Parsakaalia kahdella tavalla
Parsakaali ei kuulu korealaiseen ruokaperinteeseen satojen vuosien ajalta, vaan on rantautunut tänne vasta muutama vuosikymmen sitten. Nykyään parsakaalia on kuitenkin saatavilla ainakin suuremmista marketeista ympäri vuoden.
Tässä siis kaksi eri tapaa tehdä parsakaalia korealaisittain: tofuversio menee kevyestä lounassalaatista jopa sellaisenaan, kunhan tekee vähän isomman satsin kerralla. Parsakaalin ja tofun yhdistelmä on myös terveellisyydessään kokolailla huippuluokkaa, sillä parsakaalissa on erityisen paljon A- ja C-vitamiineja, foolihappoja, flavonoideja, kaliumia ja ravintokuituja. Mikäli kypsennät parsakaalin höyryttämällä, säilyvät ravintoaineet vielä paremmin kuin vedessä keitettäessä. Parsakaali sisältää myös melko paljon proteiinia kasvikseksi (4,6 g proteiinia sadassa grammassa), joten tofuun yhdistettynä saa kasvissyöjäkin riittävästi valkuaista.
TOFU-PARSAKAALISALAATTI:
1 parsakaali
½ pkt kiinteää tofua
1 valkosipulinkynsi
1 kevätsipuli
2 rkl soijakastiketta
1 tl seesamiöljyä
2 tl seesaminsiemeniä
Keitä tai höyrytä parsakaalin kukinnot kypsäksi, älä kuitenkaan liian vetiseksi. Muutaman minuutin kypsennys riittää, jotta parsakaali jää vielä napakaksi ja kauniin vihreäksi. Puristele tofusta ylimääräinen neste esim. keittiöpyyhkeen tai talouspaperin avulla. Sekoita öljy, puolet soijakastikkeesta sekä hienonnetut valkosipuli ja kevätsipuli keskenään. Lisää kastike tofun joukkoon ja sekoita huolellisesti. Sekoita tofuseos ja parsakaali keskenään varovaisesti lisäämällä vielä joukkoon loput soijakastikkeesta sekä seesaminsiemenet. Tarjoile kylmänä tai huoneenlämpöisenä.
Alkuperäinen ohje täältä.
Toinen parsakaaliohje sopii hyvin lisukkeeksi vaikkapa grillatulle lihalle. Loistava resepti kesän grillihetkiä odotellessa!
PARSAKAALILISÄKE:
1 parsakaali
1½ rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 valkosipulinkynsi
½ chilipaprika (tai maun mukaan)
mustapippuria
½ rkl valkoviini- tai omenaviinietikkaa
Kypsennä parsakaali keittämällä vähässä vedessä tai höyryttämällä. Älä keitä ylikypsäksi, vaan säilytä parsakaalin napakkuus. Tee kastike sekoittamalla hienonnettu chili, hienonnettu valkosipuli, sokeri, suola, pippuri, öljy sekä viinietikka. Sekoita kastike parsakaalin joukkoon. Voit tarjoilla lisäkkeen lämpimänä tai kylmänä.
Alkuperäinen ohje täältä.
Mikäli omien kokkailujen lisäksi kiinnostaa, mitä korealaisessa sisäelinravintolassa tarjoiltiin (Ei verta, mutta suolenpätkiä kylläkin), niin käy lukaisemassa juttu Jalallakoreasti -blogistani!