Fine diningia Ku’dammin kupeessa
Saksassa asumisen vuosipäiväni kunniaksi menimme illalliselle Savuun. Savu on italialaisella ja espanjalaisella tvistillä varustettu pohjoismainen fine dining ravintola Berliinin Charlottenburgissa Ku’dammilla. Luin Ilta-Sanomien Ruokala-sivustolta, että Savun omistaja, Michelin-kokki Sauli Kemppainen on työskennellyt myös Moskovassa ja halusi palata Berliiniin, missä hän on aikaisemmin asunut.
Savun tämänhetkisessä menussa oli melko paljon punaista lihaa, joten jouduin tiedustelemaan, olisiko menuun mahdollista tehdä hieman muutoksia. Onneksi henkilökunta halusi joustaa niin, että minäkin sain itselleni sopivan kokonaisuuden mausta tinkimättä. Annokset olivat maukkaita ja upeasti suunniteltuja yksityiskohtia myöten. Jälkiruuaksi valitsemani suklainen pala Berliinin muuria kruunasi illallisen.
Fine dining -ravintolaksi Savu on tunnelmaltaan rento ja simppeli ilman turhaa pönötystä. Hinnatkaan eivät päätä huimanneet, sillä 70 euron menuun sisältyi kolme ruokalajia ja jälkiruoka. Savussa kannattaa myös ehdottomasti tilata alkuun leipäannos, sillä tuoreet leivät ja siemennäkkärit herkullisine levitteineen kuin huutavat paikkaansa ruokapöydässä.
Sisustuksessa ja kattauksessa näkyi paljon selkeää pohjoismaista tyyliä Iittalasta ja Pentikistä lähtien. Pohjoismaisuus tuntuu olevan muutenkin kovassa suosiossa tällä hetkellä Berliinissä, joten uskon saksalaistenkin löytävän ravintolan. Savun lisäksi Berliinissä ovat hiljattain avautuneet myös Palsta Neuköllnissä ja Bryggeri Helsinki Prenzlauer bergissä.