Päivällisvieraana korealaisessa kodissa (Chamchijeon)
Saimme kutsun korealaiseen kotiin sunnuntaipäivälliselle. Kerta oli ensimmäinen, ja jännitys oli käsinkosketeltavaa, sillä kutsun saaminen on perinteisesti suuri kunnia. Jännitys oli kuitenkin turhaa, sillä isäntäpari lapsineen loi päivälliselle rennon, konstailemattoman ja kaikinpuolin mahtavan tunnelman.
Pöytään katettiin yli kaksikymmentä erilaista ruokalajia, joista kaikki oli itse valmistettua, ilman keinotekoisia lisä- tai säilöntäaineita. Saimme nauttia mm. eri tavoin valmistetuista panchaneista eli lisukkeista, mukaanlukien merilevästä, iduista, fermentoiduista shisho-lehdistä sekä tietysti erilaisista kimchi-lajikkeista (tavallisen kaalikimchin lisäksi tarjolla oli ainakin valkoista mul kimchiä). Lisäksi pöytään katettiin soijapaputahnakeittoa (sisältäen kauden kasviksia ja tofua), friteerattuja suupaloja (kurkkuja, katkarapuja, lihapullia sekä raidallisia surimi-retikka-kinkku-yhdistelmiä) sekä tietenkin riisiä. Tarjolla oli myös herkullista kanapataa sekä naudanlihaa paistettujen nuudelien kera, riisin keitinveden kanssa tarjottavaa ”kattilanpohjariisiä” ja salaattia manteleilla ja hedelmillä höystettynä. Makeaa puolta edusti tahmea riisikakku, johon oli lisätty erilaisia hedelmiä sekä mausteita makua antamaan. Ruokajuomana nautimme tietysti perikorealaiseen tapaan olutta ja sojua.
Korealaisittain ruokailutapahtuma kesti tuntikausia, jona aikana naposteltiin ruokia pikkuhiljaa yhteisiltä lautasilta. Ruoka oli mahtavaa ja isäntäpari silminnähden helpottunut, kun maistelimme herkkuja hyvällä ruokahalulla. Alla muutama räpsy herkuista:
Reseptirintamalla jatketaan edelleen helppojen lisukeruokien parissa. Chamchijeon eli tonnikalapannari löytyy usein korealaisten koululaisten lounasrasiasta, sillä ruoka on helppoa ja nopeaa valmistaa ja se maistuu niin lämpimänä kuin kylmänäkin hiukopalana.
Tarvitset nämä:
1 prk säilyketonnikalaa
1 valkosipulin kynsi murskattuna
½ dl sipulia hienonnettuna (omissa pannareissani on kevätsipulia, mutta tavallinen käy yhtä hyvin)
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 tl seesamiöljyä
1 kananmuna
1 rkl vehnäjauhoja
Sekoita tonnikala, sipuli ja valkosipuli sekä mausteet keskenään. Lisää öljy ja kananmuna sekä ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile massasta pyöreitä lettuja öljytylle paistinpannulle ja paista molemmin puolin kunnes pinta muuttuu kullanruskeaksi (yhteensä n. 3-5 min).
Tonnaripannari maistuu esimerkiksi riisin ja salaatin kera.
Alkuperäinen ohje täältä.