Kurpitsapuuro (Hobaakjuk)
Suomessa asuessani en juuri koskaan ostanut kaupasta kokonaista kurpitsaa. Täällä kurpitsoja on kuitenkin saatavilla monissa muodoissa ja myös sopivan pienen kokoisina, joten kauppakassiini eksyi eräs kauniin vihreäkuorinen yksilö, jonka jalostin sittemmin korealaiseksi kurpitsapuuroksi (호박죽, hobaakjuk).
Puuro on siis enemmänkin makea kuin suolainen versio ja toimii korealaisille vaikkapa aamupalalla tai muuten vaan välipalana. Ehkäpä makean ja sakean koostumuksensa myötä myös yksinäisen illan lohturuokana…
Tarvitset seuraavat ainekset kahden hengen annokseen (tai yhden hengen isoon lohtuannokseen):
½ pienestä kurpitsasta
3/4 dl puuroriisiä
4-5 dl vettä
4-5 tl sokeria tai hunajaa
ripaus suolaa
saksanpähkinää (tai muita pähkinöitä) tai pinjansiemeniä koristeluun
Aloita huuhtelemalla riisi. Huuhdeltuasi sen pariin kertaan jätä riisit likoamaan noin 1,5 dl:aan vettä ainakin tunnin ajaksi. Kuori ja puhdista kurpitsan lohkot siemenistä ja paloittele kurpitsa pieniksi kuutioiksi. Laita kurpitsakuutiot kiehumaan kattilaan niin, että niiden pinta juuri ja juuri jää veden alle. Kun riisit ovat lionneet riittävän kauan, soseuta riisi-vesiseos sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa niin, että saat maitomaisen, hieman sakean koostumuksen aikaiseksi. Osa riisinjyvistä jää hienona rakeena astian pohjalle.
Kun kurpitsat ovat kiehuneet vedessä pehmeiksi, soseuta ne sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Ennen soseuttamista voit kaataa hieman keitinvettä pois, jos haluat puurosta sakeampaa.Lisää soseutettuun kurpitsaan riisi-vesiseos samalla sekoittaen. Laita kurpitsa-riisi-vesisose vielä takaisin liedelle ja kiehauta kevyesti noin viiden minuutin ajan, kunnes puuro on sakeutunut sopivaksi. Lisää puuroon sokeria ja ripaus suolaa maun mukaan. Mikäli pidät enemmän sosekeittomaisesta, suolaisemmasta mausta, voit vähentää sokerin määrää. Koristele puuro pähkinärouheella tai pinjansiemenillä ja nauti höyryävän lämpimänä.
Keitto maistuu erinomaiselle myös seuraavana päivänä lämmitettynä, joten voit tehdä kerralla isommankin satsin jääkaappiin maustumaan.
Kuvassa vasemmalla kurpitsalohkot ennen kuorintaa ja siemenien poistamista, yläoikealla riisi-vesiseos sauvasekoitinoperaation jälkeen ja alaoikealla valmis puuro saksanpähkinöiden kera.