Viiniä ja olutta ammattilaisen elkein
Jokin aika sitten oli T:n synttärit, joiden kunniaksi päätin järjestää vähän miehen näköistä viikonloppuohjelmaa. T jos kuka arvostaa hyviä viinejä ja on kiinnostunut kokeilemaan pienpanimo-oluita, joten buukattiin perjantai-illalle viinimaistelu ja lauantaille panimokierros BRLO-panimoravintolasta. Joulun lähestyessä nämä aktiviteetit sopisivat kyllä hyvin myös joululahjaksi. Minusta on ainakin mukava antaa ja saada lahjaksi myös elämyksiä materian sijaan.
En ole koskaan käynyt oikeassa wine tastingissa, joten oli tosi kiinnostavaa päästä maistelemaan erilaisia viinejä ammattilaisen ohjauksessa. Berliinissä on luultavastikin tarjolla useita wine tastingia tarjoavia paikkoja, mutta Kreuzbergissä sijaitseva Noer weinhandel osui silmääni somessa ja päädyttiin ostamaan liput englanninkieliseen tastingiin. Noerin omistajien Andren ja Marionin lisäksi tastingissa oli mukana espanjalaisen Fernandez de Pierola-viinitilan Daniel Ramirez, joka kertoi viinien valmistusprosessista, myynnistä ja hieman myös alaa koskevasta lainsäädännöstä.
Viinit olivat yhtä lukuunottamatta espanjalaisia ja erinomaisia olivatkin! Innostuimme ostamaan muutaman pullon myös kotiin. Tastingin jälkeen tarjolla oli myös juustoja ja keksejä ja jututin hieman Andrea ja Marionia. Minusta on aina hauska kuulla, miten ihmiset ovat innostuneet lähtemään yrittäjiksi ja heidänkin tarina oli tosi mielenkiintoinen. Molemmat ovat aikaisemmin toimineet liike-elämässä konsultteina, mutta omien sanojensa mukaan kyllästyivät yhdeksän vuotta sitten jatkuviin excel-taulukoiden pyörittämiseen. Viinialaa he olivat toki harrastaneet ja opiskelleetkin hieman aikaisemmin. Työt lopetettuaan he muuttivat vuodeksi Australiaan ja sieltä palatessaan päättivät perustaa yrityksen. Ensimmäinen vuosi kului suunnittelun parissa ja Noer avautui lopulta seitsemisen vuotta sitten. Nykyään he järjestävät tastingeja saksaksi viikottain ja englanniksi kuusi kertaa vuodessa.
Lauantaina viikonloppu jatkui kosteissa merkeissä, heh. Suuntasimme panimoravintola BRLO:oon, jossa osallistuimme aluksi panimokierrokselle. Panimomestari kertoi oluen valmistuksesta ja raaka-aineiden hankinnasta. En tosiaan ollut tullut aikaisemmin ajatelleeksi miten monia vaiheita oluen valmistukseen kuuluukaan ja oli kiinnostavaa oppia niistä lisää. Tastingin päätteeksi saimme myös maistella muutamia BRLO:n oluita, joista erikoisin oli varmastikin tämän syksyn uutuus kurpitsaolut.
BRLO:ssa olemme käyneet syömässä aikaisemmin ja ravintola kuuluu ehdottomasti omiin suosikkeihini Berliinissä. BRLO sijaitsee työmaakontteihin rakennetussa hallissa Gleisdreieck-aseman läheisyydessä. Äkkiseltään voisi ajatella, että kyseessä on peruspanimoravintola, mutta ruoka siellä on niin paljon enemmän. BRLO käyttää annoksissaan muun muassa paljon kauden kasviksia ja kokonaisuus on aina loppuun asti mietitty ja sisältää joskus yllättäviäkin ruoka-aineiden yhdistelmiä. Ravintolalla on myös pieni toimipiste KaDeWe-kauppakeskuksessa, jossa menu on tosin melko suppea mutta maukkaita oluita pääsee maistelemaan sielläkin.