pyrkivä, ja leiponut piparit ihan vaan valmistaikinasta. Viime vuonna siis päätin yllättää niin itseni kuin muutkin ja väsätä taikinankin itse, sillä sain käsiini mielenkiintoisen ja herkullisen kuuloisen ohjeen amerikkalaisiin inkivääripiparkakkuihin.

Koska en aiemmin ole piparitaikinaa tehnyt niin vertailupohjaa minulla ei ole. Mutta pikasilmäyksen perusteella nämä eroavat perinteisistä sukulaisistaan siten, että mausteita on huomattavasti vähemmän - näihin makua antaa inkivääri sekä sitruunan raastettu kuori.

AMERIKKALAISET INKIVÄÄRIPIPARKAKUT (n.100 kpl)

 

1 dl vettä

2 dl tummaa siirappia

300 g voita tai margariinia

1 rkl soodaa

1 sitruunan raastettu kuori

2 rkl jauhettua inkivääriä

10-11 dl vehnäjauhoja

2 dl fariinisokeria

2dl hienoa sokeria

75 g manteleita halkaistuna

 

Paloittele rasva kuumaa kestävään kulhoon. Kiehauta vesi ja siirappi kattilassa ja kaada seos rasvan päälle. Sekoita kunnes rasva on sulanut ja anna seoksen jäähtyä. Sekoita keskenään jauhot, sooda ja inkivääri ja lisää ne siirappi-rasvaseokseen yhdessä raastetun sitruunan kuoren kanssa. Sekoita taikinaksi. Peitä kelmulla ja anna maustua jääkaapissa vähintään vuorokausi.

 

Sekoita fariinisokeri ja hieno sokeri keskenään. Levitä seos leivinpöydälle. Pane taikina päälle ja vaivaa sokeri taikinaan joukkoon. Rullaa taikina pötköiksi ja leikkaa paloiksi. Muotoile paloista pyöreitä pikkuleipiä ja laita ne leivinpaperille uunipellille. Koristele mantelinpuolikkailla. Paista 150 asteessa 20 minuuttia. Anna piparkakkujen jäähtyä pellillä.

 

Sokeriseoksen vaivaaminen taikinaan vei hetken, mutta onnistui kyllä. Suosittelen jakamaan taikinan pienempiin osiin ja pehmittelemään taikinaa siten ensin. Lisäksi minä ohjeesta poiketen kaulitsin taikinan ihan perinteiseen tapaan ja käytin muotteja.

 Resepti lupaili, että tuloksena olisi herkullisia, sitkeän kovia, mausteisia pikkuleipiä - ja lunasti lupauksensa. Todella herkullisia, inkivääri ja sitruuna maistuivat voimakkaasti. Maultaan raikkaampia kuin perinteiset piparit.

 Hyvin maistuivat ainakin tässä taloudessa – kulhollinen pipareita tyhjeni ennätyksellistä vauhtia. :D Toivottavasti löydän aikaa leipoa näitä myös tänä vuonna!

Kommentoi