DIY joululahjat: paholaisenhillo, cookiepurkki ja vahinkotoffee
Joululahjatehdas keittiössä on jatkanut toimintaansa ja tässä lisää vinkkejä jakoon! 🙂
Paholaisenhillo saavutti jo vuosi sitten valtaisan suosion ja olen tehnyt sitä pitkin vuottakin sellaiseksi muutenvaanlahjaksi. On sillä pyöritetty myös vaihdantataloutta – esimerkiksi Jeren veli lyhensi farkkujeni lahkeet ja sai palkaksi himoitsemaansa paholaisenhilloa pari purkkia. Samainen tyyppi odottaa vesi kielellä joululahjaansa ja lähteepä näitä purkkeja parille muullekin. Hilloa keitellessä esitettiin pyyntö kai sie kotiinki tuota teet. No toki, toki. On ihan mieletöntä herkkua ja sopii lisukkeeksi vähän joka paikkaan, itse olen onnessani lätrännyt erityisesti kanawokkiin. Maistuu makealta, alkuun jopa imelältä, ja sitten suuhun hiipii chilinen takapotku.
Itse olen hilloja keitellyt tällä Dansukkerin ohjeella.
PAHOLAISENHILLO
800g tomaatteja
400g punaisia paprikoita
4-6 punaista chiliä
6-8 valkosipulin kynttä
1tl suolaa
1tl mustapippuria
2tl oreganoa
½dl etikkaa
1 pkt (330g) hillo-marmeladisokeria
Leikkaa tuoreisiin tomaatteihin ristiviillot ja pane ne 30–60 sekunniksi kiehuvaan veteen. Valuta vesi pois ja jäähdytä tomaatit kylmän juoksevan veden alla. Irrota kuoret, leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista kovat kantaosat. Pane tomaattilohkot paistokasariin.
Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Murskaa kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää silput ja mausteet kasariin. Anna kiehua puolisen tuntia.
Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa.
Superhelppoja, nopeita, kivoja ja edullisia joululahjoja on nämä hei-tee-itse-oma-lahjasi -lahjat :D Eli cookie/brownie/kakku/mitänäitänytonpurkit. Ohjeita ja erilaisia variaatioita löytyy varmasti loputtomasti ja jokaiselle lahjansaajalle sopiva ja mieleinen. Itse tein keksipurkin tällaisella ohjeella:
COOKIEPURKKI
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
1½ dl rouhittua tummaa suklaata
1½ dl fariinisokeria
1 dl sokeria
165 g suklaakarkkeja (laitoin ranskanpastilleja ja mariannepalloja)
Purkitin ainekset kauniiseen litran vetoiseen lasipurkkiin ja liitin mukaan ohjeen: lisää vain yksi muna ja 100 g sulatettua voita. Sekoita ja pyörittele pellille palloiksi. Paista 175 asteessa 10-12 minuuttia.
Sitten päästäänkin tähän viimeiseen vinkkiin, eli vahinkotoffeeseen! :D Tämä on sellainen älä-tee-niin-kuin-minä-tein -vinkki, hahaha :D Tähdennetään tässä vaiheessa, että en ole mikään synnynnäinen kodinhengetär ja usein, ihan syystäkin, kutsun toimintaani kokeilevaksi keittiöksi. Usein touhuissani on mukana enemmän intoa kuin järkeä. Yllättävän usein kokeiluissani onnistun, mutta mennään sitä välillä perse eellä puuhunkin…ja nyt siis kävi näin.
Minähän siis kuvittelin keitteleväni vaaleaa fudgea ja suklaista fudgea. Ohjeen nappasin Kotivinkistä ja se kuului näin:
4 dl kuohukermaa
3 dl sokeria
2 dl glukoosisiirappia
1 dl siirappia
( + suklaiseen versioon 2 dl suklaakastiketta)
1. Mittaa kattilaan kerma, sokeri ja molemmat siirapit. Upota keitokseen elektroninen lämpömittari. Kiehauta ja anna kiehua reippaasti poreillen, kunnes mittari näyttää 118 astetta. Ota kattila heti pois liedeltä ja anna poreilun laskea.
(2. Valuta joukkoon suklaakastike ja sekoita, kunnes kastke on sekoittunut tasaisesti seokseen.)
3. Kaada fudgemassa leivinpaperoituun vuokaan (n. 20 x 25 senttiä). Anna massan jäähtyä ja kiteytyä huoneenlämmössä rauhassa seuraavaan päivään.
Tämän jälkeen minulla olisi pitänyt olla kaksi pientä vuokaa helposti leikattavaa ja sellofaaniin tai johonki pakattavaa fudgea. No ei ollut. Sen sijaan minulla oli kaksi vuokaa tahmaista, venyvää, joka helvetin paikkaan tarttuvaa toffeeta! Voiiii dääm. No, enpä jäänyt enempiä surkuttelemaan vaan taistelin vahinkotoffeet pikkuruisiin vuokiin – ei nuo syömättä nimittäin silti jää! Ja koska kokeileva keittiö ei lannistu ( + jääräpää on jääräpää) lähdin vertailemaan millaisia muita fudge-reseptejä löytyy. Näin jälkiviisaana voin todeta itselleni, että no ehkä tämä dansukkerin resepti kuulostaa jo huomattavasti oikeammalta. Aion kokeilla tuota myöhemmin, sillä fudgea on nyt hitto soikoon saatava! :D (Huvittavaa tässä on myös se seikka, että joskus aiemmin yritin keittää asiakseni toffeeta ja se ei sitten onnistunut, hahaha!)
No mutta jokatapauksessa, esitellään nyt nämä vahinkotoffeetkin. Karkki maistuu aina vaikkei se ihan oiskaan sitä mitä oli tarkoitus.
Ajattelin tässä joulukuun aikana jakaa vielä parit viimevuotiset reseptit, jotka on hyväksi havaittu. Ne sopivat myös mainiosti joko lahjoiksi tai viemisiksi joulupöytään. Ainakin jos tykkää makeasta leivästä, mutta kaipailee vaihtoehtoa perinteiselle joululimpulle, niin kannattaa olla kuulolla. Aiemmin tänä vuonna on tehtailtu jalkakylpypommeja ja kuorintavoidetta sekä soodataikinasta (joulukuusen)koristeita. :)